• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Val de insolvențe în agricultura românească. Multe ferme mari au probleme financiare

    Violina Gorcinschi -

    Peste 120 de mari companii agricole au intrat în insolvență în 2024, iar numărul acestora va crește semnificativ în 2025. INFINEXA, companie antreprenorială românească cu active de peste 150 de milioane de euro în administrare, ce are ca activitate restructurarea și finanțarea firmelor aflate în dificultate, se așteaptă ca, anul viitor, industria agricolă să se confrunte cu dezechilibre majore, din cauza numărului mare de firme care nu își vor putea plăti datoriile.

    „Deși sectorul agricol a fost grav afectat de secete, încă nu se văd consecințele economice, ca urmare a moratoriilor guvernamentale și a celor comerciale, care doar au suspendat datoriile companiilor, nu le-au anulat. În 1 august 2025 vor expira, însă ordonanțele și toți cei care au beneficiat de ajutor sunt în pericol de insolvabilitate. Prin urmare, vom asista la creșterea semnificativă a numărului insolvențelor în agricultură. Anul acesta, jumătate dintre companiile cu probleme au intrat direct în faliment”, a declarat Radu Tudor, Senior Partner INFINEXA citat de gds.ro.

    Mari companii agricole intrate direct în faliment în 2024

    Potrivit statisticilor INFINEXA, între 1 ianuarie 2024 și 30 septembrie 2024, s-au formulat 123 de cereri de deschidere a procedurilor colective de insolvență împotriva companiilor din sectorul agricol. 66 dintre acestea au fost deja admise de instanță, vizând societăți cu active de peste 300 de milioane euro (193 milioane euro în active imobilizate și 112 milioane în active circulante).

    Citește și: OUG adoptată! Fermierii își pot suspenda ratele și datoriile până în august anul viitor

    Aproape 50% dintre companiile ale căror cereri au fost admise, au intrat direct în faliment. Practic, nu au mai avut nicio șansă să se redreseze. 38 sunt în procedura generală a insolvenței și doar una în procedura concordatului preventiv.

    Fermierii au datoriile suspendate până în august 2025 (foto: unsplash.com)

    Companii agricole în insolvență în 2024. Măsuri de sprijin

    În acest an, Guvernul a propus mai multe măsuri pentru a proteja companiile din sectorul agricol, în contextul secetei care a afectat culturile. Ordonanța de urgență nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei nu va mai avea efect începând cu 31 decembrie 2024, motiv pentru care a fost a fost adoptat un nou act normativ în completarea acestuia, OUG 118/2024, care suspendă obligațiile de plată a debitelor restante datorate în anul 2024 către creditori, la cererea debitorului producător agricol, până la 1 august 2025.

    În același timp, Guvernul României, prin recenta OUG 120/2024, a instituit o schemă de ajutor de stat sub formă de grant în valoare de 1.000 de lei/ha pentru fermierii care au înființat culturi agricole în toamna anului 2023 și/sau în primăvara anului 2024 și care dețin procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru suprafețe mai mari de 30% și până la 100%, cu termen de expirare neprecizat.

    Citește și: Nina Gheorghiță despre OUG privind amânarea datoriilor: ”Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate!”

    Cel mai recent studiu al Observatorului European al Secetei, efectuat în septembrie 2024, a arătat că Europa de Est este extrem de afectată de secetă. Peste jumătate din suprafața României a fost catalogată drept critică. De altfel, puțin peste jumătate (56,63%) din suprafața țării noastre reprezintă teren agricol (13,5M ha), din care 12,59% (1.7M ha) este afectat de secetă privind culturile de primăvară în 2024, conform studiilor naționale.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou