• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când cresc subvențiile fermierilor români? Răspunsul lui Christophe Hansen, comisar desemnat pentru Agricultură!

    Angelica Lefter -

    Viitorul comisar european pentru Agricultură, Christophe Hansen, își dorește venituri decente pentru fermieri. În timpul audierii sale de confirmare în Parlamentul European, acesta a spus că agricultura este un domeniu strategic și o Politică Agricolă Comună (PAC) puternică este necesară. Totodată, a promis fermierilor că nu vor mai fi nevoiți să vândă sub prețul de producție. Întrebat despre convergența externă a plăților directe, adică despre majorarea subvențiilor agricole pentru fermierii români, Hansen a fost evaziv.

    În cadrul audierii ce a a avut loc ieri, luni – 4 noiembrie, Noul comisar pentru Agricultură, Christophe Hansen, a subliniat că, în mandatul său va avea mai multe priorități, printre care bugetul pentru Politica Agricolă Comună, comerțul echitabil cu produse agricole și atragerea tinerilor către sectorul agricol, potrivit Agerpres.ro. La finalul audierii, Christophe Hansen a primit confirmarea Comisiei AGRI pentru mandatul de comisar european pentru Agricultură și Alimentație. ”Le mulțumesc tuturor membrilor Comisiei pentru schimburile constructive. Voi munci mult pentru a mă ridica la nivelul încrederii lor. Împreună putem făuri un sector agricol și un mediu rural sustenabil și înfloritor”, a spus Hansen după votul favorabil primit din partea Comisiei AGRI.

    Citiți și: Christophe Hansen din Luxemburg – noul comisar european pentru Agricultură

    Comisarul european desemnat pentru agricultură şi alimentaţie, Christophe Hansen, a promis, în timpul audierii de confirmare în Comisia de Agricultură a Parlamentului European (AGRI), că va milita pentru venituri decente pentru fermierii din Uniunea Europeană, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să vândă sub preţul de producţie.

    ”Agricultura este un domeniu strategic al Uniunii Europene. O politică agricolă comună puternică este esenţială. Cerem un buget important pentru agricultură, inclusiv pentru motivul că lucrătorii din agricultura europeană sunt prima linie de apărare a noastră în faţa schimbărilor climatice. Politica agricolă comună îi vizează pe toţi europenii, nu doar pe fermieri”, a spus Hansen în faţa membrilor AGRI.

    Oficialul s-a angajat că, dacă va fi confirmat în funcţia de comisar european, va apăra un buget solid pentru politica agricolă comună.

    Politicianul luxemburghez a subliniat că viziunea despre sectorul agricol european pe care va trebui să o elaboreze în primele 100 de zile de mandat va avea la bază cele aproximativ 9 milioane de exploataţii agricole din Uniunea Europeană.

    Pe de altă parte, un accent va fi pus pe comerţul echitabil cu produse agricole, pe fondul presiunii în creştere venite din partea importurilor masive din afara UE asupra produselor obţinute de fermierii europeni.

    O prioritate pe care viitorul comisar european pentru agricultură o va avea este atragerea tinerilor europeni către sectorul agricol, în contextul în care presiunile asupra agriculturii sunt enorme; aceste presiuni sunt reprezentate de schimbările climatice, instabilitatea geologică, concurenţa neloială şi poverile administrative. ”Ne aflăm într-o prăpastie demografică”, a avertizat Hansen care a arătat că în sectorul agricol al UE, mai puțin de 10 la sută sunt conduse de fermieri care au mai puțin de 40 de ani.

    Citiți și: Politicianul cu cele mai mari șanse să fie noul comisar european pentru Agricultură

    Europarlamentarul Daniel Buda

    Comisarul desemnat, întrebat despre subvențiile fermierilor români

    Comisarul UE desemnat pentru Agricultură a răspuns la întrebările membrilor Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul UE  timp de trei ore și jumătate, iar printre cei care au ridicat subiecte de discuție s-a aflat și eurodeputatul Daniel Buda (PPE), Vicepreşedinte al comisiei AGRI. Reprezentantul român s-a referit la plăţile directe inegale între fermieri din state membre din est şi din vest, iar uneori chiar între fermieri din acelaşi stat membru, ceea ce creează inechităţi în sectorul agricol. În acest context, el l-a întrebat pe comisarul desemnat când estimează că se va ajunge la convergenţa deplină privind plăţile externe.

    ”Această chestiune va fi în centrul discuţiilor despre viitorul cadru financiar multianual (CFM), dar noi trebuie să mergem şi mai departe şi să ne gândim la viitor, pentru că discutăm despre următorul val de extindere a UE; aşadar, trebuie să ne gândim şi la paşii următori”, a răspuns Christophe Hansen.

    Potrivit acestuia, fermierii şi zonele rurale din UE trebuie să fie sprijinite în continuare în perpectiva extinderii blocului comunitar, în particular în perspectiva aderării Ucrainei. El a accentuat că extinderea UE implică unele costuri şi trebuie să fie extrem de bine pregătită.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri