• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul pentru Agricultură, la București: ”PAC are nevoie de buget separat, cu bani garantați pentru fermieri”

    Violina Gorcinschi -

    Politica Agricolă Comună (PAC) are nevoie de un buget separat, iar fermierii trebuie să fie siguri că vor primi banii fără discuţii despre statul de drept sau alte condiţii care nu ţin de PAC. Acest lucru a fost a afirmat astăzi, miercuri – 6 noiembrie, la Bucureşti, de Comisarul pentru Agricultură al UE, Janusz Wojciechowski.

    Aflat într-o vizită oficială în România, comisarul a participat la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români.

    „Aceasta este îngrijorarea mea: viitorul buget al Politicii Agricole Comune. În primul rând, ar trebui să fie un buget absolut separat. PAC are nevoie de un buget separat, iar fermierii trebuie să fie siguri că vor primi banii fără condiţii, fără discuţii despre statul de drept, de exemplu, sau alte condiţii externe PAC. Acesta este acordul dintre Uniunea Europeană şi fermieri: îţi îndeplineşti obligaţiile, primeşti banii. Dacă se va ajunge la conceptul de a include toţi banii într-un singur buget pentru toate politicile, acest lucru este periculos pentru fermieri”, a susţinut oficialul european, răspunzând unei întrebări venite de la fermieri, citat de Agerpres.

    PAC are nevoie de buget separat (foto: psnews.ro)

    Comisarul pentru Agricultură, la București: Un buget unic ar însemna bani mai puțini pentru fermieri

    În plus, acesta a avertizat că un buget unic înseamnă mai puţini bani pentru fermieri, din cauza inflaţiei.

    „A doua observaţie este legată de cum va fi inclus viitorul buget. Un buget unic înseamnă, practic, mai puţini bani pentru fermieri din cauza inflaţiei. De multe ori am spus că avem nevoie de un buget mai puternic. În prezent, cheltuim doar 0,4% din PIB-ul Uniunii Europene pentru fermieri, pentru multe provocări şi obligaţii care le revin fermierilor. (…) Este absolut necesar să punem presiune pentru un buget mai puternic, pentru că provocarea este, de exemplu, convergenţa externă, care este imposibil de realizat fără un buget mai puternic. Un buget unic înseamnă, de asemenea, că o convergenţă externă va fi imposibilă din punct de vedere politic. Este o provocare uriaşă şi o problemă absolut crucială pentru a asigura creşterea bugetului pentru Politica Agricolă Comună. De multe ori am prezentat această poziţie, o prezint acum, chiar înainte de sfârşitul mandatului meu, şi sper că politicienii vor înţelege cât de important este acest lucru. (…) trebuie să asigurăm securitatea alimentară şi să avem siguranţă alimentară, iar acest lucru este imposibil fără un sprijin mai puternic pentru fermierii noştri”, a transmis Janusz Wojciechowski.

    Citește și: Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat

    Declaraţiile au fost făcute în contextul unor informaţii apărute în spaţiul public potrivit cărora preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea să reorganizeze complet politica bugetară a Uniunii Europene, iar bugetul agricol nu ar mai fi separat, aşa cum este în prezent.

    Anterior, ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că nu doreşte ca Politica Agricolă Comună „să fie la grămadă cu toate fondurile europene”.

    Citește și: Ministrul Florin Barbu a anunțat organizarea unui referendum național. Fermierii decid cum se împart banii de la UE!

    „Nu doresc ca politică agricolă să fie la grămadă cu toate fondurile europene. De aceea, marţi sau miercuri vom avea o întâlnire cu formele asociative. Aşa cum am anunţat şi la COPA-COGECA, voi demara un referendum, astfel încât politica agricolă comună să rămână separată din 2027 de celelalte fonduri europene. (…) Pot veni alte personaje din mediul politic care să nu aloce aceiaşi bani agriculturii din România. Nu vrem să avem acest risc pentru fermierii români şi nu vreau să am acest risc pentru dumneavoastră, ca şi instituţii publice. Vorbim de APIA şi AFIR care au fonduri europene, instituţii puternice, unele dintre cele mai puternice din România în accesarea fondurilor europene. Nu voi accepta acest lucru ca Politica Agricolă Comună să fie la grămadă şi să nu fie separat”, a subliniat Florin Barbu, pe 1 noiembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri