Bani pe cap de oaie și pe tona de furaje. Sumele care vor ajunge la crescători
Roxana Dobre -Crescătorii de animale vor primi banii pe care statul îi alocă pentru despăgubirile provocate de uciderea efectivelor de ovine/caprine dar și furajele distruse din cauza Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM). Suma care va ajunge la fermieri este de 160.771.000 lei.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat ieri, joi – 7 noiembrie în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului autorității. O parte dintre sumele cerute de ANSVSA vor fi utilizate pentru despăgubirea fermierilor ale căror animale au fost ucise din cauza Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM).
Citiți și: Despăgubirile pe care le primesc oierii cu pestă în ferme: 20 de lei pe kilogram în viu
Despăgubiri pentru oile și caprele ucise din cauza PRM
Conform proiectului de HG, pentru despăgubirile care se vor acorda crescătorilor de animale se solicita o sumă de 160.771.000 lei, care se aca împărți atât pentu efectivele ucise cât și ppentru furajele distruse. Astfel, docarele au fost declarate în exploatații comerciale și gospodării ale populației care găzduiau un număr considerabil de capete, după cum urmează:
– focarele de pesta micilor rumegătoare au fost declarate pe raza județelor Constanța, Timiș și Tulcea. Au fost sacrificate un număr de 210.973 capete pentru care comisia de evaluare a stabilit o valoare a despăgubirii în cuantum de 160.442.000 lei și au fost distruse 267.860 kg de furaje pentru care comisia de evaluare a
stabilit o valoare a despăgubirii în cuantum de 329.000 lei. La nivelul județelor au fost deja definitivate dosarele de despăgubire, întocmindu-se Deconturile pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale.
Dacă fermierii vor primi depăgubirile pe cap de animal atunci valoarea medie rezultată din împărțirea plafonului la numărul de capete ar fi de 760 de lei/cap.
Citiți și: Subvenție pe 3 luni pentru crescătorii de ovine afectați de focarele de pestă
Proiectul lansat de ANSVSA are nevoie de aprobarea Guvernului și publicare în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare iar sumele trebuie plătite în termen de 90 de zile de la data sacrificării, uciderii animalelor sau cheltuieli de executare silită, în situația unor eventuale hotărâri judecătorești.