• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii au început protestele! Iau cu asalt Bruxelles-ul, urmează mitinguri și în Franța și Polonia

    Violina Gorcinschi -

    Străzile din Bruxelles, din nou pline de fermieri, care protestează împotriva acordului comercial propus între UE și țările Mercosur. Astăzi, miercuri – 13 noiembrie, în capitala Belgiei este programat un protest împotriva Acordului UE-Mercosur de către Federația fermierilor din Valona FUGEA. Acordul, care ar putea fi finalizat în timpul summitului G20 din Brazilia din 18 și 19 noiembrie, va elimina tarifele la majoritatea produselor dintre cele două părți. În perioada următoare, fermierii polonezi și francezi au anunțat și ei organizarea manifestațiilor.

    Comisia Europeană a prezentat acordul drept „un câștig atât pentru UE, cât și pentru Mercosur, creând oportunități de creștere, locuri de muncă și dezvoltare durabilă de ambele părți”.

    Fermierii belgieni protestează astăzi (foto: Belga / Laurie Dieffembacq)

    Fermierii iau cu asalt Bruxelles-ul astăzi

    Fermierii din UE sunt îngrijorați de importarea mai multor produse agricole din Mercosur în UE, în special în privința cărnii de vită. Aceștia se tem că produsele ieftine care nu sunt supuse acelorași cerințe ca cele impuse producătorilor europeni, vor inunda piața europeană, creând concurență neloială.

    „Aceste importuri reprezintă o concurență neloială pentru crescătorii noștri; standardele sunt mult mai scăzute, carnea costă mai puțin și împinge în scădere prețurile pieței. Va încuraja producția industrială de carne în Brazilia și va duce astfel la defrișări masive”, a spus Fugea, joia trecută.

    Citește și: Piața laptelui, sub presiune. Cum poate schimba acordul cu Mercosur prețul la poarta fermelor de vaci

    Deși s-a raportat că Comisia Europeană lucrează la un nou fond pentru a compensa fermierii din UE pentru orice impact negativ al acordului UE-Mercosur, federația fermierilor a criticat acest lucru catalogându-l ca o „idee nebună”.

    „Pentru a trece tratatul, unii politicieni promovează o idee nouă nebunească: compensarea fermierilor europeni… sperând să șteargă consecințele distructive ale importurilor de carne de vită pentru fermele și planeta noastră. Nu ne vom lăsa păcăliți de așa-numita „compensație”. Fermierii noștri nu sunt variabile de ajustare care trebuie cumpărate sau vândute”, au spus reprezentanții organizației belgiene.

    Federația agricolă organizează astăzi o demonstrație la Bruxelles, împreună cu alți fermieri europeni și membri ai colectivului agricol european ECVC. Protestul a început la ora 11:00, când au fost așteptate zeci de tractoare. Pentru eveniment au fost programate discursuri ale reprezentanților Fugea și ECVC, precum și ale unor deputați europeni care susțin cauza, a relatat brusseltimes.com.

    Potrivit organizației, sunt prezenți și aliați din societatea civilă, inclusiv coaliția #StopUE-Mercosur și RéSAP (un ONG belgian care sprijină fermierii independenți).

    Fermierii polonezi fac grevă împotriva acordului UE-Mercosur (foto: Solidaritate RI/FB)

    Au început protestele! Fermierii polonezi anunță greve

    Fermierii din Polonia și-au arătat și ei opoziția față de un posibil acord Mercosur-UE. De aceea, au anunțat că vor organiza greve pentru a-și arăta nemulțumirea.

    „Solidaritatea” agricolă tocmai a anunțat o grevă de urgență în toată Polonia. Dacă acordul UE-Mercosur va fi semnat, sindicaliștii vor ieși pe drumuri și vor protesta. Acest lucru a fost anunțat de șeful „Solidarității” RI, Tomasz Obszański, în timpul unei conferințe de presă la Varșovia.

    „Solidaritatea anunță o grevă de urgență în toată țara. Trebuie cu orice preț să împiedicăm semnarea unui acord cu Mercosur, care va distruge agricultura poloneză și europeană. Trebuie să luptăm pe frontul european și intern pentru a preveni semnarea acestui acord”, a spus Obszański.

    Inclusiv Ministerul Agriculturii de la Varșovia se opune acordului Mercosur în forma sa actuală. Reprezentanții sunt de părere că acesta ar dezavantaja majoritatea segmentelor de producție agroalimentară, în special în industria cărnii (păsări și vită), zahăr, etanol și altele.

    „Majoritatea produselor din țările Mercosur nu respectă standardele UE, inclusiv cerințele de dezvoltare durabilă, ceea ce a fost o solicitare importantă făcută de Polonia la forumul Uniunii Europene. Adoptarea acordului în forma sa actuală va duce la deplasarea producătorilor polonezi și europeni de pe piața UE în favoarea furnizorilor din statele membre Mercosur”, a declarat Ministerul Agriculturii.

    Fermierii francezi vor protesta săptămâna viitoare

    Fermierii plănuiesc proteste de luni, 18 noiembrie, pentru a se opune acordului de liber schimb UE-Mercosur, spunând că importurile crescute din America de Sud vor afecta agricultura Uniunii Europene, a declarat astăzi șeful celui mai mare lobby agricol din Franța, FNSEA, a relatat france24.com.

    Aceste manifestații sunt continuarea protestului pe care fermierii din Belgia îl organizează astăzi, în apropierea sediului UE de la Bruxelles.

    „Acest acord comercial, care leagă o parte din statele sud-americane de Europa, riscă să aibă consecințe dramatice pentru agricultură. Deci vom fi în toate regiunile de luni, pentru câteva zile, pentru a face auzită vocea Franței la momentul G20 din Brazilia și sperăm că toate țările europene ni se vor alătura pentru că subiectul nu este despre o țară.  Un subiect francez este un subiect european”, a declarat Arnaud Rousseau de la FNSEA.

    Cu toate acestea, fermierii francezi nu intenționează să blocheze drumurile și autostrăzile așa cum au făcut anul trecut, când furia față de concurența importurilor mai ieftine, inclusiv din partea aliaților UE, Ucraina, și o povară de reglementare au dus la proteste la scară largă în întreaga UE.

    „Nu suntem aici pentru a deranja poporul francez, suntem aici pentru a le spune că suntem mândri să-i hrănim și că continuăm să producem în Franța”, a adăugat el.

    Citește și: Fermierii din Franța au extins protestele și spun că noile norme de mediu îi împing în faliment

    Ministrul Agriculturii, Annie Genevard, a numit duminică acordul de liber schimb între țările din America de Sud și UE „un acord prost”, deoarece ar permite intrarea în țară a „99.000 de tone de carne de vită, 180.000 de tone de zahăr și cantități similare de carne de pasăre” și ar crea o concurență dăunătoare pentru producătorii locali.

    Recoltele afectate de vreme și focarele de boli ale animalelor, împreună cu blocajul politic după alegerile anticipate de la începutul verii s-au adăugat nemulțumirilor fermierilor francezi.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!