Jeff Bezos, fondatorul Amazon, investește într-un vaccin care ar putea stopa poluarea produsă de vaci
Violina Gorcinschi -Vaccin pentru reducerea emisiilor de metan la vaci. Miliardarul american de la Amazon, Jeff Bezos, a investit 9,4 milioane de dolari într-un proiect prin care se urmărește posibilitatea dezvoltării unui vaccin care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul de creștere a bovinelor. Proiectul este condus de o echipă de oameni de știință din diverse instituții internaționale, inclusiv Institutul Pirbright, Colegiul Regal Veterinar, Consiliul Național de Cercetare Spaniol și AgResearch.
„Vaccinurile s-au dovedit a fi o modalitate extrem de rentabilă de a oferi soluții globale de sănătate. Dacă putem folosi această abordare pentru a vaccina bovinele și a reduce emisiile, scalabilitatea și impactul ar putea fi fenomenale”, a declarat dr. Andrew Steer, CEO al Bezos Earth Fund, citat de farmer.pl.
Este posibil un vaccin pentru reducerea emisiilor de metan la vaci?
Proiectul, care își propune să evalueze potențiala eficacitate a unui vaccin pentru a reduce numărul și activitatea microorganismelor producătoare de metan din tractul digestiv al bovinelor, este compus, în principal, din două componente.
- Dezvoltarea timpurie a răspunsului imun: oamenii de știință vor studia cum și când microbii care produc metan colonizează tractul digestiv al vacilor și cum răspunde sistemul imunitar.
- Răspunsul anticorpilor și dezvoltarea vaccinului: oamenii de știință vor identifica și caracteriza anticorpii specifici necesari pentru combaterea eficientă a acestor metanogene, cu scopul de a dezvolta criteriile necesare pentru un vaccin eficient cu metan.
Citește și: Studiu: Vacile – BENEFICE pentru mediu. Cresc biodiversitatea terenurilor prin captarea carbonului în sol
Potrivit Global Methane Hub, dacă emisiile de metan sunt reduse cu 45% în acest deceniu, s-ar putea produce o răcire globală de 0,3°C până în 2040.
Vaccinarea este o practică agricolă larg acceptată, care poate fi controlată și utilizată împreună cu alte strategii, cum ar fi selecția pentru genetică cu conținut scăzut de metan sau intervenții timpurii pentru a schimba permanent compoziția microbiomului la animale.
Echipa de cercetători internaționali spune că un astfel de proiect de dovadă a conceptului le va permite să investigheze mecanismele necesare pentru a declanșa un răspuns imun la bovine pentru a suprima producția de metan, ceea ce îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă fezabilitatea administrării viitoare a vaccinului.
Citește și: Danemarca, prima țară care introduce o taxă de poluare pentru fermele de vaci
„Echipele noastre sunt lideri recunoscuți în studierea biologiei metanogenilor și în dezvoltarea de abordări pentru a induce răspunsuri anticorpilor induse de vaccin la rumegătoare pentru a reduce creșterea metanogenului și producția de metan”, a adăugat cercetătorul principal al AgResearch, dr. Neil Wedlock.