• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie

    Violina Gorcinschi -

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Plante ale căror fructe și rădăcini utile pentru sănătate, dar și în bucătărie, cu perioadă de recoltare în noiembrie. În acest articol este prezentată lista de fructe și legume care pot fi recoltate în această perioadă.

    În noiembrie se încheie recoltarea fructelor care nu au fost culese în octombrie. Unele dintre fructe, de exemplu, scorușul, sunt lăsate special până în noiembrie, pentru că, după primul îngheț, gustul devine mai dulce, iar boabele devin mai bogate în nutrienți.

    Gutui japonez (foto: copacei.ro)

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Gutuil japonez

    Perioada de recoltare a gutuilor japoneze este septembrie-noiembrie, în funcție de soi și regiune.

    Fructele de gutui japonez, în funcție de soi și regiune, încep să fie recoltate în septembrie, lucrare care se termină la începutul lunii noiembrie. Fructele sunt folosite ca antiemetic, antiinflamator, hemostatic și tonic. Consumul regulat asigură întărirea sistemului imunitar și crește rezistența organismului la răceli.

    Toate acestea se datorează conținutului ridicat de vitamina C. Din acest motiv, planta este numită chiar „lămâia de nord”.

    În plus, fructele au rol diuretic și coleretic, îmbunătățește procesele metabolice și normalizează activitatea sistemului nervos și muscular. Sucul de gutui este recomandat în curele de slăbire.

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Păducelul

    Păducelul este folositor nu numai sub formă de boabe, dar și utilizând alte părți ale plantei: frunze, flori și chiar scoarța. Acestea din urmă se recoltează, de regulă, primăvara, însă fructele se strâng abia toamna.

    În funcție de condițiile meteorologice, recoltarea boabelor de păducel începe în septembrie-octombrie și continuă în noiembrie, până la îngheț.

    Păducelul este folosit în medicina populară pentru a trata bolile de inimă, normalizează nivelul de colesterol, ajută la îmbunătățirea calității somnului, ajută la problemele digestive și îmbunătățește imunitatea. Fructele conțin carbohidrați, acizi organici și grași, taninuri și vitamine.

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Călin

    Fructele de călin se coc complet la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, însă se recoltează abia după îngheț, când se diminuează gustul amar. Călinul se poate strânge chiar și după căderea zăpezii deoarece proprietățile sale nu se pierd în aceste condiții, însă gustul este mai bun.

    Boabele de călin au multe substanțe utile: vitaminele A, C, E și K, uleiuri esențiale, magneziu, fier și alte elemente. De asemenea, această plantă este folosită pentru eczeme și ulcere ale pielii și, de asemenea, ca agent de vindecare a rănilor.

    Boabele sunt folosite pentru a trata astmul bronșic, răceala, tusea, hipertensiunea arterială, bolile hepatice și icterul. Totodată, reduc tensiunea arterială și au proprietăți antiinflamatorii.

    Merișoare (foto: Wikipedia)

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Merișoarele

    Merișoarele se numără printre cele mai sănătoase fructe. Recoltarea începe la începutul lunii septembrie și continuă pe tot parcursul toamnei, până la sfârșitul lunii noiembrie.

    Merișoarele conțin o cantitate mare de vitamine: aproape toate vitaminele B, precum și C, A, E și K. Conțin fier, potasiu, fosfor, seleniu, mangan și alte elemente necesare organismului.

    Merișorul este un antioxidant puternic care previne dezvoltarea bolilor cronice ale sistemului cardiovascular și endocrin. Scade nivelul de colesterol „rău” și crește nivelul de colesterol „bun”. Boabele sunt un adevărat antibiotic natural și un mijloc excelent de întărire a sistemului imunitar.

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Ienupărul

    Boabele de ienupăr sunt rotunde, ovoide, de culoare albastră sau neagră, fiind similară ca aspect cu afinele. Din planta de ienupăr se pot obține fructe după al doilea sau al treilea an de la plantare. Boabele se strâng după maturarea completă, în octombrie-noiembrie. Se recomandă colectarea fructelor care au căzut la scuturare.

    Ienupărul este folosit ca agent diuretic, dezinfectant, expectorant și coleretic. Ajută la constipație și alte probleme cu digestia și funcția tractului gastrointestinal, elimină lichidele din organism, combate infecțiile și pietrele la rinichi și ajută la creșterea apetitului.

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Cătina

    Boabele de cătină sunt un peisaj specific toamnei, însă nu sunt folosite doar ca decor, ci și pentru consum, fiind un adevărat depozit de vitamine și substanțe valoroase, un simbol al sănătății și frumuseții.

    Cătina se recoltează încă de la începutul perioadei de coacere, în septembrie, însă această lucrare este deseori amânată. După primul îngheț, fructele se colectează mult mai ușor de pe ramurile spinoase. Este nevoie doar de scuturarea cu un băț a trunchiului, iar cătina cade cu ușurință.

    La fel ca merișoarele, cătina este considerată una dintre cele mai valoroase fructe, deoarece conține multe vitamine și microelemente care au un efect benefic asupra sănătății. Boabele de cătină conțin și aminoacizi, flavonoide și carotenoide. Fructele plantei sunt folosite pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului digestiv și a ficatului și pentru a menține sănătatea inimii.

    Preparatele pe bază de cătină, cum ar fi ceaiurile, siropurile, sucurile, uleiurile, fructele măcinate etc sunt recomandate și pentru hipertensiune arterială, diabet, artrită, eczeme și pentru scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, sunt folosite pentru ameliorarea sindromului de ochi uscat.

    Scoruș de munte (foto: hypericumimpex.ro)

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Scorușul

    Scorușul, denumit și scoruș de munte, scoruș păsăresc sau sorb păsăresc, începe să se coacă la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie. Acestea se culeg imediat după coacere dacă se dorește consumarea lor imediată, în stare proaspătă (se poate depozita timp de câteva săptămâni), iar dacă se folosesc pentru iarnă, la conserve, tincturi gemuri etc, în stare uscată sau puse la congelat, acestea se culeg după primul îngheț. În acest caz, fructele sunt mai puțin amare, au un gust mai dulce și sunt mai ușor de separat de ramuri.

    Scorușul este foarte cunoscut, în special din copilărie. Are un conținut ridicat de vitamine – scorușul are mai multă vitamina C decât portocala sau lămâia și mai mult caroten decât morcovii.

    Boabele conțin și alte vitamine solubile în apă și în grăsimi. Datorită acestor proprietăți, sucul din boabe de scoruș este bun pentru deficiența de vitamine. Fructele roșii aprinse sunt folosite și ca expectorant, diuretic și sedativ.

    Scorușul îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv și normalizează metabolismul. Boabele sunt folosite pentru tratarea dizenteriei, diabetului, anemiei, asteniei și problemelor hepatice.

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Măceșul

    Măceșele sunt folosite pentru combaterea multor boli nu numai în medicina populară – beneficiile acestei plante sunt recunoscute și de medicina oficială. Măceșul a câștigat o astfel de recunoaștere datorită unei game largi de substanțe importante pentru sănătate. Fructul conține vitamine, taninuri, fibre solubile în apă, macro și microelemente, acizi malic și citric.

    Fructele sunt preparate pentru răceli datorită efectelor lor antiinflamatorii și antipiretice. De asemenea, ajută și la reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului crescut, pentru anemie, boli ale rinichilor și gastrointestinale. Măceșele sunt prescrise persoanelor cu oboseală cronică și pentru a elimina excesul de lichid din organism.

    Citește și: Prognoza meteo – luna noiembrie. Ploi și temperaturi scăzute în majoritatea regiunilor

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Osul iepurelui

    Osul iepurelui, denumit științific și Ononis spinosa (și în popor asudul calului, ciocul ciorii, cașul iepurelui, dirmotin, lemnic, lingoare, sălăștioară, sudoarea calului, sudoarea capului, lingoare, ciocul caprei) este o plantă medicinală care se recoltează în noiembrie. Imediat după ce partea aeriană a plantei moare, se sapă rădăcinile, care ulterior se folosește în scopuri medicinale.

    Citește și: Calendarul Fermierului: Principalele lucrări agricole din luna noiembrie pe câmp, în livadă, în solar sau în stupină

    Planta este bună la reducerea permeabilității vasculare și a ratei de coagulare a sângelui în tratamentul tromboflebitei și varicelor. De asemenea, are un efect pozitiv asupra motilității intestinale. În medicina populară, osul iepurelui este folosit pentru a trata hemoroizii, fisurile rectale și constipația cronică. În plus, rădăcinile unt recomandate pentru urolitiază, gută și dureri de cap.

    Rădăcini de păpădie (foto: sanatatenonstop.ro)

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Rădăcini de păpădie

    Rădăcinile de păpădie pot fi săpate pe tot parcursul toamnei, inclusiv în noiembrie. În această perioadă, ele conțin o mulțime de substanțe foarte valoroase, printre care și inulina.

    Decoctul de rădăcini de păpădie este folosit pentru a dizolva plăcile de colesterol care se formează pe pereții vaselor de sânge. De asemenea, medicamentul se bea pentru a îmbunătăți funcționarea rinichilor și a ficatului. Decoctul aduce beneficii și femeilor care alăptează pentru că îmbunătățește lactația.

    Legume și fructe care se recoltează în noiembrie. Hreanul

    Rădăcinile de hrean, folosite pentru a obține un condiment apreciat și în gastronomia românească, se sapă la finalul lunii octombrie și în noiembrie. Un indiciu care arată că planta este gata de recoltare este îngălbenirea și ofilirea frunzelor. În această perioadă, substanțele benefice acumulate în perioada de vegetație trec de la frunze la rădăcină.

    Hreanul este apreciat nu numai pentru gustul său – rizomul plantei este folosit ca antiseptic, precum și pentru prevenirea și tratarea unui număr mare de boli. Hreanul îmbunătățește funcționarea tractului digestiv, este un diuretic puternic și, prin urmare, este utilizat în tratamentul bolilor de rinichi, infecțiilor vezicii urinare, reumatismului și gutei.

    Pulpa iute a plantei scade nivelul zahărului din sânge, întărește sistemul imunitar și este folosită pentru deficiența de vitamine. În plus, hreanul nu este doar un condiment, ci și o componentă excelentă a multor feluri de mâncare.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării