• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • La un an de la adoptare, legea care trebuia să aducă un sprijin noilor fermieri încă nu se aplică

    Roxana Dobre -

    A trecut un an de când o lege așteptată de micii fermieri a fost adoptată de Parlament. Deși este în vigoare din decembrie anul trecut, Legea nr. 398/2023 nu se aplică din lipsă de norme, iar în tot acest timp, importurile de legume continuă să curgă în țara noastră.

    Acum un an, mai exact pe 22 noiembrie, Parlamentul vota un proiect de lege care aduce speranțe fermierilor. Inițiativa prevedea noi subvenții pentru produsele obținute în medii controlate iar după votul primit în Parlament, inițiativa a devenit oficial lege, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Legea 398/2023 privind stimularea horticulturii în medii controlate și a horticulturii urbane a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1131 din 14 decembrie 2023 și a intrat în vigoare la 17 decembrie 2023. Conform legii, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare, Guvernul trebuia să stabilească, prin ordin comun al mai multor miniştri, măsurile necesare implementării mai multor prevederi din aceasta.

    Citiți și: Subvenții noi pentru fermierii urbani. Legea a fost votată de Parlament

    Lege pentru fermieri, ”ținută la sertar” aproape un an de când a intrat în vigoare (foto: urbanvine.co)

    Inițiativa legislativă a aparținut liderului deputaţilor minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian iar după ce a parcurs tot procesul de votare și aprobare a devenit anul trecut pe  13 decembrie Legea 398/2023. Aceasta trebuia să fie pusă în aplicare iar conform prevederile conținute chiar de lege cele două ministere care urmau să emită printr-un ordin comun norme de aplicare sunt Ministerul Agriculturii și Ministerul Educației.

    ”În termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi (17 decembrie n.r), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va stabili, prin norme metodologice, condiţiile de autorizare a funcţionării unităţilor de producţie horticolă în medii controlate şi de etichetare a produselor în conformitate cu prevederile art. 5-8 şi 10”, prevede legea.

    Articolele menționate pentru care trebuiau emise norme prevăd:

    Art.5 Plantele produse în medii controlate se etichetează prin utilizarea uneia dintre sintagmele „produs în mediu controlat” sau „produs necontaminat chimic şi biologic”.

    Art. 6 Produsele realizate prin prelucrarea plantelor produse în medii controlate pot fi etichetate în condiţiile prevăzute la art. 5 dacă pentru realizarea lor a fost utilizată doar materie primă obţinută în medii controlate.

    Art. 7 Produsele obţinute în medii controlate nu pot fi inscripţionate ca fiind produse naturale, tradiţionale sau ecologice.

    Art. 8 La etichetarea produselor realizate prin prelucrarea plantelor produse în medii controlate se va menţiona natura substanţelor nutritive folosite la creşterea plantelor.

    Art.10 Etichetarea se face doar cu autorizarea prealabilă a unităţii de producţie horticolă emisă de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Mai mult, legea prevede că în politica agricolă a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să existe anual măsuri privind stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate, inclusiv prin acordarea de subvenții.

    Citiți și: Programul Prima Seră! Ajutor de 200.000 euro de la stat pentru micii fermieri

    Parlamentarii au luat-o de la capăt cu o altă inițiativă pentru fermieri

    Deși legea care este deja în vigoare nu este aplicată nici la un an de când a devenit oficială, parlamentarii vin cu o altă inițiativă care să ajute legumicultorii. Este vorba despre Prima Seră, propunerea despre care Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris deja în premieră și care ar urma să aducă un sprijin în valoare de până la 200.000 de euro care va fi acordat producătorilor agricoli care construiesc spații protejate (sere și solarii) de minim 1.200 de metru pătrați.

    Inițiativa aparține președintelui Comisiei de agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senatul României, George Scarlat iar proiectul trebuie să treacă prin tot lanțul legislativ, de la vot în Parlament, promulgare de la președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

    De asemenea, nu trebuie uitat nici sprijinul pe care legumicultorii ar fi trebuit să îl primească pentru ambalare și etichetare – tot o lege votată și neaplicată, dar și de ajutorul pe tona de produse agricole, subvenție care a fost amânată de la aplicare.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației