• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Prima Seră! Ajutor de 200.000 euro de la stat pentru micii fermieri

    Roxana Dobre -

    Programul Prima Seră pentru micii fermieri. Un ajutor de stat în valoare de până la 200.000 de euro va fi acordat producătorilor agricoli care construiesc spații protejate (sere și solarii) de minim 1.200 de metru pătrați. Sprijinul este prevăzut într-o inițiativă legislativă depusă în Parlament de deputatul liberal George Scarlat, iar programul va putea fi implementat numai duoă ce proiectul de lege va fi aprobat de legislativ, promulgat de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

    O nouă schemă de ajutor de stat pentru micii fermieri vizează sustinerea activității producătorilor de legume și fructe prin Programul Prima Seră. Inițiativa aparține președintelui Comisiei de agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senatul României, George Scarlat, cel care a depus proiectul în Parlament, iar documentul urmează să treacă prin tot lanțul legislativ, de la vot în Parlament, promulgare de la președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

    Citiți și: Sera verticală care aduce un profit de 5 ori mai mare, o invenție românească!

    Bani pentru Programul Prima seră (foto: npr.org)

    Programul Prima Seră: condiții pentru accesarea ajutorului de stat

    Programul Prima Seră este la acest moment în stadiu de proiect legislativ inițiat în Parlament. Documentul conține condițiile obligatorii pe care micii fermieri ar urma să le respecte pentru a accesa ajutorul de stat, dacă inițiativa va deveni lege. Astfel, schema se va acorda solicitanților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

    a) să fie persoane juridice, persoane fizică înscrise în registrul agricol și înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008. aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016. cu modificările și completările ulterioare, cooperativă agricolă înființată, organizată și care funcționează potrivit Legii nr. 566/2004. cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare, grup/organizație de producători, după caz;
    b) să dețină și să exploateze, în nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociați, suprafețe cultivate cu legume și fructe, destinate consumului uman, pe o suprafață de  minimum 1200 mp;
    c) să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fară a fi emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la aceasta data.
    d) să aducă documente justificative prin care să se facă dovada că sera este nou înființată.

    Prin definiția dată în proiectul depus la Senat, sera este o construcție special amenajată cu acoperiș și cu pereți din sticlă sau din material plastic pentru adăpostirea și cultivarea plantelor care nu suportă frigul.

    Ajutorul de stat se va acorda o singură dată per beneficiar pentru serele nou înființate pe o suprafață de minimum 1200 mp.

    Citiți și: Silvia Răileanu, proprietara celei mai performante sere din România, a investit într-o nouă seră și mai modernă, o raritate la nivel mondial

    Programul Prima Seră: Ajutor de maxim 200.000 de euro

    Proiectul de lege privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producatorii agricoli de legume si fructe prin Programul „prima seră” mai prevede că valoarea ajutorului de stat va reprezenta 80% din valoarea investitiei și se va acorda o singură dată, dar nu poate depăși 200.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Nationale a României, în cazul persoanelor juridice și persoanelor fizice înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016 cu modificările și completările ulterioare, respectiv 200.000 de euro, echivalentui în lei la cursul Băncii Nationale a României, în cazul cooperativelor agricole înființate, organizate și care funcționează potrivit Legii nr. 566/2004 cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și grupurilor/organizațiilor de producători.

    Fondurile necesare schemei se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetui Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ajutorul de stat va putea fi cumulat cu alte forme de sprijin acordate în conformitate cu legislația europeana și națională în vigoare. Cererea de piata pentru acordarea ajutorului de stat se va depune la sediul instituțiilor cu atribuții în domeniu, stabilite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin norme metodologice.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial