• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lucrări obligatorii în livadă la venirea iernii. Îngrijirea pomilor în decembrie

    Roxana Dobre -

    Îngrijirea pomilor fructiferi în decembrie prin lucrări obligatorii în livadă la venirea iernii. Dr. ing Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați, județul Ilfov, a prezentat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 care sunt principalele lucrări de îngrijire a pomilor fructiferi în sezonul rece, de la tăieri la măsuri de întreținere a livezilor.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Marius Roman a punctat că nici în sezonul rece pomicultorii nu se opresc din lucrările specifice în livezi. După ce activitatea de cules s-a încheiat la toate speciile, pomicultorii pot trece la curățarea pomilor, tăieri și stropiri urmărind cu strictețe condițiile meteorologice secifice anotimpului rece.

    Citiți și: Pomii fructiferi îngheață deși iarna este blândă. Cauze, soluții

    Lucrări de întreținere în livadă

    Lucrări în livadă la începutul iernii. Curățarea pomilor

    Curățarea pomilor este lucrarea ce trebuie făcută la începutul iernii pentru protejarea livezii. Acțiunea cu rol sanitar implică înlăturarea fructelor uscate rămase pe ramuri, dar și părțile uscate ale arborilor.

    ”Este foarte important în perioada aceasta, dacă nu s-a reușit încă, strângerea fructelor mumificate din pomi, chiar a ramurilor afectate de diversi agenți patogeni sau, chiar uscate, sau a pomilor uscați, pentru că pe pomii uscați se instalează cariile. Strângem tot ce este uscat, în sensul să le eliminăm, să le tăiem dar să și le evacuăm din livadă, adică să le strângem și să le compostăm undeva, pentru că nu mai ne permite legislația să le ardem, dar cât mai departe de livadă, pentru că agenții patogeni sunt purtați de către vânt și pot crea noi probleme”, a spus ing. Marius Roman.

    Acesta a atras atenția la modul în care se face îndepărtarea resturilor vegetale, mai ales acolo unde au existat boli sau dăunători. ”Deci atenție la locul de depozitare a resturilor vegetale. Și când vorbim de plantații mai mici sau de grădini familiale, partea de strângere a aparatului foliar și compostarea acestuia este tot o măsură agrotehnică care ne ajută, odată cu strângerea fructelor mumifiate, ca infecțiile care rămân pe frunziș sau pe aceste fructe mumifiate să reducem partea de infecție și să avem primăvara fără probleme mari”, a avertizat fondatorul Pepinierelor Roman în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    Citiți și: Lucrări de decembrie la pomii fructiferi, legume, vița de vie și flori

    Lucrări în livadă la începutul iernii. Tăieri și tratamente

    Tăierile sunt de asemenea importante și se pot începe imediat ce pomii intră în repaus vegetativ. ”Ca regulă generală este foarte important să reușim să aplicăm tăierile, așa cum spuneam, până la pornirea pomilor în vegetație. Peste iarnă se continuă tăierile”, a explicat ing. Roman.

    Citiți și: Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic

    Tratamentele de iarnă la pomi sunt și ele necesare și sunt menite să combată bolile și dăunătorii. ”Tot pentru plantațiile pomicole, în perioada aceasta, stropirea albastră trebuie făcută, Dacă nu, în principiu se recomandă când pomii intră în procesul de repaus vegetativ, respectiv cel puțin 30% din frunze au căzut și se poate continua tratamentul fitosanitar chiar și pe parcursul lunii decembrie acolo unde din diverse motive climatice sau de timp nu am reușit să aplicăm tratamentul. Pe principiul mai bine mai târziu decât niciodată, adică se poate încă aplica tratamentul această stropire albastră, cum o depum noi, cu produse pe bază de cupru”, a mai spus inginerul.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Ing. Marius Roman, Pepinierele Roman (03.12.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase