Lucrări de decembrie la pomii fructiferi, legume, vița de vie și flori
Roxana Dobre -Lucrări care se fac în luna decembrie în grădină, la pomii fructiferi, legume, vița de vie și flori. Cum îngrijim plantele în prima lună de iarnă, fie că este vorba despre livada de pomi fructiferi, de grădina de legume, de vița de vie sau de flori.
- Lucrări de decembrie în livada de pomi fructiferi;
- Lucrări de decembrie în grădina de legume;
- Lucrări de decembrie pentru grădina de flori;
- Lucrări de decembrie la vița de vie.
Vremea mai rece nu înseamnă neapărat și terminarea muncii pentru grădinari iar zilele mai scurte ”grăbesc” lucrările care trebuie efectuate în prima lună de iarnă. Pentru o întreținere cât mai bună a grădinii vă vom prezenta care sunt principalele lucrări din pomicultură, legumicultură, floricultură şi viticultură.
Lucrări în luna decembrie în livada de pomi fructiferi
În luna decembrie, o serie de lucrări trebuie executate în livada de pomi fructiferi.
Ultimul tratament din an la pomii fructiferi
Dacă zilele sunt frumoase și fără vânt, nu uitaţi să stropiţi pomii şi arbuştii fructiferi cu sulfat de cupru (piatră vânătă) 2,5-3% concentraţie. Tratamentul se face în zilele călduroase de iarnă, când temperatura este mai mare de 5 grade Celsius şi nu plouă.
Protejarea pomilor sensibili și a celor plantați în toamnă
În luna decembrie este indicat să începeți să acoperiți pomii proaspăt plantați cu diverse materiale pentru a-i feri de îngheț, Acestea pot fi protecții pe care le găsiți gratis prin gospodărie, de la haine mai vechi la coceni de porumb dar și diverse materiale care pot fi cumpărate de la magazinele specializate. Dacă faceți o listă o priorităților, pe primele locuri trebuie să se afle pomii exotici care au prins tot mai mult teren în ultima perioadă printre pomicultorii români, adică rodiu, kaki, chiar măslin.
Mușuroirea pomilor fructiferi
Mușuroirea pomilor proaspăt plantați este importantă și se face prin ridicarea unui mușuroi de pământ, peste punctul de altoire, înalt de circa 30 cm, care se va păstra peste sezonul rece, până în primăvăra (luna martie), când se va îndepărta și se va efectua o alveolă/farfurie, în care se vor uda pomii, pe tot parcursul anului. În amestecul de pământ se pot pune și frunze uscate, rumeguș, paie, compost sau îngrășământ organic.
Înlăturarea pomilor bătrâni și bolnavi
În decembrie puteți să înlăturați pomii bătrâni și bolnavi. Prin această lucrare eliminați riscurile de a îmbolnăvi alți pomi, dacă tratamentele nu au dat roade în cazul pomului-problemă și cele de a răni o parte din livadă, în cazul pomilor bătrâni. Astfel vorbim despre un minim pericol pentru grădină, dacă cade un copac bătrân sau deteriorat. Și primăvara, când pământul se dezgheță, puteți smulge ciotul rămas dacă nu aveți alte planuri pentru el. Dacă nu ați tăiat niciodată copaci și aveți îndoieli, apelați un specialist. Despre durata de viață a pomilor, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Când înlocuim un pom fructifer. Durata de viață a pomilor în funcție de specie
Ultimele plantări de pomi fructiferi
În decembrie puteți planta pomii dacă ați ”ratat” perioada de toamnă. În cazul plantărilor, acestea se mai pot face atâta timp cât pământul nu a înghețat. Despre plantările de iarnă citiți aici: Plantarea pomilor fructiferi iarna
Văruirea pomilor iarna
Dacă ați ratat această lucrare în zilele frumoasă de toamnă, nu uitați să văruiți trunchiul şi să fertilizați organic solul cu gunoi de grajd ca să nu se piardă azotul din el. La pomii mai în vârstă, fertilizarea organică se face la periferia coroanei în şanţuri. De ce la periferie? Pentru că acolo se află rădăcinile absorbante.
Curățați zăpada
Zăpada trebuie scuturată de pe pomi dacă stratul de omăt este mare. Ramurile pomilor cedează adeseori sub greutatea zăpezii. Prin urmare, dacă iarna vine și cu zăpadă abundentă (în special umedă), trebuie să o scuturați de pe pomi în timp util. Și pentru ca zăpada să fie benefică, se toarnă un strat de 40-50 cm în cercurile trunchiului copacilor și tufișurile tinere.
Lucrări de decembrie în grădina de legume
Acoperirea culturilor de legume rămase în grădină
Acoperiți culturile pe care le mai puteți folosi iarna. Culturi precum pătrunjelul, țelina, morcovul, sfecla roșie pot rezista destul de bine și iarna dacă sunt acoperite cu folii speciale sau doar materiale de plastic. În acest fel veți avea toată iarna o parte de legume proaspete, culese direct din propria grădină.
Ultima fertilizare cu gunoi de grajd
În luna decembrie se administrează gunoi de grajd doar pe parcelele unde nu se vor cultiva legume rădăcinoase sau bulboase.
Întocmirea unui plan de culturi pentru anul viitor
Un grafic detaliat al grădinii vă va ajuta să urmați regulile de rotație a culturilor anul viitor, de aceea trebuie făcut din timp În același timp, creați markeri pentru răsaduri și pentru plantele adulte.
Ultimă săpătură în grădină
În decembrie puteți să desfundați solul cu cazmaua. Desfundatul se face fără a mărunţi ci se lasă în glii mari care vor fi mărunţite de îngheţ.
Verificarea stocurilor de semințe și starea lor
Dacă ați păstrat semințele din propriile legume atunci este momentul să verificați starea lor, dacă au mucegăit, au dăunători, etc. De asemenea, după ce ați făcut planul pentru grădină, trebuie să vă asigurați că pentru fiecare 10 metri pătrați de suprafață este necesar material săditor (semințe) astfel: varză – 2 g, ceapă – 80-100 g, morcovi, păstârnac – 5-6 g, castraveți – 6-8 g, roșii 2-3 g, sfeclă – 10-12 g, dovleac – 3-4 g, fasole – 100-140 g, usturoi – 500-800 g. Dacă găsiți lipsuri va trebui să vizitați un magazin specializat.
Verificarea compostului
Dacă înghețurile nu au lovit încă, atunci aveți timp să completați compostul cu resturi de mâncare sau frunze. Imediat după aceasta, mixați conținutul gropii, stropiți-l cu apă și izolați. Pentru a face acest lucru, utilizați ramuri și un strat de pământ de aproximativ 50 cm.
Cumpărați materialele pentru răsadurile de legume
Paharele din plastic, precum și sticlele tăiate din acest material sunt perfecte în acest scop, dacă vreți să economisiți bani. Ghivecele mici de flori, cutii de sucuri și chiar tăvi pentru ouă – toate recipientele de mai sus, în funcție de dimensiunea viitoarelor plante, pot fi folosite pentru a le planta.
Verificarea solariilor și curățarea lor de zăpadă
În decembrie este important să inspectați periodic serele și solariile de legume. Scuturați în mod regulat zăpada din sera din policarbonat pentru a evita prăbușirea acoperișului și deformarea întregii clădiri. Și uneori o astfel de structură trebuie să fie consolidată. Este ușor de realizat: faceți suporturi de lemn în forma literei T, înfășurați bara transversală de sus cu o cârpă și săpați în seră, astfel încât acoperișul să se sprijine pe ele. Pentru o seră standard de 4 metri, sunt suficiente 4-6 astfel de suporturi; în structuri mai mari, este mai bine să creșteți numărul.
Lucrări în luna decembrie pentru grădina de flori
Scoaterea bulbilor și a tuberculilor
Bulbii și tuberculii trebuie scoți înainte de venirea înghețului pentru că nu nu pot fi lăsaţi în sol pe timpul iernii că îngheaţă (Crocosmia, gladiole, cana, dalii etc.).
Colectarea ultimelor semințe de flori
În decembrie puteți să strângeți ultimele semințe de la florile deja existente. Este momentul să culegeți semințele de la florile favorite, pe care vreți să le replantați anul viitor.
Plantarea bulbilor de flori timpurii de primăvară
În decembrie se pot planta bulbii care vor înflori primăvara devreme (lalele, ghiocei, narcise, zambile etc). Pentru a înflori cât mai devreme în primăvară puteți folosi un truc simplu care constă în forțarea bulbilor. Dacă luați măsurile adecvate chiar la începutul lunii, atunci mai aveți timp să obțineți plante cu flori până la vacanța de primăvară. Păstrați bulbii de zambile timp de o săptămână la o temperatură de 24 ° C într-un loc întunecat, apoi păstrați-i la lumină. Imediat ce plantele înfloresc, coborâți temperatura la 15-18°C. Forțarea narciselor se efectuează într-o cameră luminoasă la o temperatură de 12-15 ° C, crescând treptat până la 18 ° C, iar odată cu începutul înfloririi scăzând la 15 ° C.
Mușuroirea trandafirilor
În decembrie se mușuroiesc trandafirii. Tot la trandafiri, după o tăiere de uşurare care constă în îndepărtarea vârfului ramurilor prea lungi, se leagă acele ramuri care aveau o creştere cu un unghi prea deschis, care ar încurca protejarea trandafirului. Pe urmă peste aceste ramuri se aşează un sac de hârtie care se leagă foarte bine la bază. Atenție! Nu folosiţi sac de plastic sau de rafie pentru ca nu are proprietăţi la fel de bune pentru izolare termică.
Semănatul primelor răsaduri de flori
Acum e momentul să semănați flori cu creștere lentă pentru răsaduri. Este timpul să semănați culturi de flori, care au o perioadă înainte de înflorire de 130-200 de zile. Acestea echinaceea violetă, begonia, garoafe, gențiana, lavandă, primula, etc. Semințele unora dintre ele au nevoie de o stratificare preliminară, ceea ce înseamnă că, cu cât începeți mai devreme, cu atât aveți mai multe șanse să vedeți o grădină de flori strălucind cu culori atractive la începutul verii.
Inspectarea bulbilor de flori
Bulbi de gladiole, tuberculi de dalie și begonie, rizomi de calla – inspectați sistematic tot materialul de plantare depozitat anterior în subsol, tăind zonele putrezite și deteriorate. Stropiți punctele tăiate cu cărbune zdrobit. Aruncați imediat materialul de plantare stricat. Tăiați mugurii care apar brusc pe tuberculii de dalie.
Protejarea florilor sensibile
Acoperiți florile sensibile. Dacă iarna se dovedește brusc geroasă și vântoasă, dar fără zăpadă, este necesară acoperirea florilor sensibile.
Asigurarea luminii pentru orhidee
În decembrie, asigurați lumină suplimentară pentru orhidee. Multe dintre aceste plante de apartament sudice înfloresc în mod paradoxal în decembrie. Pentru a obține o înflorire luxuriantă și lungă de la ele într-un moment în care orele de lumină sunt scurte, organizați iluminare suplimentară pentru flori. Orele de zi de care au nevoie aceste plante sunt de cel puțin 12 ore. Dar udarea și fertilizarea trebuie reduse.
Lucrări în luna decembrie la vița de vie
Faceți un tur al viei. Examinați spalierele din vie. Mai întâi, curățați sârma de resturile de viță de vie, apoi, dacă este necesar, reparați spalierele sau chiar întindeți sârmă nouă în schimb. Asigurați-vă că vițele sunt bine acoperite. Dacă este cazul, dați plantelor o izolare termică suplimentară, aruncând o parte din zăpada căzută peste podgorie.
Butucii care sunt conduşi clasic jos, vor fi îngropaţi înainte de venirea îngheţului. Înainte de a le îngropa, nu uitaţi să adunaţi frunzele care sunt căzute, pentru că aceste pot purta spori de boli criptogamice care vor infecta anul viitor;
Cele care au prezentat infecţii puternice de mană, pot fi stropite cu sulf sau sulfat de cupru.