• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reguli mai aspre pentru exportul de animale vii? Anunțul venit de la Bruxelles!

    Roxana Dobre -

    Noul comisar pentru protecția animalelor solicită cerințe mai stricte pentru transportul acestora. Olivér Várhelyi se așteaptă ca miniștrii agriculturii din UE să cadă de acord asupra unui nou regulament privind transportul animalelor cât mai curând posibil.

    Olivér Várhelyi, comisarul european desemnat pentru sănătate publică şi bunăstarea animalelor, se așteaptă ca miniștrii agriculturii din UE să cadă de acord asupra unui nou regulament privind transportul animalelor cât mai curând posibil, conform publicației Agrarheute.  România a avertizat că este împotriva standardelor prea înalte de transport.

    Citiți și: Comisia Europeană vrea să înăsprească cerințele pentru transportul animalelor vii

    Noul comisar al UE pentru sănătate, Olivér Várhelyi

    Comisarul Olivér Várhelyi solicită reguli mai stricte pentru transportul animalelor vii

    Consiliul Agricol ar trebui să convină asupra unei poziții comune până la jumătatea anului 2025, astfel încât regulamentul european privind transportul animalelor să poată fi revizuit. Noul comisar al UE pentru sănătate și bunăstarea animalelor, Olivér Várhelyi a recomandat acest lucru miniștrilor agriculturii din UE într-o întâlnire care a avut loc marți, 10 decembrie.

    ”Incidentele devin cunoscute din nou și din nou, crescând presiunea asupra proprietarilor de animale și a autorităților”, a explicat Várhelyi. Potrivit acestuia, modificarea nu este necesară doar din motive de bunăstare a animalelor. Competitivitatea și reputația industriei de creștere a animalelor ar fi, de asemenea, îmbunătățite.

    Citiți și: Grecia interzice transporturile de oi și capre în încercarea de a stopa ”ciuma” care omoară animalele din ferme

    Între timp, există încă diferențe majore între statele membre. Secretarul de stat în Ministerul Federal al Agriculturii, Silvia Bender, s-a pronunțat în favoarea unor cerințe mai stricte pentru transportul animalelor vii. În opinia acesteia, comerțul cu carne și material de reproducție oferă alternative. Ea a descris în detaliu un caz în care vitele au murit într-un transport de animale la frontiera externă a UE. Potrivit lui Bender, astfel de incidente ar trebui prevenite pe viitor prin contracte. Aceasta înseamnă că trecerea frontierei animalelor ar putea fi reglementată în detaliu înainte de începerea călătoriei.

    Delegația din Luxemburg a criticat și mai mult transportul animalelor către țări terțe cerând interzicerea exporturilor de animale sacrificate către țări din afara UE care nu au standarde echivalente de bunăstare a animalelor. În același timp, însă, Luxemburg insistă asupra unor reguli mai simple pentru transportul pe distanțe scurte. Țările de Jos au adoptat o poziție la fel de restrictivă față de transportul animalelor către țări terțe.

    Spania și România avertizează împotriva standardelor prea stricte

    În schimb, Spania a subliniat importanța economică a comerțului cu animale. Unul dintre cele mai clare avertismente despre standardele de bunăstare a animalelor care ar putea fi prea înalte a fost susținut de România. Propunerea Comisiei UE are potențialul de a slăbi semnificativ zonele rurale din multe state UE, s-a spus de la București.

    Finlanda a făcut campanie pentru a lua mai mult în considerare particularitățile naționale, cum ar fi limitele de temperatură. Trebuie să se pună mai mult accent pe soluțiile tehnice care să asigure bunăstarea animalelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!