• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BRM: Piața românească de cereale este dependentă de prețurile la export. Ce instrument pot folosi fermierii pentru a obține cele mai bune prețuri în 2015!

    agrointeligenta.ro -

    Un adevăr crunt de care se vorbește abia la recoltare, a fost subliniat astăzi, într-un comunicare către presă de către Bogdan Iliescu, Head of Agriculture Division în cadrul Bursei Române de Mărfuri. Specialistul arată că, în acest moment, pentru că fermierii români nu au la dispoziție aceleași instrumente ca și colegii lor din Vest, piața autohtonă de cereale continuă să fie dependentă de prețurile cu care grânele pleacă din țară, cotații aproape minime pe care agricultorii le pot încasa pentru recoltele lor.

    ”Din păcate, lipsa spațiilor de depozitare, a certificatelor de depozit nefuncționale la acest moment , lipsa instrumentelor financiare derivate futures ale unei Burse De Cereale și lipsa unei creșteri a capacităților de stocare și export de la Constanta , fac ca această piață să fie dependentă de prețurile de la export SPOT. Fabricile de procesare românești , în lipsă de lichidități și de spatii de însilozare pentru a-și asigura stocul la recoltă pentru tot anul, urmăresc aceste prețuri de export!”, declară specialistul din cadrul Bursei Române de Mărfuri.

    Analiza lui Bogdan Iliescu vine după ce, în ultimele două săptămâni, a vizitat asociațiile de fermieri și comcerealuri din Teleorman, Giurgiu , Argeș, Prahova , Ilfov și Vrancea, urmând ca în această săptămână să aibă întâlniri și discuții cu fermierii din Timișoara, Ialomița și Brăila.

    ”În tot acest efort susținut al Bursei Române de Mărfuri de a aduce volumele de tranzacționare pe Bursă, pe fondul fluctuațiilor de prețuri și a lipsei de predictibilitate a prețurilor de referință, au fost foarte multe voci care susțin demersul nostru pentru a crea o piață de desfacere a cerealelor”, a explicat șeful Diviziei Agricultură din cadrul BRM.

    În cadrul prezentărilor la asociațiile de fermieri, reprezentantul BRM a prezentat platforma de tranzacționare care este extrem de simpla si facilă și prin care agricultorii pot participa direct la licitații, prin intermediul unui cont personal cu user și parolă. ”Am prezentat tipurile de beneficiari ai acestor licitații de cereale de la Bursă, și anume: 4.000 de mori de panificație mici și 250 de mori de panificație mari, 8 fabrici de ulei , 100 de FNC-uri , 15 firme multinaționale de trading , 50 de comcerealuri mari , 4 fabrici de biodiesel, bioethanol , amidon și alte firme de trading. Bursa Romană de Mărfuri a reunit toate aceste companii pentru a susține licitațiile de vânzare a producției fermierilor și pentru a ajuta fermierii să obțină prețuri cât mai bune”, a mai adăugat Bogdan Iliescu.

    El apreciază că prezența unei burse funcționale ca și instrument în mâna fermierilor români și a schemei de certificate de depozit și dezvoltarea ulterioară a unor instrumente derivate futures (options) vor putea ajuta piața haotică din România să se stabilizeze și să aibă o predictibilitate, la fel ca cea din state precum Ungaria, Cehia, Franța și alte state membre UE.

    ”Aceștia sunt pașii firești. Nimeni nu trebuie să inventeze roata, aceste lucruri funcționează în state EU de zeci de ani și noi trebuie să armonizăm legislația pentru a fluidiza piata”, a concluzionat reprezentantul BRM.

    Foto: www.weeklytimesnow.com.au



     


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA