• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA la hectar plătită pentru terenurile scoase din circuitul agricol – condiție

    Roxana Dobre -

    Ordin în vigoare pentru terenurile care sunt eligibile la plata subvențiilor pe suprafață. Din acest an, fermierii vor putea încasa subvenția APIA la hectar și pentru suprafețele care sunt scoase din circuitul agricol, dacă rămân la dispoziția acestor până la sfârșitul anului în care s-a efectuat modificarea și pe care se desfășoară activitate agricolă.

    Noutăți la început de an pentru fermierii care scot terenurile din circuitul agricol. În Monitorul Oficial de vineri, 3 ianuarie a fost publicat un ordin de ministru care permite fermierilor să încaseze subvenția pe suprafață pe un teren scos din circuitul agricol dar doar în anul în care s-a făcut modificarea și dacă pe acesta se confirmă o activitate agricolă.

    Citiți și: Scoaterea unui teren din circuitul agricol: documente, condiții obligatorii

    Subvenție APIA pentru terenurile scoase din circuitul agricol. Legislație modificată

    Ordinul 539/2024 publicat vineri în Monitorul Oficial modifică art. 13 alin. (4) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condițiilor și altor cerințe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) și b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, începând cu anul 2024 .

    Astfel, la articolul 13 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condițiilor și altor cerințe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) și b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, începând cu anul 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 241 și 241 bis din 21 martie 2024, cu modificările ulterioare, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

    „(4) Terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv în cursul anului de cerere, nu sunt eligibile la plățile pe suprafață, cu excepția terenurilor care sunt la dispoziția fermierilor până la sfârșitul anului și pe care se desfășoară activitate agricolă.”

    Prevederile art. 13 alin. (4) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024, cu modificările ulterioare, precum și cu modificarea adusă prin prezentul ordin, sunt aplicabile și pentru anul de cerere 2024.

    Citiți și: Plăți APIA. Reguli noi pentru subvenția pe hectarul de pajiște

    Art. 13 alin. (4) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024 pevedea până la modificarea prezentă că terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv în cursul anului de cerere, nu sunt eligibile la plățile pe suprafață.


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației