• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp

    Roxana Dobre -

    Taxa pe stâlp a adus nemulțumiri în rândul fermierilor iar ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a adus clarificări privind o eventuală anulare a acestei taxe pentru sectorul agricol. În ”ordonanța trenuleț” noua taxă a fost publicată în Monitorul Oficial cu un cuantum de 1%.

    Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a  anunțat că introducerea aşa-numitei „taxe pe stâlp” va fi analizată în perioada următoare cu sectoarele impactate. Acesta a clarificat și ce șanse sunt ca noua taxă să nu se aplice, menționând că există un termen de 90 de zile pentru ca Executivul să stabilească modul în care vor fi impozitate construcțiile speciale, inclusiv cele din sectorul agricol.

    Citiți și: Taxa pe stâlp, reintrodusă! Fermierii – impozit de 1,5% pentru solarii, sistemele de irigat și silozuri

    Anunțul ministrului Finanțelor privind taxa pe stâlp

    Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna a menționat că „anumite domenii care au fost exceptate de plata impozitului pentru construcțiile speciale pot contribui semnificativ la acest principiu al solidarității naționale.”

    „Acest pachet de impozit pe construcțiile speciale o să intre în vigoare după ce avem aceste metode, modalități de calcul în primele 90 de zile după aprobarea ordonanței de urgență. În această perioadă ne vom întâlni cu sectoarele impactate, vom avea o discuție inclusiv cu companiile de stat, vom avea o discuție cu domeniile care sunt impactate, începând de la telecomunicații, până la acele construcții speciale care sunt în administrarea statului, care sunt, de exemplu, drumuri, căi ferate și în funcție de această analiză și hotărârea de guvern care vine să implementeze punctual pentru fiecare categorie de construcție specială, detaliat, în funcție de acest lucru putem să discutăm peste o lună, două luni de zile despre aplicarea concretă acestui impozit,” a declarat ministrul la digi24.ro.

    Întrebat dacă, în cazul în care analiza arată că această taxă afectează serios industriile vizate, se va lua în calcul să se renunțe la ea, ministrul a răspuns că „vom analiza încă o dată fiecare domeniu în parte și vom trage concluziile în momentul respectiv”.

    „Eu cred că anumite domenii care au fost exceptate de plata impozitului pentru construcțiile speciale pot contribui semnificativ la acest principiu al solidarității naționale, pentru că sunt cu siguranță în continuare construcții speciale care sunt producătoare semnificative de venit și de profit pentru companii, ele fiind exceptate și acelea sunt construcții, sunt producătoare de venit. Ele sunt astăzi impozitate. Companiile mici și mijlocii, microîntreprinderile din rural sau din orașe plătesc impozit pentru aceste clădiri. Este de analizat în ce măsură, fără a brusca economia, pot fi introduse aceste impozite pe construcțiile speciale care, încă o dată, sunt producătoare de venit și de profit pentru anumite companii,” a precizat Barna.

    Citiți și: Victorie pentru fermieri! Taxa pe stâlp – amânată de Guvern!

    Impozitul ar urma să se aplice prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente

    Ordonanţa de urgenţă nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1334 din 31 decembrie 2024 și este în vigoare de la aceeaști dată.

    Documentul citat prevede la articolul 498, alineatele (1) şi (2) că impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situaţia construcţiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosinţă cu titlu gratuit/închiriere.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje de Revelion Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Plăți la zi și termene pentru fermieri în luna ianuarie Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp