• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De trei ani, Gheorghe Porubski folosește un produs pe bază de bacterii care i-a crescut fertilitatea solului

    Daniel Befu -

    Gheorghe Teodor Porubski este unul dintre cei mai apreciați antreprenori din agricultura românească. Nu doar că, alături de Ioan Drienovski, este co-fondatorul brandului Zetor Tractor în România, dar arădeanul lucrează și o suprafață de 240 de hectare de teren agricol în Nădlac, acolo unde testează toate produsele pe care apoi le include în oferta companiei al cărei cofondator este. De trei ani, de când a Azoter este disponibil în România, Porubski aplică acest îngrășământ bacterian pe solele pe care le cultivă.

    Pentru Gheorghe Porubski, care este și președinte al Asociației agricole Țăranul Nădlăcan, cel mai important lucru legat de ferma sa este calitatea solului. Agronomul consideră că fără un pământ de calitate nu se pot obține producțiile dorite.

    ”De fiecare dată când vin afară în câmp îmi place să ia o mână de pământ, să o miros și să simt acea viață din pământ – cum bacteriile și microorganismele își fac treaba și celuloza este transformată în cernoziom – ca să zicem grosier, în cernoziom – în pământul cel mai bun (…) Un pământ viu – cum îmi place mie să spun, trebuie să aibă acel miros, să-l simți că într-adevăr pământul trăiește și că acea biodegradare este vie. Un pământ care nu mai lucrează sau nu mai trăiește, nu mai e viu și impropriu pentru a pune plante să crească în el, este un pământ sterp, un pământ care în momentul în care îl miroși, nu miroase a nimic – este steril. Cred că de aici și vine cuvântul de steril. Este pământul care le place inginerilor constructori că acolo nu se mai mișcă nimic. Pe noi ne interesează un pământ care ține viață și care în cea mai mare măsură menține și umiditate ca plantele să poată trăi și să se poată dezvolta”, explică Porubski pasiunea sa pentru fertilitatea solului.

    Gheorghe Porubski a fondat Zetor Tractor împreună cu Ioan Drienovski

    Pe o porțiune din solele e pe care le lucrează, fermierul din Nădlac testează anual produsele noi care apar pe piață. ”De fiecare dată încercăm să găsim noi soluții sau să ne putem adapta la această climă schimbătoare și întotdeauna găsim sau vrem să găsim soluția ideală pentru ferma noastră. În grupul nostru de firme eu mă ocup și de partea de agricultură – de fapt de aici am plecat împreună cu prietenul Iano (Ioan Ștefan Drienovski – n.r.) și am menținut pe mai departe ferma cu care am început, de aproximativ 240 de hectare„, precizează agronomul.

    Fondatorii Zetor Tractor: Gheorghe Teodor Porubski și Ioan Ștefan Drienovski

    Azoter, un îngrășământ pe bază de bacterii, este produs în Slovacia

    Pe aproape toată suprafața lucrată, fermierul Gheorghe Porubski face anual un tratament de care nu se abate. Acesta are la bază un produs special – Azoter, un îngrășământ bacterian produs în Slovacia.

    ”Facem în fiecare an o inoculare cu o substanță importată din Slovacia – se numește Azoter. Este un mix de trei bacterii care au rolul să sintetizeze și să atragă azotul atmosferic și totodată de a dezlega fosforul și potasiul care este legat în sol, dar este inaccesibil plantei. Aceste bacterii îl metamorfozează în substanțe accesibile și atunci planta se poate dezvolta mult mai bine și ține acel sol viu și viabil pentru viață și pentru dezvoltarea plantelor”, explică fermierul.

    Aplicarea tratamentului pe bază de bacterii într-o singură trecere

    Produsul Azoter se aplică întotdeauna la începutul ciclului de cultură – la pregătirea patului germinativ. ”Ca și orice lucru bun are și un dezavantaj. Având în vedere că sunt bacterii, ele trebuie încorporate în sol cât de repede cu putință, fiindcă știm foarte bine bacteriile la razele soarelui, la razele ultraviolete vor muri și atunci trebuie să găsim o modalitate pe cât posibil să le încorporăm. Noi am găsit soluția dintr-o mașină veche de erbicidat – am făcut o rampă cât are și combinatorul din spate și cu o singură trecere aplicăm Azoter, îl încorporăm și pregătim și câmpul. Alți colegi pe care i-am convins și au aplicat Azoter, au folosit o mașină de erbicidat normală, au venit cu două sau trei utilaje ca să poată face această încorporare. Eu am găsit varianta ca, cu un singur om să fac toate aceste trei operațiuni și să nu mă coste mare lucru în plus”, explică Porubski.

    Gheorghe Porubski la lucrarea de arătură pentru pregătirea solului

    Beneficii în urma folosirii Azoter

    În ferma de la Nădlac. Azoter a fost aplicat în ultimii trei ani, așa că fermierul poate să vorbească și despre beneficiile pe care le-a observat în urma tratamentului de sol. ”Această inovație, aceste bacterii am început să le folosim în urmă cu 3 ani și de fiecare dată când le-am folosit și în parcelele în care am aplicat această tehnologie am observat o vigoare – ca să spun așa – o vigoare mai mare a plantei și o rezistență mult mai mare la secetă. Deci întotdeauna bobul este mai mare, frumos, planta are vigoare și nu suferă atât de tare la secetă”, a precizat fermierul, menționând și că întotdeauna utilizează sămânță certificată, de calitate.

    Pentru mai multe detalii despre îngrășământul Azoter, puteți lua legătura cu oficialii Zetor Tractor la numărul de telefon: 0733.931.449


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Imitații chinezești de tractoare Case IH, vândute pe Alibaba. Preț de 85.000 euro pentru cel mai scump utilaj Apicultorii din Ucraina sunt disperați. Rata mortalității familiilor de albine a ajuns la 20-25% Decizie majoră pe piața laptelui. Va avea impact și asupra fermelor de vaci din România