• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 5 cele mai profitabile legume în solar și câmp deschis

    Violina Gorcinschi -

    Cele mai profitabile legume pe care micii fermieri se bazează la înființare culturilor din solar și din câmp deschis. Cum costurile de producție au crescut, legumicultorii și-au făcut un clasament cu legumele care îi ajută să aibă atât producții ridicate, cât și prețuri bune, deci câștigul necesar pentru a-și continua activitatea.

    Topul celor mai profitabile legume a fost întocmit de către fermierul Ion Păunel, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt. Legumicultorul citat de publicația Adevărul a analizat datele privind producția și prețurile înregistrate anul trecut și a concluzionat că cea mai profitabilă legumă este varza, urmată de ardei, castraveți, tomate și verdețuri.

    Cele mai profitabile legume

    Top 5 cele mai profitabile legume. Cele mai bine vândute legume de anul trecut au fost varza, castraveții, ardeii, tomatele și verdețurile. Datorită prețurilor mari, chiar și fermierii care au avut costuri mari cu producția, precum cei cu sere și solarii, și-au scos cheltuielile și au făcut și profit.

    Cele mai profitabile legume – varza

    Cele mai profitabile legume. Varza, vedetă în piețe

    Cea mai profitabilă legumă este varza. Asta pentru că vânzările merg bine și prețul la varza de toamnă a crescut. Dacă varza de vară s-a vândut cu prețuri între 1,5 lei kilogramul – cea de calitate slabă, până la 2-3 lei kilogramul, în cazul verzei de toamnă, prețul pe kilogramu nu a coborât de 2,5 lei.

    Dintre soiurile de varză de pe piață, consumatorii caută cel mai mult varza de Buzău. Pentru producători, aceasta nu este un soi ușor de cultivat, fiind predispus la boli și dăunători. Totuși, dacă se respectă tehnologia agricolă, este imposibil ca acesta să nu aducă profit. Leguma s-a vândut bine în piețe chiar și în anii în care era mai ieftină, iar o altă particularitate a verzei de Buzău este că nu se găsește în marile magazine pentru că are o perioadă scurtă de depozitare și este mai sensibilă la operațiunile de manipulare.

    Cele mai profitabile legume – castraveții

    Cele mai profitabile legume. Castraveții au prețuri bune

    Castraveții se numără printre cele mai profitabile culturi de legume. Crescuți mai ales în solar sau în sere, aceștia ies primăvara pe piață cu prețuri de trufanda. Anul trecut, castraveții extratimpurii au costat 8-10 lei, mai ieftini decât în 2023, deși costurile cu producția au fost foarte mari în spațiile protejate.

    Prețul castraveților a crescut însă din luna mai și s-a stabilizat, aprecierea lor fiind justificată prin creșterea costurilor de producție la care s-a adăugat și lipsa forței de muncă, necesară mai ales la cules.

    Prețul unui kilogram de castraveți la producător a fost de 3,5-5 lei, iar în unele perioade a fost și 5-6 lei.

    Citește și: Preț murături 2024. Legumele – ieftine la fermieri, lux la tarabă, în piață

    Cele mai profitabile legume – ardeiul

    Cele mai profitabile legume. Ardeiul, la mare căutare

    Ardeiul este una dintre cele mai profitabile legume cultivate la solar. Deși tehnologia este una dificilă, în care este nevoie de combaterea dăunătorilor și a bolilor, ardeii – mai ales cei tip Bianca, capia sau gogoșarii, se vând foarte bine. Mai mult, pentru că au înțeles provocările legate de această cultură, retailerii au acceptat pentru comercializare și cantități de ardei care nu erau perfecți.

    Ardeiul gras s-a vândut de la producători, în medie, la prețuri care au variat între 3 și 6 lei/kg. Prețul plătit de consumatorii finali a fost, însă, mult mai mare.

    Cele mai profitabile legume – roșiile

    Cele mai profitabile legume. Roșiile rămân în top

    Topul celor mai profitabile legume nu era complet fără tomate. Roșiile rămân preferatele micilor fermieri, deși cultura a devenit extrem de dificilă, fiind costisitoare și extrem de sensibilă la boli și dăunători. Mai mult, în anul care abia a trecut, producția de tomate a fost un dezastru, însă prețurile nu au crescut aproape deloc. Prețul pentru un kilogram de roșii românești a fluctuat de la 1,5 la 2,5 lei, iar roșia specialitate a costat de la 2,5 la 4 lei kilogramul la producător.

    Nici măcar în toamnă tomata nu a fost un pariu câștigător, indiferent de calitate. În acea perioadă, roșia este pretențioasă deoarece se formează mai ușor condens în solarii, crescând umiditatea și, implicit, riscul bolilor. De aceea, mulți legumicultori au preferat să vândă tomatele la stadiul de gogonele, datorită cererii crescute. În 2024, în mod neobișnuit, s-au vândut mai multe gogonele în toamnă decât în luna iulie.

    Citește și: Fenomen nou la fructele și legumele românești din cauza valului de caniculă

    Cele mai profitabile legume – verdețurile

    Cele mai profitabile legume. Verdețurile aduc primii bani în fermă

    Verdețurile – aici incluzând salata, au intrat în topul celor mai profitabile legume, aducând venituri în fermă chiar și în perioade mai dificile, precum este sezonul rece. În 2024, prețul la verdețuri s-a menținut la același nivel în ultimii ani, dar producătorii fermierii încă văd această legumă ca o soluție pentru începutul sau sfârșitul de an agricol. Din verdețuri se fac primii bani din sezon, dar și ultimii.


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă