• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Roxana Dobre -

    Emil Enache, producător agricol în județul Vaslui și membru al Asociației Forța Fermierilor, a tras un semnal de alarmă cu privire la prețul incorect de mare stabilit de către Direcția Agricolă Județeană Vaslui ca parametru pentru calcularea impozitului pe arendă, reținut la sursă la ANAF. În urma intervenției făcute de Enache, în calitata sa de consilier județean, directorul DAJ Vaslui a fost chemat să dea explicații de ce prețurile stabilite ca fiind medii de referință nu sunt conforme cu realitatea de pe piață, lucru ce ar putea duce la o presiune și mai mare pe agricultori.

    Directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Vaslui a fost invitat de Consiliul Județean să participe la ședința din această lună, în cadrul căreia să ofere explicații cu privire la prețurile medii ale produselor agricole exprimate în natură în contractul de arendă pentru anul 2025. Emil Enache, consilier județean din partea AUR și unul dintre cei mai importanți fermieri din județul Vaslui, a atras atenția că prețurile stabilite de DAJ Vaslui nu sunt conforme cu realitatea de pe piață, iar asta ar putea duce la o presiune și mai mare pe agricultorii din județ.

    Citiți și: Impozitul pe arendă: cum se calculează, termen de plată

    Preț mediu cereale

    Prețul mediu pentru grâul din Vaslui, propus de DAJ la un nivel prea ridicat

    Prețurile medii sunt stabilite de către DAJ în urma evaluării pieței locale, iar pe baza acestor prețuri sunt calculate prețul arendei și impozitarea acesteia la sursă. Codul fiscal menționează clar că atributul aprobării acestor prețuri revine Consiliului Județean, însă această instituție apelează la datele Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui, căreia îi revine sarcina să propună mercurialul spre aprobare.

    Pentru anul 2025, DAJ Vaslui a propus ca prețurile produselor agricole care constituie baza calculării valorii arendei stabilite în natură să fie următoarele:

    Citiți și: Impozitul pe arendă la teren – cine îl plătește: proprietarul sau arendașul?

    ”Aș vrea să știu, dacă poate să îmi explice cineva filosofia de calcul al prețurilor la cereale. Suntem în anotimpul rece, grâul are câțiva centimetri și nu știm prețul care va fi la livrare. Cumva, vindem blana ursului din pădure. Dacă menținem prețurile propuse aici, după anul dezastruos care a fost în agricultură, nu vom face altceva decât să menținem o presiune pe fermieri”, a atras atenția Emil Enache, într-o ședință la nivel județean.

    Noile prețuri vor fi stabilite în ședința din această lună când, potrivit președintelui CJ Vaslui, va fi invitat și directorul DAJ Vaslui. “Calculul îl face Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui și tot acolo se stabilesc și aceste prețuri. Știu că se face un mercurial la nivel de Direcție, cei de acolo ar trebui să vă întrebe și pe dumneavoastră și să iasă o medie cu care să vină în fața noastră. Eu nu pot umbla la mercurial, nu pot să fac altceva decât să amân aprobarea acestui proiect într-o altă ședință, atunci când va fi invitat și directorul DAJ Vaslui”, a precizat Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Eurostat: Doat 6% dintre fermierii UE au vârsta sub 35 de ani, peste jumătate au peste 55 de ani