• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zilele mai calde de ianuarie – bune pentru plantări. Ing. Marius Roman: Am reluat vânzarea pomilor fructiferi

    Roxana Dobre -

    Vremea mult prea caldă pentru luna ianuarie permite pomicultorilor să facă plantări din acest an în ferestrele iernii. Cum meteorologii anunță un nou weekend cu temperaturi pozitive, inginerul Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman, din comuna Afumați, județul Ilfov, a anunțat că va face livrările de material săditor mai devreme, la solicitarea clienților, și a deschis de asemenea în avans punctul de desfacere din Afumați.

    Temperaturile ridicate care se anunță în weekendul care urmează, la nivel național (fereastră de iarnă) permit pomicultorilor să facă noi plantări în livezi. Ing. Marius Roman a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO în ce condiții se poate planta în luna ianuarie.

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că în săptămâna 20 – 27 ianuarie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în zonele montane și în nord-estul țării. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în zona montană și în regiunile sudice.

    ”Având în vedere temperaturile ridicate care se anunță în weekendul acesta, la nivel național (fereastră de iarnă) și pentru că avem foarte multe solicitări din partea beneficiarilor noștri, am hotărât să deschidem punctul de desfacere din Localiatatea Afumați, Soș. Petrăcheoaia nr.72, pentru o perioadă scurtă”, a anunțat pomicultorul.

    Citiți și: Plantarea pomilor fructiferi toamna: Sfaturile ing. Marius Roman pentru prindere 100%!

    Plantarea pomilor fructiferi în ferestrele iernii

    Condiții pentru plantarea pomilor iarna

    Marius Roman a transmis că pomii se pot planta și în ferestrele iernii, respectiv când nu există strat de zăpadă, solul este dezghețat, iar în timpul zilei când se realizează plantarea pomilor să avem temperaturi pozitive. Acesta a dat asigurări că după plantare, chiar dacă vor survenii temperaturi negative, nu afectează cu nimic prinderea și dezvoltarea pomilor.

    ”Avem deja experiența ultimilor 4-5 ani în care, așa cum le denumim noi, ferestre de iarnă, au început să fie mult mai prelungite atât pe parcursul lunii decembrie cât și ianuarie. Iar pentru cei care nu au reușit să planteze în toamnă este ocazia perfectă să profite de aceste zile cu temperaturi pozitive și să se apuce de treabă. Condiția principală este să nu există îngheț la sol și să avem temperaturi pozitive”, ne-a declarat ing. Marius Roman.

    Fondatorul Pepinierelor Roman a specificat că plantările din această perioadă se pot face pentru toate speciile pomicole, fără ca acestea să fie afectate în vreun fel de un eventual îngheț ulterior al solului. ”Se poate planta oricare dintre speciile pomicole, inclusiv arbusti fructiferi chiar viță-de-vie, trandafiri. Este foarte important ca în ziua în care se preia materialul săditor când se plantează să avem temperaturi pozitive de preferat un minim de 4-5 grade Celsius. Dacă suntem în jurul valorii de 0 grade, oricând temperatura se poate modifica și poate deveni negativă. De precizat că, dacă după plantare survin temperaturi negative peste noapte sau în perioada imediat următoare, gerul nu afectează cu nimic prinderea și dezvoltarea pomilor plantați”, a mai punctat specialistul.

    Citiți și: Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman

    În privința pașilor pe care pomicultorii trebuie să îi respecte la plantările de iarnă, aceștia sunt similari ca și în restul perioadelor de plantat dar există și o serie de reguli care trebuie urmărite de pomicultori.

    ”Pașii sunt aceeasi, inclusiv mușuroirea, pentru că totuși suntem în plină iarnă și noi sperăm că vom mai avea și episoade cu ger, cu zăpadă, pentru că este nevoie și de acest aspect în caz contrar, nu ar fi bine deloc, mai ales pentru speciile termofile care sunt termosensibile și la perioade dintre astea lungi cu temperaturi pozitive peste 10 grade, 12 grade încep treptat treptat să iasă din repausul profund. Și atunci pe lângă faptul că înfloresc mult mai timpuriu și pot fi surprinse de înghețuri târzii de primăvară, dar și ieșirea aceasta din repausul profund nu face altceva decât să sensibilizeze planta la temperaturile excesiv de scăzute. Adică dacă în general marea majoritate a speciilor pomicole rezistă până spre minus 23- 24 de grade în fenofaza de repaus vegetativ, pe măsură ce pomii ies din repausul profund și rădăcinile încep să devină active și începe seva să circule atunci și diverse organe ale pomilor, în mod special mugurii floriferi care sunt cei mai sensibili, le scade această rezistență la îngheț. Iar de la minus 8-10 grade pot apărea probleme pentru că pot îngheța acești muguri floriferi și producția poate fi afectată”, a explicat ing. Marius Roman.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Cum pot fermierii să își protejeze animalele de atacurile șacalilor Zilele mai calde de ianuarie – bune pentru plantări. Ing. Marius Roman: Am reluat vânzarea pomilor fructiferi Fermierii încep să fie pesimiști – ninsorile și ploile lipsesc în această iarnă: ”Curge praful!”