Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România?
Violina Gorcinschi -Fermierii ucraineni își mută sau doar își extind afacerile în Uniunea Europeană, iar prima lor țintă este de a-și securiza teren agricol, fenomen deja semnalat de presa agricolă din Polonia. În contextul războiului, mai mulți fermieri ucraineni cu posibilități financiare s-au orientat către achiziționarea de pământuri în țara vecină, Polonia. Prețurile variază atât la vânzare, cât și ca arendă. În cazul în care terenurile din Polonia se scumpesc, există posibilitatea ca agricultorii din Ucraina să caute pământ și în România.
Prețurile terenurilor în Polonia variază semnificativ în funcție de regiune, destinație și alți factori. Ucraineanul Oleg Naumenko, co-fondatorul „Yagidka” SVC, care a construit o fermă în sistem hidroponic în Polonia în doar cinci luni, a explicat cât l-a costat să cumpere pământ pentru afacerea sa. În condițiile actuale, hectarul de pământ polonez valorează între 2.500 și 50.000 de euro, astfel că piața de la noi ar putea deveni și ea atractivă pentru ucraineni, în cazul în care condițiile și prețurile vor deveni atractive și la noi.
Fermierii ucraineni caută alternative. Cât costă un hectar de teren agricol în Polonia
Potrivit fermierului, care și-a construit în doar câteva luni ferma, în Polonia prețul variază de la 2.500 la 50.000 de euro/hectar. Prețul mediu se situează la 10.000 – 20.000 euro/ha. Naumenko a menționat că cererea de pământ în rândul fermierilor ucraineni din Polonia este în creștere datorită condițiilor favorabile pentru agricultură și accesul la piața europeană, potrivit Agroportal.
Citește și: Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate
În ceea ce privește arendarea terenurilor agricole, prețurile în Polonia variază între 600 și 1.400 euro pe hectar pe an. Factori precum locația, calitatea terenului și infrastructura afectează prețul final al arendei.
Următorii factori afectează valoarea terenului:
- Terenurile din apropierea marilor orașe și nodurilor de transport sunt mult mai scumpe.
- Fertilitatea terenurilor este unul dintre factorii cheie în stabilirea prețurilor.
- Prețul terenurilor agricole poate diferi de valoarea terenului pentru dezvoltare sau nevoi industriale.
- Disponibilitatea sistemelor de irigații, accesul la drumuri și rețelele electrice cresc semnificativ costul.
Citește și: Agricultura ucraineană, un pericol pentru fermierii europeni?
Cumpărarea sau arendarea de terenuri în Polonia poate fi o investiție profitabilă pentru fermierii ucraineni, sub rezerva unei planificări și evaluări atente. Tot în aceste condiții, fermierii ucraineni se pot orienta și către alte țări vecine, precum România, Ungaria sau Republica Moldova.