Cursuri pentru fermierii care vor subvenții mai mari de la APIA
Angelica Lefter -Cursuri pentru fermierii care vor subvenții de la APIA. Pentru o serie de scheme, de intervenții, gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (care autorizează plățile) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), fermierii au nevoie să prezinte o certificare a competențelor. Aceste calificări se fac în cadrul unor cursuri organizate periodic la nivelul direcțiilor agricole județene.
La început de an, Direcția Agricolă Suceava a anunțat că va organiza și cursuri de calificare cu specializările de pomicultor, legumicultor și lucrător calificat în creșterea animalelor.
Durata unui astfel de curs este de 12 săptămâni (360 de ore), iar costul este de 620 de lei/curs. La finalul acestuia, după promovarea examenului, fermierul va obține un ”Certificat de calificare”, nivel 2, acreditat de Autoritatea Națională de Calificări, potrivit celor declarate de reprezentantul DAJ Suceava, Gheorghe Cămăruț, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Pentru cursurile de calificare, cele de 360 de ore, costul unui curs este de 620 de lei. Pentru a putea începe cursurile ar trebui să avem un număr minim de 15-20 de cursanți ca să deschidem o grupă, iar 28 este numărul maxim pentru o grupă”, a spus consilierul din cadrul DAJ.
Fermierii cu un astfel de curs absolvit pot beneficia de punctaj suplimentar la depunerea proiectelor europene, dar și de o plată directă de stimulare, pe o perioadă de 5 ani consecutivi, în cazul accesării plăților compensatorii.
De asemenea, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava mai organizează și cursuri de instruire în vederea accesării următoarelor măsuri de sprijin prin APIA:
- DR-01 – Agromediu și climă pe pajiști permanente,
- DR-02 – Agromediu și climă pe terenurile arabile,
- DR-03 – Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon,
- DR-04 – Agricultură ecologică-conversie,
- DR-05 – Agricultură ecologică-menținerea certificării.
Durata cursurilor este de 40 ore (1 săptămână) iar la final se obține un ”Atestat de participare” agreat de Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Consilierul principal al DAJ, responsabil cu formarea profesională, Gheorghe Cămăruț a exoplicat că pentru aceste cursuri, fermierii pot plăti 200 de lei/curs.
”Cursurile de instruire pentru măsura agromediu și ecologică costă 200 de lei/curs. Nu avem o perioadă anume de desfășurare, depinde cum putem strânge persoane pentru o grupă, de regulă în perioada aprilie-octombrie, cam atunci organizăm. Deocamdată s-au înscris 5 persoane pentru îngrijirea animalelor, lucrători în îngrijirea animalelor. Dacă avem 15 persoane mergem la locația Primăriei respective și venim noi în sprijinul fermierilor, dacă sunt sub 15, vin ei la sediul DAJ”, a mai specificat Gheorghe Cămăruț.
Înscrierile se fac la doi dintre responsabilii Direcției Agricole Suceava: Gheorghe Cămăruț, tel. 0758.410.421, și Marian Prisăcaru, telefon 0746.870476.