• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schimbare majoră în exportul de ovine vii. Alexandru Bociu, ANSVSA: Suntem pregătiți!

    Roxana Dobre -

    Piața de export a ovinelor se află în continuă schimbare iar dacă unele țări preferă prepoderent animale vii, altele au început deja să ceară direct carcasă. Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, a vorbit ieri, miercuri – 15 ianuarie, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR despre prețul oilor după eradicarea Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM) și preferințele de import ale principalelor țări care cumpără animale de la oierii români.

    Alexandru Bociu a dezvăluit în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, cum preferă importatorii din Arabia Saudită animalele pe care le iau din țara noastră. Acesta a explicat și care sunt țările care cer obligatoriu ca oinele să fie livrate sub formă de carcasă.

    Citiți și: Preț oi reformă. Cât costă o oaie reformă în viu și în carcasă

    ”România este un exportator de animale vii și, țara noastră, după cum știți a primit o delegație din Arabia Saudită, și chiar discutam cum preferă populația din țara lor animalele. Am primit răspunsul că ponderea e de 65% vor animalul să meargă să îl ia de la piață, să-l identifice, să meargă și să-l sacrifice. Dar există și o pondere de 35% care dorește să meargă într-un supermarket, să cumpere carcasă sau preparate/semipreparate.  Arabia Saudită are nevoie de 15 milioane de ovine pe an. Urmează sărbătoarea specifică lor în martie și doar la sărbătoare sacrifică 8 milioane”, a spus Bociu.

    Șeful ANSVSA a punctat că prețul oilor va crește întrucât cererea de animale pentru export va pune presiune pe valorificarea internă. ”Orice nouă țară deschisă sau reluată vine în sprijinul lor în ceea ce privește partea financiară și cu siguranță prețul va fi mai mare. A fost o scădere, dar din ce înțeleg în piață lucrurile s-au reglat, iar cu orice piață nou deschisă, lucrurile evoluează în direcția bună pentru fermieri. Cu siguranță există o cerere destul de mare pentru că avem produse extraordinar de bune. Oile din România sunt cele mai bune din punct de vedere calitativ”, a mai arătat șeful ANSVSA.

    Citiți și: Oierii dau lovitura la export! Alexandru Bociu: Arabia Saudită se deschide în 10 zile. Vor 15 milioane de oi pe an

    Alexandru Bociu, ANSVSA: Grecia nu mai cumpără animale vii din România

    Alexandru Bociu a menționat că și în zona de carcase România este pregătită să facă exporturi, existând abatoare specializate. ”Pe carcasă nu e nicio problemă, avem abatoare foarte bine puse la punct și chiar am vizitat două dintre acestea și au rămas foarte încântați de ceea ce au văzut, pentru că au avut exemplu concret. Au rămas impresionați de ceea ce au văzut pentru că s-au sacrificat animale în timpul vizitei și au văzut procedurile care au fost implementate de către abatoarele respective. Au rămas impresionați și le-am spus că avantajul animalelor sacrificate este acela de a exclude orice boală care ar putea ajunge pe teritoriul țării lor. Cu o siguranță vom dori foarte mult să mergem și pe acest palier și am văzut această tendință din momentul în care a apărut această epizootie în România, pentru că, de exemplu, Grecia nu mai cumpără animale vii din România, cumpără carcase. Algeria cumpără în proporție, cred că de 50% carcasă. Cumva e un trend al schimbării, ceea ce ajută pentru că e un plus pentru economia României”, a mai specificat președintele ANSVSA.

    Bociu a mai transmis și un semnal pentru samsarii de ovine care nu respectă regulile impuse de ANSVSA. ”Nu știu dacă ați observat dar acei samsari nu au mai apărut în această perioadă și vin cu un mesaj către ei: nu îi lăsăm așa! În continuare Ministerul de interne și ANSVSA fac controale și suntem pe urma lor. Pentru că ei sunt principalii vectori care răspândesc aceste epizooti”, a mai spus șeful ANSVSA.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Schimbare majoră în exportul de ovine vii. Alexandru Bociu, ANSVSA: Suntem pregătiți! La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole