Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța
Roxana Dobre -Andrei Apetrei vindea, până nu demult, material săditor de Paulownia, și vorbea de încasări de 80.000 de euro la hectar cu copacul-minune. Astăzi, chiar cel care lăuda Paulownia a renunțat la aceasta și acum promovează alte culturi de nișă care i-ar îmbogăți pe români. După ce un vechi client de-al său l-a acuzat că l-a lăsat de izbeliște când a venit momentul valorificării culturii de Paulownia, Apetrei a recunoscut pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că până în prezent în România un singur cultivator ar fi recoltat copacii și intenționează să îi prelucreze în case din lemn care vor fi exportate americanilor.
Andrei Apetrei a transmis ieri, luni – 20 ianuarie, un punct de vedere după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a relatat povestea unui cultivator de Paulownia din județul Galați care s-a plâns că nu are unde să vândă lemnul dar nici cultura nu a mers conform promisiunilor.
Fost vânzător de răsaduri de Paulownia: ”Nu s-au făcut la nivelul așteptat”
Andrei Apetrei susține că arborii lui Cătălin Sîrghe nu ar fi ajuns la maturitate, deși plantația are 10 ani de la înființare și acum ar fi trebuit să fie recoltați. Apetrei vorbește în continuare de venituri fabuloase din Paulownia, asta deși nimeni până acum nu a reușit să dea lovitura așa cum promiteau toți furnizorii de răsaduri.
”Eu colaborez cu toată lumea (clienții care au cumpărat material săditor n.r). Copacii încă nu au ajuns la diametru de 40 cm ca să poată fi exploatați. Pentru că dacă are un diametru de 30 cm cu 1,20 m înălțime, atunci raportul de lemn este undeva până la 35%, nu este fezabil și nu este rentabil să-i tai pentru că pierderile sunt foarte mari. În momentul în când copacul a ajuns la 40 cm diametru, pe o înălțime de 6 m, se obține exact un metru cub. Drept este că pomii de 5-6 ani, din cauza climei din România, nu s-au făcut la nivelul așteptat, cum e clima din China”, ne-a transmis Apetrei care, dintr-o dată, a descoperit că Paulownia nu este un arbore aclimatizat la noi.
Fostul vânzător de răsaduri le face acum morală celor care s-au lăsat prostiți să investească în Paulownia și care nu ar avea destulă imaginație să valorifice profitabil cultura. Așa deși cei care le-au vândut materialul săditor le promiteau și ajutor la vânzarea lor, asigurându-i că se vor bate fabricile pe lemnul ce-l vor recolta în numai câțiva ani. ”Dacă o să puteți să mergeți să vedeți în comuna Manasia (Județul Ialomița n.r) acolo sunt plantați în 2014 iar acum în 2025, acolo au 40 de centimetri deja. Iar cultivatorul de acolo îi taie și face case de lemn, el este constructor și le exportă în Franța și Elveția. O casă costă 650.000 de euro, livrată la pachet. Deci, nu există lucru că nu poate fi valorificat. Numai că trebuie să fii inteligent să vezi potențialul maxim, nu scândură să faci sau altceva. Toată lumea vrea să vândă ca și trunchi și de obicei nu vor să se complice. Pentru că afacererile așa merg, cum ar fi și la grâu, dacă vinzi direct iei un leu pe kilogram, dacă faci făină iei trei lei iar dacă produci pâine atunci deja iei zece lei. Trebuie 800 de copaci pentru o singură casă. Iar acum noi ne concentrăm să facem pentru americani pentru Los Angeles, case rezistente la foc pentru că Paulownia se aprinde la 375 de grade Celsius, iar lemnul normal, bradul, molidul se aprind la 90-100 de grade Celsius. Deci e diferență foarte mare, pentru că are foarte mare cantitate de siliciu în el, din cauza aceasta se aprinde foarte greu. El este ignifug la temperaturile de 80-90 grade. Deci teoria spune așa, o casă ca să fie rezistentă la foc trebuie să țină 3 minute pe 120-150 de grade Celsius să nu s-aprindă. Cât face scânteia respectivă când se întâmplă scurt-circuitul, pentru că ea nu stă acolo și arde mereu”, dă explicații Apetrei.
Cei care au investit în Paulownia, sfătuiți să își ia și gatter
Deși subiectul discuției era Paulownia, Apetrei nu s-a putut abține să nu își lauda actuala afacere-bombă: cânepa. ”Nu este singura piață, dar oamenii trebuie să fie conștienți că trebuie să caute soluții să nu-și vândă lemnul ieftin. Cum fac eu, eu fac cânepă, dar eu nu vând cânepă. Eu vând produs finit în farmacii direct, eu am economia circulară făcută cu zero waste. Și așa și la Paulownia, se poate face cu zero deșeuri, pierderi. Adică nu e o problemă. Trebuia să-și ia un gatter care e 10.000 de euro, noi așa am discutat la început cu toată lumea, să achiziționeze un gatter să facă cherestea pentru că prețul bun este la cherestea, nu la buștean. Și toate calculele noastre au fost bazate pe cherestea, nu pe buștean livrat. Dar, repet, dimensiunea standard este de diametru 40 de centimetri ca să obții un metru cub pe copac, deci 833 de metri cubi cerestea pe o plantație de un hectar”, susține Apetrei.
Fostul vânzător de răsaduri de Paulownia îi acuză pe cei care au investit și nu au valorificat că nu ar fi îngrijit cultura ”așa cum scrie la carte”. ”Greșeala care s-a făcut cu Paulownia este în primul rând că oamenii nu îi îngrijesc așa cum scrie la carte, cum i-a îngrijit Cătălin Sîrghe, deci mulți au renunțat la tehnologie pentru că trebuiau îngrijiți trei ani de zile. Și în al doilea rând este diferența climatică de la noi. Pentru că în cazul Chinei e pe Paralela 30, unde temperatura e climă mediteraneană, fără îngheț, fără absolut nimic. Și la noi suntem pe paralela 45, deci sunt 15 grade diferență, adică 1.000 de kilometri o linie dreaptă. Și eu m-am înțepat cu 15 hectare în județul Constanța. Și spun și de ce! În județul Constanța niciun fel de Paulownia n-a mers din cauza aerului sărat care vine dinspre mare. Și plus de asta, acum doi ani de zile când a explodat, sau 3 ani când a explodat uzina chimică din Sevastopol ne-au ars toate culturile și nu numai Paulownia. Mi-a distrus și muștarul, mi-a distrus și facelia, mi-a distrus și coacăze. Noi am avut pierderi pe ultimii trei ani din cauza războiului, cred că de vreo 150.000 de euro”, susține antreprenorul.
Deși și-au făcut calculele să vândă cherestea, cei cu Paulownia să se bucure…de peleți
Andrei Apetrei susține în continuare că Paulownia ar fi o afacere de succes. Dar numai pentru unii. Și noi pe aceia ”unii” nu i-am cunoscut sau sunt prea ocupați cu business-ul să dea interviuri sau le-o fi teamă să nu le sufle cineva-n afacerea mega profitabilă cu Paulownia. Iar, în final, dacă tot nu merge valorificată Paulownia ca lemn, să o toace să o facă peleți.
”Sfatul meu pentru cei care au copaci de Paulownia este să contacteze firmele de profil din țară care fac case din lemn și să discute cu ei, pentru că e un avantaj foarte mare și atunci e o economie circulară, adică producătorii pot să facă furnizarea lemnului către ei. Eu o să zic cu 2-3 producători, eu știu un constructor mare care face export pentru americani, are fabrică mare, dar cred că până anul viitor e complet supraproducție. Deci casele din lemn se vând foarte bine și mai ales acestea din Paulownia o să fie foarte cerute. Cei cu plantațiile care nu au atins copacii încă dimensiunea standard trebuie să mai aștepte, dacă le dă îngrășăminte, dacă îi mai irigă, automat copacul se ridică. Și eu în cazul propriilor plantații vreo 2-3 ani mai aștept pentru că nu are dimensiunea de 40 cm și atunci nu are rost, de ce să stric copacul dacă nu este rentabil? Se pot face și peleți pentru că ard foarte bine, nu este problema că nu arde. Noi am făcut teste cu cei de la Schweighofer fără niciun fel de problemă. Și cu cherestea, și cu peleți și cu tot am făcut testele cu Schweighofer. Dar ei nu iau nimic fără 100 de metri cubi la livrare. Deci acesta e standardul lor pentru că au nevoie de cantitate mare ca să poată promova produsul, pentru că nu ia numai o dată și la revedere. Deci trebuie să fie un lanț. Ca și toate supermarketurile în țara asta trebuie să aibă un lanț de furnizare. Nu scoți acum un produs și mai scoți peste 10 ani după aceea”, ne-a mai transmis Apetrei.