• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma lui Ovidiu Cojocaru a ars peste noapte! ”Aveam peste 250 de căprițe gestante, acum nu mai e nimic!”

    Roxana Dobre -

    Ferma de capre a lui Ovidiu Cojocaru a ars din temelii în mijlocul nopții de marți spre miercuri. Peste 300 de animale dintre care 250 de capre de rasă și păsări au murit în adăposturile cuprinse de flăcări, iar două utilaje, sala de muls și atelierul unde se făcea brânza au fost distruse. Proprietarul fermei, Ovidiu Cojocaru, spune că a pierdut tot în numai o clipă iar acum caută forța să o ia de la zero.

    Ferma de capre Cojocaru din satul Lacul Turcului, comuna Balta Doamnei, județul Prahova a ars în noaptea de marți spre miercuri din temelii. Focul a izbucnit în jurul orei 04.00, iar în ciuda efortului depus de pompieri, incendiul nu a putut fi stins în timp util iar toate animalele, dintre care și 250 de capre gestante, au pierit în flăcări. Ovidiu Cojocaru, proprietarul fermei, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că acum caută forța să o ia de la capăt.

    Citiți și: Incendiu devastator! Un tânăr de 33 de ani a murit și peste 700 de animale au ars de vii într-o fermă!

    Incendiu într-o fermă din județul Prahova
    Căprițele din ferma Cojocaru
    Căprițe din rasa Toggenburg în ferma Cojocaru, înainte de incendiu

    Fermă de capre, arsă din temelii în județul Prahova

    Ferma Cojocaru, una dintre cele mai apreciate exploații din județul Prahova a ars în noaptea de marți spre miercuri din temelii. Proprietarul fermei, Ovidiu Cojocaru, împreună cu soția sa, produceau brânzeturi tradiționale maturate, atât după rețete românești cât și străine. În urma incendiului au pierit toate animalele din fermă dar au fost distruse și sala de muls, atelierul de brânză și două utilaje.

    ”Am pierdut tot! Iar noi de dragul lor și de dragul a tot ce am investit din 2014 și până acum, cumpărasem un număr de 30 de capete din rasa de capre Toggenburg, aduse din Austria acum doi ani și investisem vreo 9.000 de euro. Toate caprele erau gestante și din păcate nu a mai scăpat niciuna în urma incendiului. Eu cu ani în urmă, mi-am pierdut un fiu care trebuia să aibă 46 de ani acum, mi-am pierdut și prima soție la patru ani după moartea băiatului. Și mulțumesc Dumnezeu că m-a întărit ca să rezist acestor lucruri extreme în viața unui om. Acum, că s-a întâmplat ce s-a întâmplat, încerc să-mi păstrez cumpătul, să nu cad în latura aceea rea și grea, care poate să-mi provoace mie niște stări de sănătate și soției,  care până la urmă nu ne ajută cu nimic”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a menționat că în fermă erau peste 250 de capete de capre, dintre care din rasa Toggenburg, Alpine Franceze, Carpatine și Saneen.

    ”Capre aveam peste 250 de capete, din păcate absolut toate, gestante, s-au dus. A ars tot din temelie, animale, păsări, că am avut și vreo 80 de păsări, găini, rațe leșești. A ars tractorul, a ars toată baza furajeră și pur și simplu nu mai e nimic de recuperat de acolo. Trebuie intrat și curățat tot și asta iarăși o să ne coste bani și să vedem de unde Dumnezeu o mai lua pentru că e perioada moartă pentru noi și de câștigat nu câștigăm nimic. Acum doar am cheltuit. Am băgat sute de milioane de lei în hrana animalelor, chiar astăzi voiam să comand din nou cereale. Dar vă dați seama că e tardiv. N-am de ce să mai comand”, a mai declarat cu amărăciune Ovidiu Cojocaru.

    Citiți și: Bocarp – capra cu gust de vacă. Prima rasă românească de capre pentru producția de carne

    Ovidiu Cojocaru producea în ferma sa brânză artizanală din lapte de capră

    Citiți și: Bocarp – capra cu gust de vacă. Prima rasă românească de capre pentru producția de carne

    În fața tragediei care i-a lovit familia, Ovidiu Cojocaru rămâne optimist iar încrederea în Dumnezeu nu i-a fost clintintă nici măcar o fărâmă. Acum speranța sa este să o poate lua de la capăt cu alte căprițe, cele care l-au ajutat de fiecare dată în încercările vieții să găsească forța să meargă mai departe.

    ”Noi tot ceea ce am făcut a fost din suflet,  nu vreau să mă laut dar toate câte le-am făcut, le-a făcut Dumnezeu prin mâinile mele și ce face Dumnezeu niciodată nu poate fi decât foarte bun. Totdeauna poate fi foarte bun.. Soția mă întreabă, tu crezi că mai ești în stare să o iei de la capăt? Acum, ce să vă zic, dacă Dumnezeu mi-ajută să fac ceva să putem să o luăm de la capăt, Doamne ajută!”, a mai spus crescătorul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Incendiul ar fi pornit de la un scurtcircuit

    Legat de incendiul devastator, Ovidiu Cojocaru a spus că din primele concluzii ale pompierilor focul ar fi pornit de la un scurtcircuit. ”Au zis că ceva de la jumătatea grajdului s-ar fi pornit incendiu, probabil de la un scurtcircuit ceva, dar o să vedem. Nu sunt sigur acum, nici ei nu au făcut încă un raport oficial. Probabil aceasta este cauza, nu cred că poate fi pus focul sau altceva. Nici nu vreau să îndrăzesc să bănuiesc pe cineva, că n-am avut cu nimeni nimic, nu am cu nimeni nimic, nu am probleme cu oamenii din contră, mă respect, îi respect, eu iubesc oamenii în general, pentru că așa e credința mea în Dumnezeu”, a mai spus fermierul.

    ”Mă apuc să bag buldo, să ridic leșurile de acolo”

    Despre pagube, crescătorul de animale prohovean spune că nu a cuantificat suma pe care a pierdut-o din cauza incendiului devastator. Cea mai mare durere însă nu este cea materială ci gândul că în zorii zile nu a mai găsit în grajduri căprițele pe care le îngrijea cu atâta drag. ”S-au dus, absolut toate. S-au dus, nu mai am nimic de recuperat, decât să mă apuc să bag buldo și să ridic leșurile de acolo. Și păsările la fel, toate s-au dus, sala de muls, sala de prelucrare, atelierul meu mecanic unde am băgat zeci de milioane acolo în piese, în scule, în tot ce aveam s-au dus. În sala de prelucrare tot ce am cumpărat acum doi ani un alt utilaj de prelucrare care m-a costat 5.000 de euro. S-a dus și acela. Tankul de răcire s-a dus. Frigiderele din sala de pelucrare s-au dus. Instalația de muls  s-a dus și aceea. Toate s-au dus, s-au dus peste noapte. Dar ce poți să faci? Cel mai rău îmi pare de căprițe pentru că le-am crescut cu drag iar noi ceea ce făceam, făceam din suflet. Noi ceeea ce făceam era de calitate și făcut din suflet pentru clienții noștri,să le facem produse care să-i ajute. Și în felul acesta să ne întreținem și ferma, pentru că de îmbogățit nu ne-am îmbogățit și nici nu ne vom îmbogăți”, a mai spus crescătorul.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Preț exorbitant pentru un hectar de teren agricol din România: 30.000 euro Gabor Krasznai – noul Country Manager pentru BASF Agricultural Solutions România & Republica Moldova Ferma lui Ovidiu Cojocaru a ars peste noapte! ”Aveam peste 250 de căprițe gestante, acum nu mai e nimic!”