Îngrășămintele, în special cele azotoase, continuă să se scumpească
Angelica Lefter -Industria îngrășămintelor a anunțat noi creșteri semnificative de preț. Motivul îl reprezintă costurile tot mai ridicate de producție. Un alt motiv ar putea fi sancțiunile împotriva importurilor rusești de îngrășăminte. În plus, există evoluții pe piața mondială care arată că situația nu se va calma.
Creșterea prețului la azotoase a continuat. Luni – 20 ianuarie, un mare producător european de amonitrați a anunțat o creștere drastică de 30 de euro/t, au relatat comercianții de îngrășăminte. Producătorul se așteaptă ca prețurile la uree să continue să crească în următoarele săptămâni, pentru a justifica o astfel de creștere și a o împinge pe piață, potrivit Agrarheute.com.
Citiți și: Piața îngrășămintelor scapă complet de sub control – cât vor mai crește prețurile
Comercianții de îngrășăminte se tem că prețurile azotoaselor vor mai crește
Comercianții de îngrășăminte sunt convinși că noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei are deja o influență semnificativă asupra evoluției prețurilor pe piața europeană. Aceste măsuri ar include, eventual, și introducerea de restricții comerciale privind îngrășămintele rusești sau taxe sau cote suplimentare și ar reduce considerabil oferta pe piața europeană. De reținut că anul trecut, livrările rusești au contribuit semnificativ la scăderea prețurilor pe piețele europene, în beneficiul fermierilor, dar în detrimentul industriei europene a îngrășămintelor, care se confruntă cu costuri de producție semnificativ mai mari. Stoparea importurilor de fertilizanți din Rusia ar declanșa probabil creșteri mai mari de prețuri de către producătorii europeni.
Mulți producători și comercianți cu amănuntul de îngrășăminte vor crește probabil prețurile în următoarea săptămână, așa cum se întâmplă deja pe piața franceză. În Hexagon, prețurile pentru azotoasele obținute de cele mai importante centre de producție au crescut deja semnificativ.
Citiți și: Piața îngrășămintelor bubuie la început de an. Noile prețuri pentru uree la mari furnizori
În porturile de import din Germania, prețurile pieței spot pentru uree au rămas la 525 de euro pe tonă la începutul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie. Adică cu 75 de euro mai mult decât la sfârșitul lunii decembrie.
Industria îngrășămintelor și importatorii și-au ridicat deja cererile de preț pentru azotat de amoniu de var (KAS) în mod semnificativ la sfârșitul lunii decembrie, cel mai ridicat nivel dintr-un an. Săptămâna trecută prețurile au crescut din nou brusc. În prezent, în porturile de import și punctele de en-gros se percepe 370 de euro pe tonă. Adică cu 23 de euro mai mult decât la sfârșitul lunii decembrie și aceleași prețuri ca acum o săptămână.
Prețurile pentru soluția de îngrășământ lichid cu nitrat de amoniu uree (AHL) au crescut, de asemenea, săptămâna trecută în Germania. Prețurile actuale sunt de 311 euro pe tonă. Adică cu 12 euro mai mult decât la sfârșitul lunii decembrie și aceleași prețuri ca săptămâna precedentă. Săptămâna aceasta, comercianții cer în jur de 325 de euro pe tonă pentru potasiu. Adică cu 15 euro mai mult decât la sfârșitul lunii decembrie și aceleași prețuri ca acum o săptămână.
Pentru cel mai important îngrășământ cu fosfor folosit de fermierii germani, fosfatul de diamoniu (DAP), 672 de euro pe tonă trebuie plătiți în porturile de import săptămâna aceasta. Adică cu 19 euro mai mult decât la sfârșitul lunii decembrie și prețurile sunt, de asemenea, neschimbate față de săptămâna precedentă.