Plăți restante către fermieri. Banii, aprobați astăzi în Parlament
Roxana Dobre -Proiectul de buget al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru anul 2025 a primit marți aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 18 voturi ”pentru” și 14 ”împotrivă”. Niciunul dintre amendamentele propuse nu a fost aprobat.
Bugetul ANSVSA a fost aprobat astăzi, marți – 4 februarie, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar potrivit președintelui instituției, Alexandru Bociu, plafonul pentru 2025 a fost diminuat semnificativ față de anul trecut și va avea un ”un puternic impact negativ din punct de vedere economic și social asupra sănătății animalelor și asupra sănătății publice”.
Citiți și: Mobilizare la nivelul ANSVSA. Pesta porcină și febra aftoasă, subiectele unei întâlniri interne
ANSVSA primește un buget de 1,216 miliarde lei
Bugetul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru anul 2025 în cuantum de 1,216 miliarde de lei include atât bugetul aparatului propriu, cât și subvenția alocată celor 45 de instituții subordonate, a transmis Alexandru Bociu.
”Necesarul de finanțare a fost diminuat cu 14,92% față de execuția anului 2024, pentru încadrarea în limitele de cheltuieli stabilite de către Ministerul Finanțelor. Din totalul sumelor alocate din bugetul de stat, 90,52% reprezintă subvenția alocată instituțiilor subordonate și 9,48% reprezintă subvenția alocată aparatului propriu. Alocările din bugetul de stat pentru instituțiile subordonate, în cuantum de 1,1 miliarde de lei, au fost diminuate cu 20,7% față de execuția anului 2024 și reprezintă 46% din necesarul de finanțare al acestora. În contextul aprobării în luna noiembrie 2024 a Hotărârii de Guvern numărul 1417/2024, ce garantează un impact bugetar de 446.000 lei, sumă ce nu se regăsește în execuția anului 2025. Această diminuare va avea un puternic impact negativ din punct de vedere economic și social asupra sănătății animalelor și asupra sănătății publice”, a declarat, marți, președintele ANSVSA în comisiile de Agricultură reunite din Parlament, conform Agerpres.
Citiți și: Schimbare majoră în exportul de ovine vii. Alexandru Bociu, ANSVSA: Suntem pregătiți!
Restanțe la despăgubirile pentru fermieri
Alexandru Bociu aprecizat că angajamentele bugetare restante din anul 2024, respectiv despăgubirile pentru animalele sacrificate din cauza pestei rumegătoarelor meci și pestei porcine africane, precum și acțiunile sanitar-veterinare aferente lunii noiembrie și campania de vaccinare antirabică la câini, sunt obligații de plată care pun o presiune pe bugetul instituției, cu un impact direct și indirect asupra programului strategic, și reprezintă peste 12% din totalul bugetului alocat.
”În condițiile bugetului alocat, ANSVSA va putea realiza acțiuni sanitar-veterinare cuprinse în programul strategic în proporție de maximum 38%. Subliniez acest lucru din cauza faptului că periclităm exporturi cu țări precum Iordania, Maroc, Algeria, Vietnam, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Unite Arabe, Statele Unite ale Americii, China, Azerbaidjan, Turcia, Libia și Kuweit”, a subliniat șeful ANSVSA.
ANSVSA are prevăzute pentru 2025 credite de angajament de 1,214 miliarde de lei, în scădere cu 15,02% față de 2024, și credite bugetare de 1,215 miliarde de lei, mai puțin cu 14,94% față de anul trecut. Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și cel al bugetului asigurărilor sociale de stat a intrat marți dimineața în dezbaterea comisiilor parlamentare.
Comisiile de specialitate examinează și avizează bugetele ordonatorilor de credite, acestea urmând a fi dezbătute pe rând în comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului. Miercuri, începând cu ora 14,00, conform programului anunțat până în prezent, Senatul și Camera Deputaților se reunesc în plen pentru dezbaterea celor două acte normative.
Votul final este programat pentru joi.