• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii, decizie tranșantă: Ori plafon de minim 50 de femele la ajutorul de 50 euro/cap, ori NIMIC!

    Angelica Lefter -

    Plafonul minim de 50 de capete eligibile nu va fi modificat nici pentru specia ovine, nici pentru caprine, deși crescătorii au cerut astăzi, marți – 4 februarie, să fie redus numărul minim de animale pentru care se va acorda în acest an un ajutor de stat de circa 50 de euro pe cap de animal eligibil. 50 de euro plătit pe cap de tineret ovin sau caprin pentru maxim 300 de animale.

    Reprezentanții asociațiilor crescătorilor de ovine și de caprine au avut o întâlnire importantă cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la sediul Ministerului Aghriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Principala temă a fost scăderea pragului de 50 de ovine pentru beneficiarii sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru acest sector, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Conform MADR, prin proiectul dezbătut se are în vedere acordarea unui grant de 248 lei/cap de tineret femel ovin/caprin, pentru un efectiv cuprins între minimum 50 de capete și maximum 300 de capete/per beneficiar.

    Crescătorii de ovine și de caprine nu au obținut, astăzi, marți – 4 februarie, în cadrul întâlnirii de la MADR scăderea pragului de animale pentru sprijinul oferit de autorități, care se situează la minim 50 de capete de ovine și caprine, în cadrul proiectului de act normativ care vizează introducerea unui sprijin financiar de urgență în agricultură pentru acest sector.

    Citește și: Subvenția de 248 de lei pentru ovine și caprine, agreată cu fermierii. Plățile, până pe 30 aprilie

    Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis

    Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, a fost prezent la discuțiile dintre reprezentanții oierilor și ministrul Agriculturii, și a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO care a fost motivarea ministrului Florin Barbu pentru decizia de a nu schimba numărul minim de animale.

    ”Am înțeles că așa s-a notificat la Bruxelles și în condițiile în care s-ar modifica, ar trebui să reînceapă discuțiile cu Comisia Europeană și să argumenteze și să justifice, ceea ce ar expira termenul acela de alocare și de a fi plătiți acești bani, pentru că este termen limită până în aprilie. Negocierile și comunicarea ar fi de durată și s-ar pierde acești bani. Pentru că noi am venit cu niște argumente, de ce pragul nu reflectă chiar 100% ceea ce ne-am fi dorit noi, am primit promisiunea că acei fermieri care nu se încadrează în această măsură, cei care au sub 50 de capete, se vor regăsi într-o altă măsură și pot beneficia de aceea. Este vorba despre Măsura 23, prin PNDR, de care beneficiari vor fi cei care nu se încadrează la acest sprijin”, a spus Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis.

    Reprezentantul asociației de oieri a mai menționat că o argumentare mult mai bună a venit din partea cerscătorilor de ovine, dar, din păcate, prea târziu.

    ”Eu am făcut un calcul foarte sigur, și i-am și spus domnului ministru, pentru că se lua acea condiție de la sprijinul cuplat, minim 150 de capete, să le avem în exploatație pentru beneficiarii sprijinului cuplat și au mers pe același număr de capete. Noi am făcut un calcul minim la 150 de capete, paritatea este unu pe unu, asta însemană că un fermierf are 75 de femele obținute în anul 2024, căci despre el vorbim, și 75 de masculi. Dacă ne raportăm că destinația la prăsilă este undeva la 30% din efectivul pe care-l avem se păstrează la prăsilă, asta înseamnă că din 75 de femele, 30% înseamnă 23 de capete. Dacă la vremea respectivă se ținea cont de aceste chestiuni, probabil că pragul s-ar fi dus undeva la minim 25 de capete să ai în fermă. Din ce am observat eu, domnul ministru avea în viziunea sa tot ce însemna tineret la data de 31 august, adică și femele și masculi, ori în actul normativ prevede doar măsuri de sprijin pentru femele”, a menționat reprezentantul oierilor.

    Citiți și: Subvenție APIA pentru tineret ovin/caprin: 50 euro/cap. Condiții, acte necesare, termen plată

    Problemele zilierilor în ferme și pestei micilor rumegătoare au fost pe masa discuțiilor

    Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Ionică Nechifor, a mai spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că au mai fost abordate și alte teme de discuție, cum ar fi problema zilierilor în ferme, pesta micilor rumegătoare sau ameliorarea, pentru care a rămas stabilit ca ministrul Florin Barbu să stabilească o altă întâlnire cu fermierii.

    ”Am mai vorbit și de forța de muncă, pentru că avem o problemă aici cu ce înseamnă numărul minim de zile în care poi să ai zilieri în fermă. Era un număr minim de 120 de zile, acum s-a mărit la 180 de zile dreptul de a avea zilieri într-o exploatație. Noi am cerut să extindă numărul de zile, pentru că dacă trec 180 de zile și după aceea vine ITM-ul și vede un zilier acolo, noi deja primim amenzi. Am mai discutat și de pesta rumegătoarelor miici și am apreciat că domnul ministru a spus că nu mai importăm nimic netestat. Din cauza importurilor pe care le facem și animalele nefiind bine verificate, ne trezim cu pesta rumegătoarelor mici în România și nu este în regulă pentyru dacă intrăm într-un program de vaccinare, țara noastră nu va mai putea exporta trei ani. Am cerut o nouă întâlnire pe selecție, ameliorare, tocmai pentru a ne putea contura niște obiective și niște ținte în perioada următoare. Noi avem deja două politici europene făcute într-o anumită formă, zic eu că trebuie să trecem la o etapă superioară, nu ami putem să ne plângem că nu avem suficiente animale în rasă pură. A rămas că domnul ministru va merge în teren să vadă fermele și ne întoarcem la masa discușților să vedem și partea aceasta”, a conchis Ionică Nechifor, unul dintre cei mai implicați reprezentanți ai oierilor din țară.


    Te-ar mai putea interesa

    Dispare subvenția APIA plătită pe hectar? Calculele care dau peste cap planurile fermierilor APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri!

    Ultimele știri

    Fermierul Neculai Dulceanu renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro” Oierii, decizie tranșantă: Ori plafon de minim 50 de femele la ajutorul de 50 euro/cap, ori NIMIC! Prețurile la îngrășăminte continuă să crească și în februarie. Ureea, vândută cu 530 euro/tonă în Europa