• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fabrica Agrana a pus pe masă oferta finală de preț pentru sfecla de zahăr din acest an

    Angelica Lefter -

    Fermierii din nord-estul țării, cultivatori de sfeclă de zahăr, sunt puși într-o situație dificilă. Agrana, fabrica de zahăr de la Roman, care le prelua producțiile, a impus condiții ferme în cadrul noului contract pentru producția de sfeclă de zahăr din acest an. Prețul oferit în acest an pentru tona de sfeclă este de 30 de euro, însă pentru a încasa acești bani, recolta trebuie să fie de un anumit nivel calitativ.

    Agricultorii cultivatori de sfeclă de zahăr care aveau contract cu fabrica Agrana, din Roman, județul Neamț, spun că au primit forma finală a contractului formulat de companie, pentru anul 2025. Există diferențe mari față de contractele din anii trecuți, negarantându-li-se un preț minim pentru sfecla de zahăr recoltată. Totodată, sunt specificate o serie de penalități pentru sfecla slab calitativă.

    Citiți și: Fermierul Neculai Dulceanu renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro”

    Fermierii vor scădea suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr din cauza noilor condiții impuse de fabrică

    Agrana nu mai asigură fermierilor un preț minim garantat

    Președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Roman (ACSZR), Ioan Puiu, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că modificările îi determină pe muli fermieri să pună mai puțină sfeclă de zahăr. El a specificat că forma contractului propusă de Agrana nu este negociabilă.

    ”În comparație cu contractele din anii trecuți, nu mai avem un preț minim garantat. Aceasta este principala modificare în contract. Noi vom preda sfecla și nu vom știi ce preț vom lua pe ea, asta este foarte riscant pentru fermieri. Noi în trecut, inclusiv în 2024, aveam un preț minim garantat. Acest lucru însemna că dacă prețul zahărului scădea tare, prețul sfeclei nu putea să scadă sub un anumit nivel. De exemplu, anul trecut a fost 41 de euro pe tonă, indiferent la ce preț se vindea zahărul în România, el nu putea scădea. Acum, a dispărut această plasă de siguranță și prețul poate să scadă până la 20-22 de euro/tonă. Este puțin probabil, dar se poate întâmpla în contextul în care Ucraina exportă în permanență către Uniunea Europeană. România e piață importantă, UE a semnat și acordul Mercosur, există foarte mulți factori pe care noi nu îl putem verifica. Noi am cerut un alt indicator de verificare a prețului mediu, de exemplu prețul bursei, și nu au fost de acord”, a explicat președintele ACSZR, Ioan Puiu.

    Citiți și: Vom mai avea zahăr românesc? Cultivatorii de sfeclă, la un pas să refuze în bloc prețul oferit de fabrici!

    A fost introdus un indicator nou în contract – calitatea sfeclei în funcție de glucoză

    Noutate în contract este și în privința calității sfeclei de zahăr ce va fi livrată către procesator. Astfel, cantitățile trebuie să respecte un anumit nivel minim de glucoza.

    ”O modificare destul de semnificativă în contract este cea referitoare la calitatea sfeclei din punct de vedere al conținutului de glucoză. Acesta este un indicator nou, nu am auzit să existe și la alții. De regulă este conținutul de zahăr, glucoza este un zahar simplu care rezultă din degradarea zaharozei. Aceasta este o chestiune foarte științifică, noi fermierii, nu putem verifica acest aspect la producție. Adică la variații foarte mici ale conținutului de glucoză sau la creșterea conținutului de glucoză din rădăcina sfeclei de zahăr, avem o reducere a prețului. La fel, noi așa ceva nu am avut niciodată. Fermierii vor fi penalizați, există o formulă ce se regăsește în contract care spune exact cum se calculează, pot fi penalizări care pot ajunge la 10 euro pe tonă, ceea ce e foarte mult. Noi ne așteptăm ca în acest an să avem un preț de 30 de euro/tonă și dacă avem o penalitate de 10 euro pe tonă, noi mai rămânem cu nimic. Prima plată este oricum mică, de 26 de euro pe tonă și nici aceasta nu este garantată, adică dacă prețul zahărului va scădea, o să trebuiască să dăm niște bani înapoi și din prima plată, deci nu este nicio garanție. Este foarte dificil pentru un fermier să-și programeze o cultură de sfeclă în condițiile astea”, a spus Ioan Puiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Cu contractul pe masă, fermierii se întâlnesc să decidă dacă semnează sau nu

    Deocamdată, spune reprezentantul cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Roman, niciun fermier nu a semnat contractul cu Agrana. Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire în care va fi luată o decizie finală, deși fermierii se simt deja strâși cu ușa de noile condiții impuse de companie.

    ”Așteptăm, au spus cei de la Agrana că nu sunt dispuși să negocieze contractul, deocamdată nu știu vreun fermier care să fi semnat în condițiile date. Noi am avut niște întâlniri, am făcut mai multe propuneri, nu le-au luat în considerare și practic au trimis forma finală către fermieri. Noi ca asociație nu mai avem ce negocia, Agrana nu face altă ofertă, ne-au spus clar cu subiect și predicat. Noi ne așteptăm ca fermierii să contracteze suprafețe mult mai mici ca în trecut și aceasta este o situație proastă pentru toată lumea. Agrana s-ar putea să organizeze o campanie și să aibă 5.000-6.000 de hectare în loc de 12.000 sau 14.000 de hectare. Și pentru noi ca fermieri este rău pentru că era o sursă sigură de venit. Este clar că a fost un an dificil, în care a fost putregai, au făcut pierderi, am făcut pierderi și noi, fermierii, a fost prima dată când peste 1.400 de hectare au rămas nerecoltate, acei fermieri nu vor putea să-și primească înapoi nici măcar costurile. A fost un an dificil pentru toată lumea. Noi nu mai putem negocia acum, suntem și înaintați, sfecla se seamănă la sfârșit de martie, început de aprilie, noi între timp trebuie să comadăm și sămânța care vine în 3-4 săptămâni. Am vorbit cu colegii să facem o întâlnire săptămâna viitoare și să discutăm, să vedem ce avem de făcut”, a concluzionat președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Roman (ACSZR), Ioan Puiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care fructele și legume din piețe vor fi testate pentru reziduuri de pesticide Semințe oferite gratuit de Banca de gene Buzău. Înscrierile se fac până pe 10 februarie Subvenție APIA de 155,5 euro la hectar pentru ferma mică și mijlocie

    Ultimele știri

    PAC post-2027. Comisarul Hansen vrea menținerea subvențiilor plătite direct către fermieri Fabrica Agrana a pus pe masă oferta finală de preț pentru sfecla de zahăr din acest an Ungaria – primul loc în UE la producția de floarea-soarelui. România, în picaj de pe locul 2 pe locul 4