• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din BOVICOOP produc zilnic 20% din laptele românesc și lucrează la propriul brand de lactate

    Angelica Lefter -

    Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP reunește 23 de cooperative din 11 județe ale țării, dar și o mie de fermieri. Este una dintre cele mai mari forme asocative din țară și, deși nu se compară cu altele similare din Vestul Europei, se poate mândri cu o activitate amplă care vine în sprijinul crescătorilor de bovine.

    Iasmina Blidar, Director Executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, a declarat în ediția de luni – 24 februarie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, că organizația care o conduce colectează zilnic de la producătoriii români între 170.000 – 190.000 de litri de lapte, adică 20% din cantitatea totală de lapte produs în țară. Mai mult, nu lipsesc din uniune cooperativele de bovine de rasă de carne, care vor fi în curând în număr de cinci.

    Citiți și: Cinci crescători de vaci de carne s-au unit într-o cooperativă. Și-au făcut abator și propriul magazin

    Iasmina Blidar, Director Executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP

    BOVICOOP reunește 23 de cooperative din 11 județe

    BOVICOOP reunește în prezent circa 35.000 de capete de bovine, iar majoritatea cooperativelor sunt din Transilvania, însă s-au alăturat și alte două forme asociative din zona Moldovei, de la Suceava și Botoșani. Directorul Executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, Iasmina Blidar, a opinat, la Agrostrategia, că numai apartenența la cooperativă va face ca fermierii să fie eficienți în munca lor și să obțină rezultatele pe care și le doresc.

    ”În acest moment Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, reunim 23 de cooperative din 11 județe ale țării. Într-adevăr, marea majoritate sunt conglomerate sunt în Transilvania. Avem două cooperative, de fapt, și la Suceava și la Botoșani, întrunim un efectiv de 35.000 de capete de bovine, undeva la 10% din efectivele totale din țară. Reușim să colectăm în fiecare zi o cantitate de 170.000-190.000 de litri de lapte, reprezentând undeva la 20% din laptele colectat în România. Avem și două cooperative de creștere a bovinelor de carne, din rasa Angus și Limousine și avem și patru cooperative, urmează și a cincea cooperativă care va integra acest sistem cooperatist și va face procesare, adică dețin fabrici de procesare, patru sunt la Harghita și a cincea va fi la Satu Mare”, a spus Iasmina Blidar.

    Cea mai veche cooperativă de lapte funcționează de 14 ani

    Cea mai veche cooperativă din cadrul BOVICOOP are 14 ani, iar per total, experiența uniunii din țara noastră nu se compară cu cea din Spania sau Polonia, unde în unele cazuri asocierea datează de acum 70 de ani.

    ”Într-adevăr, acest sector cooperatist de creștere a bovinelor are o vechime maximă de 15 ani, cred că cea mai veche cooperativă are 14 ani de la înființare, nu putem să spunem că avem o experiență vastă precum au colegii noștri din Vest, din Spania, Franța Polonia, care au depășit, 40, 60, chiar 70 de ani de activitate, dar într-adevăr, cooperativele care zicem noi, depășesc pragul de 10 ani, înseamnă că sunt deja niște cooperative statornice, chiar considerăm că pot să fie tratate ca o fermă mare pentru că reunesc efective serioase”, a menționat directorul executiv al BOVICOOP.

    Puterea de negociere este esențială, iar acest lucru se poate face numai dacă fermierii se asociază. Cea mai importantă este informația, iar un mediu asociativ care se poate ocupa de tot ceea ce însemană informație păroaspătă în domeniul legislației și al proiectelor, este tot ce pot spera fermierii, care de cele mai multe ori sunt foarte ocupați cu munca în propriile ferme, a opinat Iasmina Blidar, reprezentanta BOVICOOP, la Agrostrategia, de la TVR1.

    ”Noi reunim 1.000 de fermieri, o cooperativă are minim 10-15 membri, deci se consolidează încetul cu încetul sectorul și mă bucur foarte mult că fermierii, mai ales cei mici și mijlocii, că pe aceștia îi reprezentăm noi, conștientizează că singura soluție pentru ei este asocierea în cooperative. Cuvântul cheie pentru cooperative este puterea de negociere. Practic de acolo pornește businessul și acolo se încheie businessul orficărui fermier care dorește să aibă o activitate zootehnică. Mă întrebați de oportunitățile pe care le au fermierii cooptați în cooperative. Dacă cooperativa reușește să perceapă și importanța mediului asociativ la nivel național, adică prin a deveni membri BOVICOOP, au acces la informație zilnică. Este elementar pentru un fermier să fie la zi și la curent cu toate subvențiile pe care poate să le acceseze, ecoschemele, poate actele normative care apar și au termen de consultare publică 10 zile de la publicare și nu apucă, informația de la București până ajunge în nordul țării, aici intervenim noi, structura de management a asociației”, a punctat Iasmina Blidar.

    Citiți și: Ajutor crescători de bovine. Schema pentru achiziția a 150.000 de juninci și ferme noi

    Cooperativă de grad III în sectorul de creștere a bovinelor

    În cadrul BOVICOOP a fost înființată o cooperativă de grad III, un nivel superior de integrare și coordonare a activităților economice în sectorul agricol.

    ”În cadrul BOVICOOP am înființat și cooperativa de grad III acum, avem deja o cooperativă de grad 3, chiar încercăm să colaborăm cu colegii de pe vegetal, tot prin intermediul cooperativei de grad III. Discuțiile sunt în stare incipeintă, așa cum spunea acum câteva zile și colegul meu, poate că se va consolida această cooperativă de grad III în mod real în câțiva ani, 2, 3, 4 ani. Cu siguranță pentru noi este o realizare, jumătate din membrii Uniunii de ramură sunt și membrii acestei cooperative de grad III BOVICOOP, se realizează constat achiziții de inputuri la comun, în funcție de necesarul fiecărei cooperative. Acum, să vedem cum vom putea gestiona în viitor și vânzările la comun de lapte și produse lactate”, a arătat Iasmina Blidar.

    Produsele Naturlact sunt pe piață de aproape doi ani

    Pasul următor pentru fermierii asociați în BOVICOOP este să crească propriul brand de lactate. Strategia de piață este una bazată pe gustul tradițional al lactatelor de altadătă, iar crescătorii mizează mult pe interacțiunea cu consumatorii și pe promovarea consumului de lactate în rândul celor mici.

    ”Consumatorul în momentul de piață își dorește produse noi, vrea inovație, este interesat de produsele maturate, de brânzeturile cu mucegai. Sunt la modă produsele proteice. De aceea credeam că direcția nu mai poate fi una a protofoliului cu produse clasice, un brand nou nu va funcționa așa. Vrem să ne axăm pe gust autentic, natural și tradițional. Materia primă este 100% naturală, de la vaci din fermele noastre, așa că produsele vor reflecta acest lucru”, a precizat directorul executiv al BOVICOOP.

    Fermierii din cooperative se implică la nivel decizional

    Reprezentanta BOVICOOP a mai adăugat că de când uniunea este în serviciul fermierilor, aceștia s-au arătat mult mai informați. Pe lângă informații, producătorii au început să se implice și la nivel decizional pentru sector, a menționat Iasmina Blidar.

    ”Suntem în permanență în relație cu toate instituțiile statului și toate actele normative care intră le urmărim zilnic, încercăm să avem poziții de modificări dacă este cazul. Chiar în vara anului trecut, am lucrat în relație cu Ministerul să modificăm Planul Național Strategic pe partea de ecoscheme, în speță pe vaca de lapte, am reușit acest lucru. Dar vedeți dumneavoastră, chiar și așa informația ajunge foarte greu la fermieri. Am în plan chiar săptămâna viitoare să trec pe la fermierii din Bistrița, care sunt și ei asociați în cooperative, să le prezint ce ecoscheme pot să acceseze din PNS. Ei nu știu ce pot să acceseze și nu au accesat până acum. Cel puțin, de când am apărut noi ca și uniune a cooperativelor, membri noștri sunt mult mai informați, sunt mult mai la zi și au reacții, asta este foarte important”, a spus Iasmina Blidar.

    ”Marea majoritate a cooperativelor sunt în zonele rurale, avem de respectat mai nou și rigori de condiționalitate socială. Haideți să ne orientăm și pe partea de comunitate locală: aceste ferme asigură locuri de muncă, inclusiv la nivelul cooperativelor. De aceea susținerea cooperativelor și a mediului rural ar trebui să reprezinte o prioritate”, a apreciat Iasmina Blidar.

    Facilitățile fiscale pentru cooperative, numai în primii 5 ani

    Cu toate acestea, mediul asociativ nu reprezingtă o atracție pentru fermierii români. Asta și pentru că lipsesc facilitățile, iar statul nu oferă beneficii suplimentare celor care se asociază decât âîn primi cinci ani de la înființare.

    ”Deasupra tuturor actelor normative care apar și beneficiilor pe care pot să le aibă, însă cu foarte mare părere de rău, pentru că sunt o persoană sinceră, pot să vă spun că pentru fermieri nu mai reprezintă o atracție mediul asociativ. În afara prețului negociabil, pot să spun că multe alte beneficii în acest moment nu interesează, nu e atractiv. Statul nu le oferă anumite beneficii suplimentare dacă s-ar asocia. Existau și încă mai există acele facilități la primii 5 ani de la înființare, dar noi deja am depășit acest moment. Adică marea majoritate care au rezistat în piață, au depășit, nu mai au niciun stimulent”, a arătat Iasmina Blidar, Directorul Executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP.

    Seminar de nutriția vacilor organizat pentru membrii BOVICOOP

    Iasmina Blidar, BOVICOOP: Ne dorim un proiect pe formare profesională

    Directorul Executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP a încheiat într-o notă optimistă, vorbind despre experiențele de învățare pe care le-a avut de-a lungul timpului și apreciind ca va face parte dintr-un proiect Erasmus. Totodată Iasmina Blidar a apreciat că provocarea este de a aduce pe piață produse care să corespundă cerințelor pieței și consumatorilor.

    ”Pot să spun că una dintre provocările noastre este aceasta: să aducem produse care să răspundă cerințelor pieței și cerințelor consumatorilor din acest moment și cu siguranță, în ani, pentru că, repet, nu putem să ne ridicăm momentan la nivelul cooperativelor din Vest, dar mă bucur totuși că avem exemplele lor și avem ce să învățăm de la dânșii. Polonia este un foarte bun exemplu, chiar urmează să depunem un proiect împreună cu dânșii în parteneriat pentru partea aceasta de formare profesională pentru că în România avem o adevărată carență de formare profesională în rândul fermierilor și nu numai, și a managerilor de cooperative, astfel că am găsit oportunități prin acest proiect Erasmus și prin aceste mobilități vocaționale. Practic, vom încerca să realizăm atât partea de procesare, adică efectiv să învățăm tehnologia de producție la scară largă. Fermierul este fermier, știe să crească vaci, nu știe să facă brânzeturi la scară industrială. Vom învăța în primă speță de la austrieci, este o țară care performează din acest punct de vedere. Am fost într-un schimb de experiență la acest centru universitar pentru că, de fapt, este un Institut de Cercetare combinat cu un centru universitar în Austria, o adevărată fabrică de producție, unde ei organizează frecvent aceste cursuri de formare în industria alimentară. În vara aceasta vom avea acest schimb de experiență, un proiect Erasmus la dânșii și pe viitor ne dorim parteneriate cu polonezii, italienii, francezii și grecii”, a concluzionat Iasmina Blidar, Director Executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, invitată la Agrostrategia, emisiune ce poate fi urmărită, în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Iasmina Blidar – Director Executiv BOVICOOP (24.02.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    Ministerul Agriculturii a publicat sumele APIA pentru plata ANT teren arabil O zi perfectă pentru fermieri: ninge în ferme, iar prețul grâului în portul Constanța a depășit 230 euro/tonă Gospodăria țărănească cu 10 vaci la muls. ”Cât eu trăiesc după ele, am obligația să le asigur o viață optimă”

    Ultimele știri

    Grupul Periș a anunțat rezultate financiare remarcabile și extinderea portofoliului de produse Fermierii din BOVICOOP produc zilnic 20% din laptele românesc și lucrează la propriul brand de lactate Când și cum se stropesc pomii cu Estiuoil