• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Letizia – lucerna de top de la Rodbun: Minim 4 coase/an, perioadă de exploatare – 4-5 ani fără irigații

    Adrian Radu -

    Lucerna reprezintă o alegere bună pentru fermierii care au și animale sau care vor să valorifice rapid această cultură. Lucerna este ingredientul cu cea mai mare proporție în amestecurile furajere, datorită conținutului ridicat de proteină. Rodbun are în portofoliu soiul Letizia, care se remarcă prin longevitate, adaptabilitate și nivel ridicat de proteină.

    Fermierii care vor să obțină producții furajere de calitate și să îmbunătățească fertilitatea solului vor aprecia soiul Letizia, din portofoliul Rodbun gamaFertillia. Este un soi care se remarcă prin adaptabilitate ridicată la diverse tipuri de sol și condiții climatice. Astfel, poate fi cultivat în toate zonele țării.

    Caracteristici soi de lucernă Letizia

    Letizia este un soi semitimpuriu, cu o pornire rapida în vegetație și o viteză mare de regenerare după tăiere. “Are o perioadă de exploatare mai mare de 4-5 ani și în condiții de neirigat. Numărul de coase pe care-l pot face fermierii este de minimum 4 pe an. Cantitatea de proteină a fânului rezultat din această lucernă, din acest soi este ridicată și fânul are o digestivitate foarte bună”, a explicat Florin Migdan, Director tehnic Rodbun care a precizat că Letizia a demonstrat că își menține densitatea de la un an la altul fără probleme, nu ca în cazul altor soiuri care se autorăresc.

    Plantele de lucernă din soiul Letizia au o talie medie-înaltă, cu tulpini poziționate vertical și frunze dense, distribuite uniform pe tulpină. Florile variază de la violet deschis până la violet închis, oferind și un aspect estetic culturii. Letizia se remarcă și prin rezistența sa ridicată la secetă și iernat.

    În plus, Letizia prezintă o rezistență excelentă la mucegaiul de zăpadă și la scuturarea frunzelor după uscare, ceea ce duce la obținerea unui fân de calitate superioară. “Letizia este un soi cu o capacitate de lăstărire foarte mare, acoperă foarte repede terenul, chiar din primul an de cultură. Atunci când avem o îmburuienare în primul an, nu ne interesează acest aspect, deoarece acest soi ne rezolvă problema cu buruienile, înăbușindu-le”, a completat Florin Migdan.

    Soiul Letizia poate fi semănat atât primăvara, cât și toamna, oferind flexibilitate fermierilor în planificarea culturilor. Norma de semănat recomandată este de 25-30 kg/ha, iar semințele sunt drajate, asigurând o distribuție uniformă și o răsărire optimă. Letizia oferă rezultate excepționale atât în zonele de câmpie, cât și în cele colinare.

    Importanța lucernei în rotația culturilor și fertilitatea solului

    Lucerna are un rol major în rotația culturilor, datorită capacității sale de a fixa azotul atmosferic în sol, îmbunătățind astfel fertilitatea acestuia. Rădăcinile acestei culturi se extind până la un metru adâncime, contribuind la afânarea solului și la creșterea conținutului de materie organică. După 4-5 ani de cultură de lucernă, solul devine mai fertil și mai bine structurat, pregătit pentru culturile următoare.

    Astfel, Letizia bifează toate avantajele pe care le caută un fermier care cultivă lucernă. Toate detaliile despre Letizia se găsesc la telefon 0758.555.444, pe mailul comenzi@rodbun.ro, pe www.rodbun.ro și www.fertillia.ro, precum și la reprezentanții zonali ai companiei Rodbun.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție majorată astăzi de Guvern de la 456 euro/ha la 640 euro/ha Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu