Ciuma găinilor amenință fermele din România. Sute de porumbei morți, găsiți lângă Brăila


Autoritățile sanitare veterinare sunt în alertă și suspectează că mai multe păsări ar fi murit de o boală gravă. Veterinarii au luat probe și verifică dacă sute de porumbei care au fost găsiți morți în județul Brăila ar fi fost uciși de pseudopesta aviară, o boală virală severă și fatală.
Localnicii din comunele de lângă municipiul Brăila au fost cei care au observat rămășițele a sute de porumbei. În pădurea de lângă Lacu Sărat scenele sunt de groază, cu cadavre de păsări intrate în putrefacție, pene și fulgi împrăștiate. Oamenii au anunțat autoritățile care au ridicat probe de la fața locului, iar după s-a dat alerta sanitară.
Citiți și: Boala Newcastle sau ciuma găinilor: semne, măsuri

DSVSA Brăila: Avut un caz de pseudopestă, boala de Newcastle, la porumbei în Insula Mare, pe mal, și presupunem că ar fi tot această boală
Marian Panțuru, purtător de cuvânt DSVSA Brăila a informat că prima suspiciune au autorităților sanitar-veterinare este că boala de care au murit porumbeii este pseudopestă, boala de Newcastle.
”Ancheta este în desfășurare. Au fost recoltate probe de acolo, dar având în vedere ca acele cadavre sunt într-o stare puternică de putrefacție nu se pot face analize din aceste cadavre. Noi am avut un caz de pseudopestă, boala de Newcastle, la porumbei în Insula Mare, pe mal, și presupunem că ar fi tot această boală”, a spus reprezentantul DSVSA Brăila pentru Digi24.ro.
Citiți și: Gripa aviară la găini, curci, rațe sau gâște. Semnele bolii, măsuri
Pseudopesta aviară este o boala gravă care afectează atât păsările sălbatice, cât și cele de curte, și pentru care nu există tratamene
De frică să nu își piardă propriile păsări din gospodărie, oamenii și-au luat măsuri de prevenție. Autorităţile le recomandă oamenilor să anunțe medicul veterinar atunci când găsesc păsări sau animale moarte în gospodăriile lor sau în apropierea caselor.
Sunt susceptibile la pseudopesta aviară toate păsările domestice: găini, curci, fazani, prepeliţe, raţe, gâşte, bibilici. De asemenea, sunt receptive la infecţie păsările sălbatice, mai ales cele de apă care pot fi infectate, fără să dezvolte semne clinice, constituind rezervorul de virus pentru celelalte păsări.
Boala se poate transmite prin contactul direct cu secreţiile şi excreţiile eliminate în mediu de păsările infectate, sau indirect, prin echipamentele infectate, furajele, personalul lucrător sau medical etc.