• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Boala Newcastle sau ciuma găinilor: semne, măsuri

    Violina Gorcinschi -

    Boala Newcastle sau ciuma găinilor: simptome, transmitere, măsuri de prevenire, control al bolii, vaccin și tratament disponibil. Boala Newcastle, cunoscută și ca Pseudopesta aviară se numără printre cele mai periculoase afecțiuni ale păsărilor, cu o transmitere rapidă, care pune în pericol întreaga producție dintr-o fermă.

    Despre boala Newcastle, pe scurt

    Boala Newcastle (ND) la păsări este o condiție gravă și extrem de contagioasă, afectând, la nivel mondial, inclusiv păsările de curte. Cauza este virusul aviar de tip I, din familia Paramyxoviridae.

    Pseudopesta aviară este o boală identificată prima dată în 1927, în Indonezia, în Europa fiind semnalată ulterior în Marea Britanie, în New Castle, de unde și denumirea afecțiunii. În România, prezența acestui virus a fost confirmată prima dată în 1942, fiind adusă de trupele germane, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. S-a constatat că boala Newcastle a ajuns atunci la noi prin intermediul alimentelor cu care erau aprovizionați soldații pe front.

    Boala Newcastle se poate manifesta sub trei forme: ușoară (lentogenă), moderată (mezogenică) sau extrem de virulentă (velocigenică). Forma ușoară este foarte răspândită, însă nu provoacă focare semnificative. Deși este o boală respiratorie, depresia, problemele la nivelul sistemului nervos sau diareea, sunt cele mai frecvente simptome. Boala Newcastle poate fi deseori confundată cu gripa aviară, astfel că analizele laborator sunt cruciale pentru diagnosticarea bolii.

    Ciuma găinilor este afectează capacitatea de viață, randamentul puilor de carne și provoacă întârzieri de creștere. Prezența bolii poate, de asemenea, să limiteze comerțul internațional și să provoace pierderi la păsările ouătoare. Vaccinarea împotriva bolii Newcastle este eficientă, dar vaccinurile vii tradiționale induc reacții adverse, iar vaccinurile inactivate, utilizate la puii de carne, pot afecta productivitatea. Controlul ND rămâne o provocare pentru industria avicolă, potrivit msd-animal-health.ro. Newcastle este o zoonoză ce poate provoca conjunctivita la oameni, însă simptomele sunt ușoare și destul de limitate.

    mai multe pasari care mananca
    Cum se transmite boala Newcastle (foto: allaboutfeed.net)

    Boala Newcastle: transmitere

    Transmiterea bolii Newcastle se face mai ales prin contactul direct cu păsări infectate. Acestea pot răspândi virusul și prin fecale sau secreții, așa că îmbolnăvirea altor păsări se face la contactul cu dejecțiile contaminate, prin apă, mâncare sau chiar hainele și echipamentul celor care îngrijesc păsările. Virusul care provoacă boala Newcastle la păsări este foarte rezistent și poate supraviețui vreme de săptămâni întregi într-o locație, în special dacă vremea este rece.

    Pseudopesta aviară se transmite cel mai ușor în faza de incubație a virusului. Porumbeii pot răspândi virusul, cu perioade de pauză, vreme de un an sau mai mult. Deseori, păsările sălbatice precum cormoranii pot provoca focare de infecție la păsările domestice.

    Virusul este prezent în toate părțile corpului gazdei, iar boala este extrem de contagioasă. Atunci când acesta pătrunde în efectiv, în 2-6 zile toate păsările se îmbolnăvesc.

    Boala Newcastle la om. Transmitere, simptome

    Boala Newcastle se transmite la om, însă nu cauzează probleme grave de sănătate. Infecția umană cu ciuma găinilor se face prin contactul cu păsări bolnave, cu fecalele sau secrețiile acestora. De asemenea, boala se transmite la om și prin consumul de carne și ouă contaminate. Boala se poate transmite de la om la om şi chiar de la om bolnav la păsări.

    Ca simptome ale bolii Newcastle la om s-au identificat semne ușoare precum febră, vomă, conjunctivită și alte simptome similare cu cele ale unei gripe ușoare.

    La om, incubaţia virusului Newcastle este rapidă, de numai două-trei zile. Acum apar primele semne: conjunctivită, letargie, frisoane şi febră. Recuperarea durează cam trei săptămâni.

    o gaina care sta culcata
    Semnele clinice ale ND (foto: poultrydvm.com)

    Boala Newcastle la păsări: simptome

    Simptomele bolii Newcastle la păsări diferă mult în funcție de tulpina virusului și nu numai. Astfel, boala se manifestă diferit în funcție de tipul de pasăre infectată, de vârsta ei, de imunitatea ei și dacă aceasta prezintă deja și alte afecțiuni.

    Ciuma găinilor este o boală ce poate fi mortală pentru o populație mare păsări în cazul tulpinilor agresive care pot să fie greu de dpistat din cauza unor simptome greu de sesizat. În general, semnele bolii Newcastle la păsări evoluează rapid, apar la 2-12 zile după infectare și se răspândesc la întreg efectivul.

    Unele tulpini atacă sistemul nervos, iar altele, sistemul respirator, sau digestiv.

    Simptome ale bolii Newcastle la păsări includ:

    – Probleme respiratorii: tușit, strănut, dificultăți de respirație, horcăit sau gâfâit;
    – Probleme la nivelul sistemului nervos: tremurat, paralizia membrelor, sucirea gâtului, spasme, paralizie, probleme de coordonare;
    – Semne digestive, precum diareea;
    – Inflamarea pleoapelor, scurgeri de mucus;
    – Oprirea parțială sau completă din ouat. Ouăle pot prezenta caracteristici atipice în ceea ce privește forma, culoarea, textura, sau albuș apos;
    – Moartea – incidența variază, însă poate ajunge la 100%.

    Prezența bolii se confirmă prin metode de diagnostic identice cu cele ale gripei aviare.

    o persoana care aplica picaturi in ochii unei pasari
    Boala Newcastle – Prevenire și control (foto: galvmed.org)

    Boala Newcastle la păsări: prevenire, vaccin

    Boala Newcastle sau ciuma găinilor este mai ușor de prevenit decât de stopat. Pentru a vă asigura că păsările sunt la adăpost de acest virus, se recomandă o serie de măsuri și recomandări ce includ:

    – Cumpărarea puilor și a păsărilor adulte din surse sigure. Se verifică bine starea de sănătate a păsărilor ce urmează să fie introduse în fermă sau în gospodărie;
    – Respectarea condițiilor de trai necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a păsărilor, precum și hrănirea corespunzătoare;
    – Dezinsecțiile regulate;
    – Evitarea contactului păsărilor de curte cu cele sălbatice;
    – Vaccinarea contra bolii Newscastle este unul dintre cei mai importanți pași pentru prevenirea infecției. Medicul veterinar este cel competent să decidă în ceea ce privește inocularea păsărilor domestice, având în vedere că ar trebui să cunoască ce incidență a bolii există în zona sa de activitate.

    Dacă există suspiciuni sau confirmări în legătură cu prezența ND la nivelul unui efectiv de păsări, sunt necesare anumite măsuri de control:

    – Carantinarea strictă a efectivului în cazul identificării unui focar de infecție;
    – Distrugerea păsărilor infectate sau expuse;
    – Igienizarea și dezinfectarea adăposturilor și zonelor în care sunt ținute păsările;
    – Înlăturarea, în siguranță, a cadavrelor;
    – Măsuri de înlăturare a paraziților din efectiv;
    – Eliminarea efectivului și formarea unuia nou doar după trecerea a 21 de zile;
    – Evitarea contactului cu păsărilor a căror stare de sănătate este neclară;
    – Asigurarea controlului accesului în fermele de păsări.

    Vaccinarea contra bolii Newcastle în România

    De precizat că, potrivit ANSVSA, vaccinarea contra bolii Newcastle se efectuează obligatoriu pe întreg teritoriul României la toate speciile de păsări receptive la virusul bolii, exceptand palmipedele, atât la nivelul gospodăriilor populației cât și în exploatații comerciale autorizate/înregistrate sanitar veterinar, conform prevederilor Programului Strategic


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români