• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier care nu și-a primit banii pentru vacile cu leucoză: ”Dau DSVSA în judecată”. Răspunsul autorităților

    Angelica Lefter -

    Un fermier constănțean, care trebuia să primească despăgubire pentru animalele bolnave de leucoză, așteaptă o parte din bani de anul trecut. Între timp a făcut demersuri către instituția statului responsabilă cu despăgubirile în astfel de situații, însă nu a primit încă răspuns. Dacă nu își va primi toți banii, fermierul spune că va acționa Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța, în judecată.

    Vasile Baia este un fermier din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, care crește vaci de lapte. Pentru moment, are un efectiv de 20 de vaci. Nu știe din ce motive, aproape anual a fost depistat cu focar de leucoză la controalele efectuate de autorități. Pentru că și anul trecut s-a confruntat cu această boală în efectivul său de vaci, a fost nevoit să scarifice patru dintre cele mai bune exemplare. Dar asta nu este tot, deși trebuia să primească despăgubiri de 19.190 de lei, fermierul a reușit să obțină, în două tranșe, o parte din despăgubire, dar încă mai are de încasat 6.490 de lei.

    Citiți și: ”Ne-au luat vacile pozitive la leucoză pe 24 martie și încă nu ne-a intrat niciun ban despăgubire!”

    ”Am un efectiv de 20 de animale, vaci de lapte, și 20 de hectare lucrez. Am un focar de leucoză și de câte ori se fac acțiunile de recoltare, mi-a ieșit boala mereu în fermă. Anul trecut mi-au ieșit patru capete, cu un an înainte, în 2023 la fel, mi-au ieșit animale pozitive. De regulă se întârzie cu banii de despăgubiri, dar ca annul acesta nu mi s-a întâmplat. Din 26 august 2024 am documentul s-a făcut mișcarea pentru cele patru animale, adică s-au scos din efectiv animalele pozitive la leucoză, avem 30 de zile să le ducem la tăiere. Le-am dus la abatorul de la Tulcea, înocalitatea Stejarul, patru vaci tinere, cu o greutate de 2.220 de kg pe care trebuia să primesc despăgubirea de la DSVSA, 19.190 de lei”, a mărturisit fermierul.

    Deși a avut dosarul complet și a dus toată documentația necesară, fermierul a rămas surprins când a început să primească banii pe bucăți, neputând să-și achiziționeze astfel alte animale.

    ”Am dus toată documentația. În decembrie, am primit doar 4.900 de lei. În luna ianuarie am mai primit 7.800 de lei, de atunci nu mi s-a mai făcut nicio plată, spunându-mi-se că nu există fonduri. Acum, problema este alta, noi am scos animalele cu leucoză întotdeauna, cele mai bune animale și cele mai productive ies cu leucoză, nu știu din ce cauză. Să zicem că ne-ar fi plătit banii până la finalul anului aș fi putut să cumpăr altele, poate nu patru capete, dar doar două sau trei, sau furaje, la cantitate mai mare, dar de banii aceia nu m-am ales cu nimic”, a relatat fermierul.

    Angajații de la DSVSA Constanța i-au transmis fermierului, telefonic, că nu mai sunt bani

    Desele telefoane date la Direcția Sanitară Veterinară Județeană Constanța nu au rezolvat mare lucru. Lucrătorii de acolo spun că nu sunt bani, că nu le-a fost decontată nici lor motorina pe care au folosit-o pe teren. Aceste infoermații nu-i ajută pe fermierii care se confruntă cu asemenea situații.

    ”Am sunat la DSVSA în repetate rânduri și suntem și tratați cu dispreț. Ni se spune: domnule, noi am cerut banii, și medicii veterinari, cei de liberă practică nu și-au luat banii. Un angajat îmi spunea că nu și-a primit cei 200 de lei pentru motorina consumată. Ei nu realizează că noi nu am lucrat doar o lună pentru animalele acestea, noi trebuie să muncim la ele zi de zi, e ca și cum ai merge la muncă o lună, la DSV și nu ar plăti salariul, dar o lună întreagă, nu 200 de lei. Sunăm periodic la contabilitate, în alte birouri și ne spun că nu au bani, au cerut și nu li s-a dat. Eu le transmit că, cu riscul de a fi amendat, ei la mine în curte să-mi ia sânge la animale, nu mai intră”, a avertizat fermierul Vasile Baia.

    Citește și: Medicii veterinari – semnal de alarmă: Fermele de vaci nu vor mai putea vinde lapte, exporturile de animale vor fi blocate

    Crescătorul de animale crede că problemele în ferma sa au un alt substrat

    Acum, crescătorul de vaci se gândește că poate există o problemă cu ferma sa din perspectiva faptului că nu a dat animalele către abatorul agreat de inspectorii DSVSA Constanța. Această ipoteză, însă, rămâne la stadiul de opinie a fermierului.

    ”Eu mai merg și pe premisa că nu am predat animalele la abatorul agreat de dumnealor de la Constanța, eu am mers cu ele la Tulcea pentru că acolo primesc banii pe care trebuie să-i dea. Animalele sunt evaluate la 11 lei/kg, abatorul plătește 1,5 lei și diferența o plătește DSVSA”, a explicat fermierul constănțean, care a adăugat că doar ferma sa este în situația aceasta și încă o exploatație cu care colaborează.

    Fermierul Vasile Baia a mai menționat că în urmă cu aproximativ trei săptămâni a făcut o cerere scrisă către DSVSA Constanța în care a cerut explicații, dar nu a primit niciun răspuns până la această dată.

    DSVSA Constanța spune că nu a primit banii integral pentru despăgubirile fermierilor afectați de leucoză

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a sunat la sediul DSVSA Constanța pentru a cere și punctul de vedere al conducerii instituției, pentru o relatare cât mai obiectivă a cazului fermierului constănțean. Inițial, nu am putut lua legătura cu niciun membru din conducere, însă redacția noastră a trimis o notă scrisă prin care a solicitat conducerii instituției (DSVSA Constanța)  explicații legate de această speță.

    Un răspuns am primit, vineri – 4 aprilie, printr-o informare oficială semnată de Directorul Executiv al DSVSA Constanța, Corina Ivanciu, pe care o redăm integral:

    ”Ca urmare a solicității dumneavoastră, vă informăm că domnul Baia Vasile, din loc. Mihail Kogălniceanu, jud. Constanța, a fost înregistrat pentru despăgubiri leucoză enzoolică bovină, împreună cu alte 22 de dosare – alți proprietari de animale sacrificate, aflați în aceeași situație cu dl. Baia Vasile.

    Centralizatorul deconturilor pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale conform HG 1214/2009, a fost transmis pentru acordarea fondurilor bugetare.

    Din cauza lipsei fondurilor și a plafonării plăților lunare, s-a alocat o sumă, care procentual cu suma solicitată a fost de 25,44%. Această cotă procentuală a fost acordată tuturor proprietarilor de animale în data de 19.12.2024.

    În luna ianuarie 2025, proprietarii de animale au primit altă sumă, ce reprezintă 54,68% din diferența rămasă neachitată. Aceasta a fost acordată tuturor proprietarilor de animale în data de 28.01.2025.

    În prezent așteptăm acordarea sumei rămase restante, să fie alocată către DSVSA Contanța”, a transmis Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cosntanța către Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Cea mai mare bursă din lume a început să tranzacționeze apă pentru agricultură Arenda la terenurile agricole a explodat. Prețurile s-au dublat în ultimii 10 ani Fermierii, fără ANT-uri în conturi la trei săptămâni de la autorizare: ”Să ne dea cineva explicații!”

    Ultimele știri

    Deputatul PNL Alexandru Popa a atacat conducerea APIA. Motivul? O numire la șefia APIA Brăila! Fermierii, cu ochii pe conturi! Ordinea în care intră banii de ANT autorizați de APIA Îngheţurile de primăvară pot afecta culturile pomicole și de câmp. Măsuri de prevenire