Slovacii de tem de o criză de lactate din cauza febrei aftoase și își fac rezerve uriașe de lapte, brânză și carne de vită


Slovaci au început să își facă provizii de lapte cu termen mai mare de valabilitate – lapte UHT, de brânzeturi și de carne de vită. Țara are deja cinci forcare de febră aftoase și deja mii de animale productive au fost sacrificate pentru stoparea virusului. Pe fondul unei eventuale crize, prețul produselor lactate și al cărnii a început să crească.
Febra aftoasă produce panică în Europa. Austria a anunțat ieri, joi – 3 aprilie, că închide granițele cu Ungaria și Slovacia, iar în această din urmă țară achizițiile de lapte cu termen lung de valabilitate au crescut considerabil din cauza epidemiei. Laptele și carnea sunt la mare căutare din cauza temerii față de o penurie cauzată de măsurile întreprinse de autorități. În Ungaria, și ea afectată de febra aftoasă, autoritățile încearcă să își mențină calmă populația.

Piața laptelui UHT și a cărnii a explodat în Slovacia
După apariția mai multor focare febră aftoasă în Slovacia, oamenii au dat buzna în magazine pentru a cumpăra cantități mari de carne și lapte UHT.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Camerei Slovace de Agricultură și Industrie Alimentară, Jana Holéciová, incertitudinea aprovizionării cu lapte depinde de evoluția situației epidemice. Infecția a fost deja detectată în lactaria Baka, ceea ce a cauzat pierderea a o treime din cantitatea de lapte.
Panica din magazinele slovace se poate intensifica în zilele după ce epidemia a continuat să se răspândească și a apărut la o fermă de lângă Plavecký Štvrtok (Detrekőcútértok) din Erdőhát. Aceasta este cea mai mare crescătorie de vite afectată până acum, care este, de asemenea, una dintre cele mai mari ferme de lapte din Slovacia. Această evoluție a situației ar putea duce la escaladarea prețurilor, până când piața se va stabiliza din nou.
Harcz Zoltán, directorul general al Organizației Profesionale și Consiliului Produsului Laptelui din Ungaria, a declarat că populația maghiară nu trebuie să-și facă griji cu privire la creșterea prețurilor la lapte ca urmare a virusului. El a spus că acestea ar fi cauzate de alți factori, independenți de epidemie, adăugând că fabricile de lapte din Ungaria au ridicat standardele de igienă.
Citește și: Slovacia a confirmat al cincilea focar de febră aftoasă la o un grup de ferme ce activează și în România
Procesatorii de lapte au acordat întotdeauna o atenție maximă laptelui crud, igienei și disciplinei tehnologice. În aceste săptămâni, au crescut și mai mult strictețea, în cooperare cu partenerii lor, iar restrângerea circulației, spălarea mâinilor șoferilor și a personalului de colectare a laptelui și dezinfectarea probelor de lapte de pe șasiu și producătorii de lapte au trecut și mai mult în prim-plan.
Harcz Zoltán a spus că, indiferent de epidemia actuală, este un fapt că fierberea laptelui crud înainte de consum – pasteurizarea în industria lactatelor – este cea mai sigură și mai eficientă soluție, întrucât virusurile care provoacă boli sunt distruse la temperatura de fierbere și pasteurizare.