Slovacia a confirmat al cincilea focar de febră aftoasă la o un grup de ferme ce activează și în România


Febra aftoasă a fost detectată într-o a cincea fermă din Slovacia. Este vorba despre o fermă de vaci de lapte cu 3.487 de animale în Plavecký Stvrtok, care este situată la nord de capitala Bratislava. Prin urmare, aceasta este ceva mai îndepărtată de celelalte locații unde au fost depistate focare. Grupul danez care deține exploatația are și afaceri în agricultură și în România.
Un nou focar de febră aftoasă a fost descoperit în Slovacia. Fermele afectate anterior de febra aftoasă din Slovacia și Ungaria erau aproape unele de altele. Această fermă este mai la nord, dar, din nou, aproape de granița cu Austria, Nieuweoogst.nl.
Citește și: Un nou focar de febră aftoasă în Ungaria. 2.300 de bovine vor fi sacrificate
Ferma de lactate este deținută de compania daneză FirstFarms, care are filiale în mai multe țări, inclusiv în România.
”Producția de lapte a societății FirstFarms din Slovacia constă 5.400 vaci, dintre care 3.000 sunt vaci de lapte, iar 2.400 sunt vite tinere. Laptele produs de FirstFarms în Slovacia este vândut către diverse fabrici de produse lactate din Europa”, potrivit site-ului FirstFarms.
Pe lângă bovine de lapte, FirstFarms are o divizie de creștere a porcilor și a culturilor arabile și, de asemenea, o locație de creștere a porcilor în Slovacia. Există îngrijorări cu privire la acest lucru, deoarece porcii pot răspândi rapid boala.
În România, FirstFarms lucrează 5.100 de hectare
În România, danezii nu sunt prezenți în zootehnie, fiind concentrați pe producția vegetală.
”FirstFarms cultivă aprox. 18.900 de hectare de teren agricol în Slovacia, Republica Cehă, Ungaria și România cu o varietate de culturi vegetale. Sunt produse atât culturi pentru vânzare, cât și culturile utilizate pe plan intern ca hrană (furaje) pentru producția noastră de animale. Deși unele filiale sunt apropiate din punct de vedere geografic una de cealaltă, totuși distanțele dintre unitățile cu producție de culturi sunt suficient de mari pentru a crea o dispersie a riscului, deoarece este destul de puțin probabil ca toate unitățile să fie afectate de secetă sau inundații în același timp„, arată oficialii grupului.
Cu accent pe afacerile din România, daneii arată pe site că exploatează în țara noastră 5.100 hectare de teren agricol în Surdila Greci (județul Brăila), CA Rosetti și Rusetu (județul Buzău), toate situate în estul României. ”Sunt zone cu o climă continentală, situate aproape de Marea Neagră. Cea mai mare parte a terenului nostru agricol are un sol negru fertil (sol cernoziom), aflat la o distanță nu prea mare de pânza freatică subterană. Pentru producția de culturi vegetale suntem dotați cu un parc auto modern. Centrul pentru producție vegetală include și silozuri și are capacitate de depozitare”, se mai precizează.
Ferme de porci ale FirstFarms sunt localizate în Ungaria, Republica Cehă și Slovacia.
Focarul de la ferma FirstFarms este al cincilea confirmat în Slovacia, țară unde fermierii sunt îngrijorați de răspândirea virusului și care a declarat stare de alertă din această cauză. Alte focare recente au fost la o fermă de bivoli din Germania și la două ferme de vaci din Ungaria.