• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • China construiește silozuri ”gonflabile” care pot stoca până la 9.000 tone de cereale

    Violina Gorcinschi -

    Silozuri ”gonflabile” chinezești, inovație în agricultură. Recent, jurnaliștii chinezi au scris despre un siloz gonflabil, cu o capacitate de stocare de 9.000 de tone de cereale, care a fost construit în doar 30 de minute în China. Dezvoltatorii acestui tip de depozit au menționat că are multe avantaje și pot fi folosite 30 de ani.

    Silozurile gonflabile sunt depozite pentru cereale în trei straturi, dintre care unul formează un perete de aer ce asigură etanșeitatea construcției. În plus, cerealele ar avea un termen mai mare de păstrare și ar avea parte de o temperatură constantă în depozit, indiferent de vreme. În China au început deja să se vândă, însă această idee încă se testează.

    Silozuri ”gonflabile” – depozitarea cerealelor în trei straturi

    Silozul neconvențional este o inovație chineză — un depozit de cereale cu trei straturi, în care inventatorii văd perspective uriașe, relatează elevatorist.com.

    Stratul exterior cu membrană, care a fost umflat cu aer la locația construcției silozului, este doar partea vizibilă a depozitului. Este realizat din fluorură de poliviniliden (PVDF). Conform datelor, pentru un siloz cu o capacitate de stocare simultană de 9.000 de tone de cereale, grosimea membranei este de 1 mm, iar greutatea — 4 tone.

    Fluorura de poliviniliden este unul dintre cei mai moderni polimeri. Este rezistentă, durabilă la radiații ultraviolete și are o inflamabilitate redusă. Producătorii chinezi ai materialului din care sunt realizate silozurile oferă garanția că acestea pot fi folosite vreme de 30 de ani.

    Citește și: Depozitarea în silobag – prețul calculat per tona de cereale

    Pentru început folia este umflată cu aer pe o fundație special pregătită pentru siloz. Apoi, tot restul construcției are loc în interior. Al doilea strat al depozitului este izolator, realizat din poliuretan. Acest material are o conductivitate termică foarte scăzută — de patru ori mai mică decât cea a betonului și de 100 de ori mai mică decât cea a oțelului. Acest lucru asigură o bună conservare a temperaturii scăzute a cerealelor în timpul caniculei.

    Al treilea și ultimul strat este din beton armat: pe un cadru armat se aplică beton. Datorită acestuia lucru, construcția suportă o presiune laterală puternică, creată de cerealele din interior.

    Pentru a monitoriza starea cerealelor, fiecare siloz este echipat cu 350 de senzori. Aceștia măsoară temperatura și umiditatea în diferite puncte ale recipientului în timp real.

    Avantajele și dezavantajele silozurilor cu membrană

    După cum afirmă sursele chineze, noul proiect are multe avantaje atât în timpul construcției, cât și în procesul de stocare a cerealelor:

    Chinezii au calculat acest tip de siloz necesită costuri operaționale care reprezintă doar 30% față de cele ale silozurilor clasice.

    Unul dintre principalele dezavantaje ale acestui tip de depozit este costul ridicat al construcției. Construirea unui singur siloz costă aproximativ 20 de milioane de yuani, echivalentul a 12,5 milioane de lei, ceea ce este de 1,5 ori mai scump decât cele tradiționale.

    Citește și: Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp

    O altă întrebare, la care fermierii încă nu au răspuns din partea producătorilor este despre cât de rezistente sunt aceste structuri la condiții extreme. Sunt în desfășurare studii privind membrane duble, sisteme de susținere a presiunii în caz de urgență și măsuri suplimentare de protecție a acestor containere.

    Silozurile gonflabile, mai ieftine decât cele tradiționale (foto: Youtube)

    Istoria silozurilor gonflabile pentru cereale

    Construcțiile realizate cu ajutorul tehnologiilor pe bază de membrane sunt utilizate pe scară largă în arhitectura modernă pentru ridicarea stadioanelor, pavilioanelor, copertinelor și hangarelor. Însă ideea creării unui nou tip de silozuri pentru cereale a fost preluată din industria cărbunelui.

    În anul 2017, Grupul chinez de cărbune China Coal a prezentat, în cadrul unei expoziții la Beijing, un rezervor sferic gonflabil cu membrană și structură din beton armat, conceput pentru depozitarea cărbunelui. Cerealele au cerințe complet diferite de stocare, așa că, timp de câțiva ani, Institutul Central de Cercetare pentru Cereale, împreună cu China Coal, au dezvoltat în comun un model de siloz special pentru industria agricolă.

    Pe parcursul cercetărilor, au fost construite prototipuri mici de test și s-au realizat simulări teoretice. Oamenii de știință au testat diverse forme de construcții, inclusiv cele semisferice și eliptice, pentru a determina care este cea mai rezistentă. Studiile au durat patru ani.

    În martie 2021 a fost lansat oficial proiectul pilot pentru construirea de silozuri de cereale cu membrană gonflabilă și arc din beton armat. Primul siloz a fost construit în iunie 2022. După cum a menționat unul dintre dezvoltatori, acest rezervor depășește standardul național chinez privind etanșeitatea de nouă ori.

    În 2023 au fost deja construite silozuri industriale. Acestea au fost ridicate pe teritoriul depozitului central de rezervă de cereale din Xinjing (provincia Sichuan). Patru rezervoare, fiecare având o înălțime de 36 de metri și un diametru de 23 de metri, pot stoca câte 7.500 de tone de cereale.

    În primăvara acestui an, a început construcția unor silozuri cu membrană și mai mari — cu o capacitate de 9.000 de tone de stocare fiecare. Se precizează că fiecare siloz are o înălțime de 33 de metri și un diametru de 24 de metri.

    Potrivit jurnaliștilor, până în luna noiembrie se preconizează darea în exploatare a cinci silozuri similare pentru cereale în China și au fost deja semnate contracte pentru 50 de astfel de silozuri în alte țări din Asia de Sud-Est.

    Există opinia că depozitele de cereale cu membrană gonflabilă vor reprezenta un salt calitativ în tehnologia de stocare a cerealelor și vor schimba strategia de securitate alimentară a Chinei. În combinație cu mediul cu azot, aceste silozuri etanșe ar putea prelungi semnificativ termenul de păstrare a cerealelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Român din Diaspora: ”Am strâns 30.000 de euro și vreau să investesc acasă în agricultură. Merită efortul?” Micii crescători de oi și de capre vor încasa și ei subvenția APIA de 50 euro pentru tineret femel Marcel Olteanu: ”Este o presiune pe carnea de Angus datorită Green Deal. Vor veni ani cu prețuri mai bune”

    Ultimele știri

    Experiment cu o adâncime mai mare la semănatul porumbului – rezultate pentru cultură Fermierii care nu pot încasa subvențiile de la APIA Președintele FAPPR, Theodor Ichim – acord semnat pentru o fabrică ce va produce 250.000 de tone de îngrășăminte pe an