Târgul Agraria 2025, fără animale! Șef DSVSA Cluj: Nu s-a dat nicio autorizație!


Vizitatorii târgului Agraria, eveniment care se derulează în perioada 10 – 13 aprilie, în cumuna Jucu, județul Cluj nu vor putea să vadă animale sau păsări în acest an an în standurile dedicate zootehniei. Costel Vușcan, Director Executiv Adjunct la Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj, a precizat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că nu s-a emis nicio autorizație pentru expunerea de animale pentru ediția din acest an.
Ediția din acest an a expoziției Agraria se va derula fără animale, a afirmat astăzi, miercuri – 9 aprilie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO Costel Vușcan, Director Executiv Adjunct la Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj. Acesta a afirmat că autoritatea nu a emis nicio autorizație, în prezent fiind în vigoare mai multe restricții impuse în contextul confirmării în Ungaria și Slovacia a unor focare de febră aftoasă.
Directorul Executiv Adjunct din cadrul Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj a specificat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că anul acesta nu a fost eliberată nicio autorizație de participare cu animale în cadrul expoziției Agraria.
”Nu s-a dat nicio autorizație, nici nu s-a făcut solicitare. Și o să fie fără animale. Din cauza situației actuale la nivel național privind evoluția pestei micilor rumegătoare în județul Bihor și din cauza situației din Ungaria și din Slovacia cu febra aftoasă sunt restricții în ceea ce privesc aglomerările de animale. Acestea includ și alte târguri, deci sunt închise toate aglomerările de animale”, a spus directorul.
Măsurile privind interzicerea aglomerărilor de animale, pe perioadă nedeterminată
Costel Vușcan a mai spus că măsurile care privesc interzicerea aglomerărilor de animale sunt luate pe perioadă determinată.
”Aceste măsuri sunt pe perioadę nedeterminată, până la noi evoluții să vedem ce se întâmplă. Dar nu este pe o perioadă, deocamdată este pe perioada nedeterminată. Noi am făcut o informare către toți crescătorii de animale și către medicii veterinari atât oficiali cât și medicii veterinar de liberă practică cu măsurile de prevenție în toate exploatațiile de creștere a animalelor. Adică pornind de la examenul clinic care se face în fiecare zi, la înăspirea condițiilor privind bunăstarea și biosecuritatea, luarea măsurilor de dezinfecție în special, mișcările să fie controlate, că mișcănile de animală pe teritoriul României nu sunt interzise, exclus fiind pășunatul”, a mai spus acesta.