Recomandări de sezon de la FMC pentru culturile de cereale păioase


Având in vedere precipitațiile din ultimele zile și prognoza meteo pentru zilele următoare, adică zile cu precipitații și temperaturi maxime de 7-9˚ C în aproximativ toate regiunile din Romania, urmate apoi de zile cu o creștere aproape bruscă a temperaturilor până la 18-20˚ C, se vor crea condiții favorabile pentru instalarea și dezvoltarea bolilor în culturile de cereale păioase.
La culturile de cereale păioase, pentru a controla boli precum făinarea, septorioza, ruginile, fuzarioza sau pătarea reticulară și arsura frunzelor de orz, de regulă primul tratament trebuie să se facă la reintrarea culturilor în vegetație după perioada de iarnă, cu prioritate în solele cu densitate mare și fertilizate corespunzător.
Al doilea tratament se realizează de obicei aproape de stadiul de burduf și apariția frunzei stindard. Important este să urmărim starea fitosanitară a culturii dar și evoluția factorilor climatici, care sunt foarte favorabili în această perioadă dezvoltării bolilor foliare la cereale. Al doilea tratament este foarte important în menținerea sănătoasă a frunzelor din partea superioară a plantei, frunze care asigură aproximativ 80% din producție. Spre exemplu: de starea de sănătate a frunzei stindard depinde aproximativ 40-45% din producția obținută pe hectar.
Foarte important de menționat că pentru a evita apariția fenomenului de rezistență a ciupercilor care produc atât boli foliare cât și ale spicului la culturile de cereale, trebuie ca fermierii să utilizeze fungicide care conțin cel puțin două substanțe active cu moduri diferite de acțiune. FMC recomandă să se folosească fungicide ce au în componență strobilurine în combinație cu substanțe active din alte clase chimice, precum triazolii ( de exemplu fungicidul ZANTARA® 216 EC). Cunoscut fiind faptul că strobilurinele, pe lângă efectul fungicid au și acel efect de „stay green” adică de menținere mai mult timp verde a frunzelor plantei, efect care oferă un spor cantitativ de producție, dar și calitativ printr-un conținut mai mare de proteină și gluten, indici foarte importanți în panificație.
1.Făinarea (Erysiphe graminis)
Boala apare la toate culturile de cereale, dar cu precădere la grâu și orz. Se manifestă printr-un strat albicios de miceliu pe frunze, afectând procese importante din plante, precum fotosinteza și ducând la pierderi semnificative cantitative și calitative ale producției.
Pagube produse:
• încetinirea creșterii plantelor și pierderi cantitative de recoltă de până la 45%.
• slăbirea tulpinilor, crescând riscul de cădere a plantelor.
• boabele rezultate sunt mici, zbârcite și au o calitate scăzută pentru panificație
2.Septorioza (Septoria tritici)
Boala poate fi întâlnită la toate culturile de cereale păioase. Răspândirea și dezvoltarea bolii este rapidă atunci când temperaturile sunt cuprinse între 8-10° C și precipitațiile sunt prezente. Boala se manifestă prin niște pete pe frunze, la început de culoare verzui-galbenă care apoi devin maro. În cazul unui atac masiv, întreaga frunză poate fi acoperită de pete maronii care apoi devin cenușii, apoi aceste frunze necrozate mor. Ducând la pierderi importante în producția la hectar.
Pagube produse:
• frunzele afectate își pierd capacitatea de a face fotosinteză.
• reducerea masei hectolitrice a boabelor.
• pierderi de recoltă între 20-50%, mai ales în anii cu primăveri ploioase.

3. Rugina brună și rugina galbenă (Puccinia spp.)
Boală des întălnită atât la culturile de grâu cât și orz si secară. Infecția se manifestă în principal pe frunzele bazale, dar în cazul infecțiilor grave aceasta se poate extinde și pe etajele superioare, afectând frunza stindard, astfel producând pierderi importante în producție.
Pagube produse:
• uscarea prematură a frunzelor, reducând suprafața foliară (afectează procesele de
fotosinteza, respiratie).
• încetinirea procesului de formare și umplere a boabelor, ceea ce duce la scăderea
producției cu 15-30%.
• în cazuri severe, recolta poate fi compromisă în proporție de 50-60%.
4. Arsura frunzelor de orz (Rhyncosporium secalis)
Boală specifică culturilor de orz de toamnă și de primăvară. Pe frunze boala se prezintă ca niște pete alungite sau ovale înconjurate de un halou de culoare brun-deschis, care apoi devin albicioase-cenușii având aspect de ochi, deseori cu marginile neregulate. Prin aceste pete se reduce suprafața foliară, fiind afectate procesele fiziologice de la nivelul frunzelor care au o influență directă asupra producției. Boala poate afecta și spicele, dar nu sunt simptome vizibile la nivelul acestora.
Boala este răspândită în toate zonele de cultură, apare frecvent și este foarte agresivă, în special în primăverile reci și cu precipitatii abundente.
Pagube produse:
• prin reducerea suprafaței foliare duce le pierderi cantitative, reducând numărul de boabe pe spic și MMB.
• pierderile datorate acestei boli pot sa ajungă la aproximativ 35% din producție
5. Pătarea reticulată a frunzelor (Pyrenophora / Drechslera teres)
Boala afectează în special culturile de orz de toamnă și de primăvară. Atacul se manifestă pe frunze ca niște pete ovale care se extind și cu timpul devin dungi alungite necrozate, de culoare maro sau maro închis, cu margini neregulate de culoare gălbuie. Boala se manifestă atât toamna, cât mai ales primăvara, în condiții de umiditate ridicată.
Pagube produse:
• reducerea suprafaței foliare duce le pierderi cantitative, ce pot ajunge până la 40%.
FMC Romania, recomandă următoarele produse pentru controlul bolilor la culturile de cereale păioase:
ZANTARA® 216 EC
Fungicid ce conţine două substanţe active sistemice: bixafen și tebuconazol, cu moduri diferite de acțiune, pentru combaterea bolilor foliare şi ale spicului la cereale păioase.
În România, produsul este omologat astfel:
– grâu, orz – boli foliare: în doză de 1.0 L/ha
– grâu – fuzarioza spicelor: în doză de 1.2 L/ha
Avantaje:
– Fungicid sistemic cu acțiune preventivă şi curativă de lungă durată (4-6 săptămâni).
– Cele două substanțe active asigură protecție împotriva celor mai importante boli din culturile de grâu și orz.
– Flexibil în aplicare, poate fi aplicat la oricare din tratamentele fitosanitare la grâu și orz, cu rezultate maxime.
– Protejează frunza stindard, ținând-o mai mult timp sănătoasă și verde, astfel că asigură producții mari și de calitate.
PROMINO XTRA®
Fungicid ce conţine două substanţe active sistemice: azoxistrobin și protioconazol, cu moduri diferite de acțiune, pentru combaterea bolilor la rapiță și cereale păioase.
În România, produsul este omologat astfel:
– cereale păioase – în doză de 1.4 L/ha
– rapiță – în doză de 1.2 L/ha
Avantaje:
– Fungicid cu acțiune sistemică și translaminară, cu o penetrare şi translocare rapidă în plantă.
– Acțiune preventivă și curativă – stopează creşterea miceliului, germinarea sporilor şi sporularea.
– Protecție de lungă durată.
– Efect de înverzire a plantelor de cultură, specific strobilurinelor (stay green effect).
– Spor cantitativ și calitativ de producție.
Pentru ca plantele din cultura de cereale să își revină mai ușor si mai rapid după aceste zile cu condiții de stres termic și hidric, FMC România, recomandă aplicarea, în amestec cu fungicidele mai sus menționate a biostimulatorului Seamac® Rhizo.

SEAMAC® RHIZO
Biostimulator formulat ca o soluție concentrată de extract natural din alge marine ( Ascophyllum nodosum), bogată în hormoni vegetali și alți compuși organici şi îmbogăţită cu azot, fosfor, potasiu şi un amestec echilibrat de micronutrienţi accesibili pentru plante, ce stimulează dezvoltarea culturilor.
La cereale păioase de toamnă şi primăvară (grâu, orz, ovăz, secara, triticale), se recomandă aplicarea în doza de 2L/ha, primăvara în faza de începutul alungirii paiului (BBCH 30-31). Iar pentru a îmbunătăţii calitatea recoltei, se recomandă o aplicare suplimentară în faza de apariţie a frunzei stindard – început de înflorire (BBCH 47–59).

Avantaje:
– Determină creșterea nivelului hormonilor în plantă, în special citochinine şi auxine, care stimulează metabolismul plantei şi rezistenţa la stress cauzat de factori abiotici cum ar fi: temperaturi scăzute, îngheţ, umiditate ridicată în sol și aer.
– Creşte eficacitatea fotosintezei plantelor ca urmare a creşterii nivelului de clorofilă din frunză, determină uniformitatea înfloririi, creşterea producţiei şi o calitate superioară a recoltei.
– Favorizează absorbţia nutrienților şi producerea de carbohidrați în planta, iar macro și microelementele din compoziție ajută la optimizarea stării nutritive a plantei în perioada de creștere intensă şi fructificare.
Pentru mai multe informații privind portofoliul de produse oferit de FMC Romania, vizitați site-ul nostru https://fmcagro.ro/produse.
Dacă doriți să discutați cu unul dintre colegii noștri din echipa de vânzări, responsabili de zona dumneavoastră, accesați:
https://fmcagro.ro/echipa.