• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul

    agrointeligenta.ro -

    Febra aftoasă este de neoprit. Cel mai nou focar confirmat în Ungaria dovedește că oricât de multe măsuri se instituie și oricât de atenți sunt lucrătorii, virusul reușește să ajungă la animale. Presa maghiară prezenta recent ferma Rábapordány Agricultural Co. Ltd. ca un model pentru prevenirea îmbolnăvirilor animalor, această exploatație fiind cea la care, ieri, joi – 17 aprilie, autoritățile au confirmat prezența febrei aftoase.

    Rábapordány Agricultural Co. Ltd. este o companie agricolă cunoscută în Ungaria, activând ca o cooperativă, în mai multe sectoare agricole. Societatea cu răspundere limitată agricolă este o societate pe acțiuni maghiară înființată în 2001. Este situată în județul Győr-Moson-Sopron (nord-vestul Ungariei) lângă Rábapordány și Dör. Compania are 85 de membri proprietari și 87 de angajați. Cooperativa este formată din 160 ha de pășuni, 1.000 ha de teren arabil, 550-600 de bovine de lapte (Holstein – Friesian) și 900 de scroafe. Structura include și o fermă de porci cu o capacitatea anulă de 26.000 de porci de îngrășat și 6.000 de purcei.

    După ce a fost confirmat primul focar de febră aftoasă, în exploatația de vaci din Rábapordány s-au instituit cele mai drastice măsuri de biosecuritate. Printre acestea s-a numărat și decizia ca îngrijitorii animalelor să nu mai părăsească ferma, ci să locuiască acolo pentru a nu exista riscul să aducă virusul din afară. Mai mult, păsările sălbatice erau alungate cu ajutorul unui tun sonor alimentat cu gaz, iar dezinfecția era făcută în regim propriu la cel mai înalt nivel.

    Angajații fermei din Ungaria se mutaseră în exploatație

    Nu mai puțin de 11 angajați ai fermei de vaci au acceptat să se mute și să stea permanent la locul de muncă. Societatea le-a asigurat condiții de cazare și toate mesele. ”Măcar atât putem face și noi pentru angajații noștri care acum își dedică tot timpul companiei. Sunt extrem de mândru de ei și le mulțumesc pentru asta. Niciunul dintre ei nu a avut nevoie să fie convins, au înțeles gravitatea situației și s-au oferit voluntar pentru serviciu nonstop”, declara publicației Kisalföld, la finalul lunii martie, Szabolcs Bóna, directorul exploatației.

    Păsările sălbatice erau alungate cu un tun sonor

    Lucrătorii din fermă au fost cazați într-un spațiu amenajat provizoriu cu paturi gonflabile, un vestiar și o zonă pentru duș.

    ”Riscul este foarte este mare, ne-am speriat când au anunțat că o fermă de contact este infectată. La acel moment, am luat toate măsurile pentru a ne spori apărarea. Virusul este răspândit și de vânt, de orice obiect și poate fi răspândit și de păsări în timp ce parcurg distanțe mari. Din acest motiv, operăm tunuri de sunet în jurul fermei între orele 5:00 și 20:00 pentru a alunga păsările, ca acestea să nu intre în contact cu turma. Am cumpărat și acid citric alimentar cu care să ne spălăm drumurile, deoarece virusul își pierde din infecțiozitate chiar și într-un mediu ușor acid. Nu ne mai putem crește apărarea, am făcut totul”, spune șeful fermei unde, ulterior, la două săptămâni distanță, febra aftoasă a fost confirmată.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA – modificări la Agromediu. Suprafața care intră la plată din acest an Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii Oficial din guvernul Poloniei: ”Vrem să închiriem un port la Marea Neagră”

    Ultimele știri

    Ghidul final pentru Rabla Tractoare a fost publicat în Monitorul Oficial. Condiții, calendar fermieri Viziunea UE post-2027, vot favorabil în Parlamentul European. AAC salută susținerea unei PAC echitabile și moderne MADR acordă și în acest an subvenția-bonus de 200 de euro la hectar