• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viziunea UE post-2027, vot favorabil în Parlamentul European. AAC salută susținerea unei PAC echitabile și moderne

    Roxana Dobre -

    Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, miercuri – 23 aprilie, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a transmis că salută adoptarea acestui raport și consideră că direcțiile propuse reprezintă un pas important spre o Politică Agricolă Comună (PAC) mai corectă și adaptată realităților fermierilor din Estul Europei, reiterând un principiu esențial pentru viitorul agriculturii europene: „No budget, No Vision.”

    Deputații europeni din Comisia pentru bugete au adoptat astăzi, miercuri – 23 aprilie primul raport care subliniază viziunea Parlamentului pentru următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene (UE). Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută printr-un comunicat remis astăzi poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne.

    Citiți și: Reforma bugetului UE 2028: Fără buget separat pentru PAC. Mai puțini bani pentru fermieri

    Deputații europeni din Comisia pentru bugete au adoptat miercuri primul raport care subliniază viziunea Parlamentului pentru următorul buget pe termen lung al UE

    AAC: Ne bucură că vocea fermierilor români a fost ascultată la Bruxelles

    Deputații europeni din Comisia pentru bugete au susținut primul raport care subliniază viziunea Parlamentului pentru următorul buget pe termen lung al UE. Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis miercuri că direcțiile propuse în raport reprezintă un pas important spre o PAC mai corectă și adaptată realităților fermierilor din Estul Europei, reiterând un principiu esențial pentru viitorul agriculturii europene: „No budget, No Vision.”

    „Am contribuit activ la conturarea acestui mesaj european, atât prin structurile COPA-COGECA, cât și prin colaborarea noastră cu organizații și camerele agricole din 10 state membre din Europa Centrală și de Est. Ne bucură că vocea fermierilor români a fost ascultată la Bruxelles”, a transmis AAC.

    Alianța subliniază că agricultura și politica de coeziune trebuie să rămână priorități fundamentale ale Uniunii Europene, în completarea noilor provocări legate de securitate, apărare și competitivitate economică. „În sectorul agroalimentar sunt foarte multe provocări. NU acceptăm ca fermierii și cooperativele să primească mai puțini bani decât un buget actualizat cu inflația din ultimii 7 ani – adică minimum 30%. PAC și Coeziunea trebuie să fie susținute pe picior de egalitate cu celelalte priorități strategice ale UE. Fără Buget PAC actualizat, NU există Viziune privind Viitorul Agriculturii”, mai subliniază conducerea Alianței.

    Citiți și: Comisarul pentru Agricultură, la București: ”PAC are nevoie de buget separat, cu bani garantați pentru fermieri”

    Deputații europeni din Comisia pentru bugete au adoptat primul raport care subliniază viziunea Parlamentului pentru următorul buget pe termen lung al UE

    Conform unui comunicat al Parlamentului European, în raportul adoptat miercuri cu 23 de voturi pentru, 9 împotrivă și 2 abțineri, deputații europeni subliniază necesitatea unui buget pe termen lung al UE mult mai ambițios (cadru financiar multianual – CFM) care să poată îndeplini așteptările crescânde ale cetățenilor UE pe un context global în schimbare rapidă.

    Actualul plafon de cheltuieli de 1% din venitul național brut (VNB) al UE-27 nu este suficient pentru a face față numărului tot mai mare de crize și provocări, susține raportul. Odată cu retragerea SUA din rolul său global, cheltuielile vor trebui să abordeze războiul de agresiune al Rusiei, un fundal economic și social extrem de provocator, un decalaj de competitivitate și agravarea crizei climatice și a biodiversității, potrivit raportului.

    Deputații europeni se opun ideii Comisiei de a replica modelul „un plan național pentru fiecare stat membru” utilizat în Facilitatea de redresare și reziliență pentru cheltuielile post-2027 în statele membre. În schimb, ei solicită o structură care să asigure transparența și responsabilitatea parlamentară și să implice autoritățile regionale și locale și toți actorii relevanți. Raportul subliniază importanța continuă a politicii de coeziune pentru a stimula integrarea economică, socială și teritorială, pentru a aprofunda piața unică, pentru a reduce inegalitățile și pentru a combate sărăcia și excluziunea.

    Următorul buget pe termen lung trebuie să reducă birocrația inutilă pentru cei care beneficiază de finanțare UE, dar nu trebuie să ofere Comisiei mai multă libertate fără controlul democratic al Parlamentului. Un buget mai simplu trebuie să fie un buget mai transparent, spun europarlamentarii. Raportul subliniază că proiectarea bugetului trebuie să protejeze rolul Parlamentului de a trage la răspundere executivul, punând în aplicare mecanisme stricte de responsabilitate și garantând transparență deplină în raport cu beneficiarii finali ai fondurilor UE.

    „Vrem un buget UE care să reflecte mai bine noile priorități ale Uniunii, cum ar fi competitivitatea și apărarea, protejând în același timp pe cele de lungă durată, cum ar fi agricultura și coeziunea. De aceea, solicităm o creștere responsabilă și justificată a următorului CFM, trecând dincolo de plafonul autoimpus de 1% din VNB. Respingem, de asemenea, modelul Comisiei „un plan național pentru fiecare stat membru”, despre care considerăm că nu este potrivit pentru voturile de astăzi. Comisia pentru bugete a Parlamentului este unită și pregătită pentru următoarea propunere de buget a UE, cu sprijin puternic din partea grupurilor politice pro-europene pentru un buget UE mai ambițios”, a spus Siegfried Mureșan (PPE, RO), co-raportor.

    „Am muncit din greu pentru a include aproape 2.000 de amendamente în raportul nostru, reflectând viziunea majoritară pentru următorul buget pe termen lung al UE. Vrem oameni și regiuni în centrul următorului CFM. Avem nevoie de investiții puternice pentru a stimula autonomia strategică, reziliența economică și obiectivele ecologice, fără a lăsa pe nimeni în urmă. finanțarea securității, apărării și pregătirii ca pilon pentru asigurarea unor societăți juste și înfloritoare, susținând în același timp statul de drept și valorile fundamentale ale UE”, a spus Carla Tavares (S&D, PT) , co-raportor.

    Se așteaptă ca plenul Parlamentului să voteze raportul în prima sa sesiune din mai, stabilind prioritățile Parlamentului și contribuind la propunerea Comisiei privind următorul buget pe termen lung al UE. Se așteaptă ca Comisia să-și dezvăluie propunerea în iulie.

    Bugetul pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual (CFM) este de obicei stabilit pentru o perioadă de șapte ani și stabilește plafoanele maxime de cheltuieli pentru diferite domenii de politică. După ce a obținut acordul Parlamentului, acordat de majoritatea membrilor săi componente, Consiliul, format din guvernele UE, adoptă regulamentul CFM; aceasta necesită unanimitate. Bugetul actual pe termen lung al UE se epuizează la 31 decembrie 2027. Aproximativ 93% din bugetul UE finanțează proiecte regionale și locale și sprijin pentru agricultură, cercetare, educație și afaceri.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA – modificări la Agromediu. Suprafața care intră la plată din acest an Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha

    Ultimele știri

    Ghidul final pentru Rabla Tractoare a fost publicat în Monitorul Oficial. Condiții, calendar fermieri Viziunea UE post-2027, vot favorabil în Parlamentul European. AAC salută susținerea unei PAC echitabile și moderne MADR acordă și în acest an subvenția-bonus de 200 de euro la hectar