Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe


Ceapa verde a fost la mare căutare înainte de Sărbătorile Pascale, iar cine a ajuns cu ea în piețe poate spune că a scos bani frumoși. Din păcate, fermierii au rămas, din nou, doar cu munca. Neavând timp și spațiu în piețele urbane, au vândut ceapa verde la prețuri de nimic din poarta fermei, către comercianți. Unii dintre gospodari au preferat să rămână cu ea în pământ și să încerce să o vândă după sărbători.
Legumicultorii care au mizat pe ceapă verde au avut surprize mari în această primăvară. Deși la mare căutare, prețul cepei verzi din poarta fermei este modest, iar mulți dintre fermieri nu ajung personal în piețe.

Samsarii au cumpărat ceapa verde angros la 0,70 de lei legătura
Comercianții, care iau ceapa verde din poarta fermei vor să o achiziționeze la prețuri foarte mici, până într-un leu legătura, astfel că fermierii preferă uneori să rămână cu marfa în grpădină. Alții își fac planul ca după sărbători să poată să o vândă la preșuri accesibile.
Legumicultoarea Alina Mariana Mangir, din comuna Modelu, județul Călărași a avut ceapă de vânzare înainte de Paște, însă a preferat să nu o vândă samsarilor, după cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Am avut ceapă pe aproximativ 300 de metri pătrați în grădină, nu în spațiu protejat. N-am vândut ceapa din poarta fermei, doar la bișnițari puteam face asta, dar am preferat să nu fac acest lucru deoerece ofereau un preț foarte mic. Eu vreau să dau ceapa la 2 lei/legătură și ei ofereau 0,70 lei/legătură”, a menționat legumicultoarea.
Aceasta a mai adăugat că dacă nu va vinde ceapa și usturoiul verde pe care le are cultivate în grădină, le va păstra până la maturitate și va încerca atunci să le dea.
”Am pus anunțuri pe paginile specializate de Facebook, dacă nu vând ceapa verde și nici usturoiul o să le las până la maturitate, o să fac ceapă uscată, usturoi de căpățână. O să mergem și la târg, este în Călărași târg de două ori pe săptămână, la Obor”, a spus legumicultoarea Alina Mariana Mangir, din comuna Modelu.
Citește și: Când și cum se recoltează ceapa
Un legumicultor din Bihor va vinde ceapa către comercianți, din poarta fermei
Un alt legumicultor, din localitatea Brusturi, județul Bihor, are o suprafață de 5 ari (500 metri pătrați) cultivată cu ceapă verde, în spații protejate. Marfa este încă în solarii, dar probabil că o va vinde la comercianți, a menționat legumicultorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Am 5 ari de ceapă verde în spații protejate. Nu am vândut ceapa verde înainte de Paște. Eu vreau să vând cu 2,5 lei pe legătură. O să o vând de acasă către comercianți. Dacă îmi iau cantitate mai mare, las mai jos prețul”, a spus legumicultorul Robert, din județul Bihor.
În piețele din București, înainte de Paște, cea mai ieftină legătură de ceapă verde s-a vândut la piață cu 2,5 lei.