• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ruperea florilor la căpșuni pentru o producție mai mare. Metoda pas cu pas

    Angelica Lefter -

    De ce se rup florile la căpșun. Metoda ruperii florilor de căpșuni a fost prezentată eronat pe rețelele de socializare. Pentru cei care încă nu au aflat, au devenit virale mai multe clipuri pe Tik Tok, în care fermierii rup florile căpșunilor pentru ca planta să se dezvolte și să rodească mai mult. În imagini se observă procedura, însă fără vreo explicație în prealabil, cu muzică pe fundal. Curioșii sunt sfătuiți să nu procedeze astfel, pentru că ar putea rămâne fără recoltă în acest an.

    Lucia Diță sau Olteanca Ludi, cum este cunoscută o mehedințeancă pe Tik Tok, a explicat motivul pentru care se rup florile la căpșuni. În primul rând, ea explică faptul că ruperea florilor se aplică la căpșunile remontate, care sunt soiuri capabile să înflorească și să producă fructe continuu pe parcursul sezonului de vegetație.

    Citiți și: Soluție cu amoniac pentru căpșuni: rețetă, perioade tratament

    Lucia Diță este activă pe Tik Tok cu userul Olteanca Ludi

    A doua chestiune pe care o lămurește tânăra este că metoda se aplică doar în primul an de rod, pentru optimizarea producției. Astfel, nu este recomandat, dacă nu ați cultivat căpșuni remontate să le rupeți florile, pentru că odată cu ele va fi aruncat și viitorul fruct, a menționat tânăra fermieră.

    ”Căpșunile remontante sunt soiuri capabile să înflorească și să producă fructe continuu pe parcursul sezonului de vegetație. Pentru a optimiza producția și a asigura o dezvoltare sănătoasă a plantelor, îndepărtarea strategică a florilor în primele săptămâni după plantare este o practică agricolă recomandată.

    Ruperea florilor la soiurile remontante de căpșun – beneficii:

    1. Redirecționarea energiei către rădăcini și frunze

    În primele săptămâni după plantare, plantele sunt într-un proces intens de adaptare. Îndepărtarea florilor permite căpșunilor să-și concentreze resursele asupra dezvoltării sistemului radicular și a masei vegetative, ceea ce contribuie la o producție mai mare de fructe mai târziu în sezon.

    2. Creșterea vigorii plantei

    Studiile arată că plantele care sunt forțate să fructifice prea devreme dezvoltă un sistem radicular mai slab, ceea ce poate reduce randamentul pe termen lung. Prin eliminarea timpurie a florilor, planta devine mai viguroasă și mai rezistentă la condiții de stres, precum seceta sau variațiile de temperatură.

    3. Creșterea dimensiunii și calității fructelor

    Dacă planta este lăsată să rodească prea devreme, fructele inițiale tind să fie mai mici și mai puțin aromate. O dezvoltare solidă a plantei înainte de fructificare duce la producerea unor căpșuni mai mari, mai dulci și mai suculente.

    4. Prelungirea duratei de producție

    Căpșunile remontante pot fructifica din primăvară până la toamnă. Îndepărtarea florilor timpurii ajută la menținerea unui ritm constant de producție pe parcursul întregului sezon, evitând epuizarea timpurie a plantei”, a arătat tânăra utilizatoare de Tik Tok.

    Citiți și: Înființarea unei culturi de căpșun: 5 reguli de bază pentru a obține un maxim de producție

    Când și cum se rup florile la căpșun

    Florile unui căpșun din soi remontant trebuie îndepărtate manual, prin rupere sau tăiere cu foarfece de grădină, în primele 4-6 săptămâni după plantare. După această perioadă, planta poate fi lăsată să fructifice în mod natural.

    Această metodă este utilizată de cultivatori pentru a obține recolte mai bogate și mai sănătoase, asigurând o producție de calitate pe tot parcursul sezonului, a explicat Lucia Diță.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu

    Ultimele știri

    Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan De ce trebuie aplicat un regulator de creștere la culturile de grâu și de orz Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura