Trei greșeli identificate de fermierul Ionuț Olteanu în cultura sa de rapiță no-till care-i vor afecta producția


Fermierul Ionuț Olteanu, fondatorul fermelor Agromad Crops, a optat de ceva timp pentru culturile no-till, tehnologie de prelucrare a solului fără plug și cu semănat direct în miriște. Dacă anul trecut spunea că aceste culturi au randamente mai mici, dar merită investiția, arătând avantajele și dezavantajele acestora, anul acesta, cel puțin la rapiță, fermierul a identificat o serie de greșeli în rapița no-till.
Cum a înflorit rapița, Ionuț Olteanu a fost în câmp să vadă care sunt perspectivele producției de anul acesta. Din păcate, de data aceasta n-a fost mulțumit de ce a văzut. A filmat porțiuni goale, fără răsărire și o rapiță destul de răsfirată pe alocuri. Fermierul a recunoscut că s-au făcut greșeli și le-a expus pentru a fi sigur că nu le repetă și alții.
Citește și: Atenționare privind bolile la cultura de rapiță

Despre rapița semănată în sistem no-till, Ionuț Olteanu a menționat că se prezintă nu foarte bine din cauza câtorva erori făcute încă dinainte de semănare. Mai mult, estimările pentru producție s-au dus în jos, iar fermierul a apreciat că va recolta cam 1,5 tone/ha în acest an la rapița no-till unde sunt prezente erori.
”Să vorbim și despre greșeli, că despre lucruri bune am tot vorbit. Aici este o rapiță semănată direct, rapiță no-till, după cum vedeți nu arată foarte bine. Estimările de producție, dacă vrea Dumnezeu și mai dă ceva apă, vor fi undeva la o tonă și jumătate pe hectar. Cauza principală, de ce nu se fac aici 3 tone cât era normal să se facă sau peste 3 tone, pentru că s-a recoltat cu combine care au împrăștiat paiele foarte prost, foarte neuniform, în brazde și vedeți că din 10 în 10 metri avem aceste goluri în cultură. Rapița nu a răsărit sau dacă a răsărit a fost sufocată în aceste paie”, a menționat Ionuț Olteanu.
Citiți și: Ion Olteanu: În no-till, culturile nu sunt cele mai frumoase, dar arată mai bine la cheltuieli
Trei greșeli mari în cultura de rapiță no-till care vor duce la pierderi mari
Fermierul a identificat trei mari greșeli: recoltatul păioaselor aflate pe teren anul trecut cu combine care au împrăștiat în mod neuniform paiele, apoi că s-a semănat acolo unde aceste paie au rămas pe sol și o altă greșeală că s-a acționat cu tratament total inutil.
”Cum spuneam, brazde de paie de la combine, care n-au tocat foarte corect. A doua greșeală este că s-a semănat în paiele acestea, se putea aștepta foarte simplu până în primăvară și semănam floarea-soarelui. Și o a treia greșeală, s-a investit în rapița aceasta fără potențial, un tratament care nu-și avea sensul. Deci, de luat aminte că și no-till trebuie făcut cu multă responsabilitate, cu multă atenție, altminteri riscăm un dezastru. Uitați-vă, notați-vă și nu uitați!”, a punctat fermierul Ionuț Olteanu.