• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum miroase un pământ bun. Dan Săvoiu explică cum interpretăm mirosul solului

    Roxana Dobre -

    ”Cartarea” solului prin mirosul pământului poate da primele detalii despre starea de sănătate a suprafețelor din ferme. Dan Săvoiu, Inginer agronom – Consultant tehnic pentru ferme vegetale a explicat la emisiunea Agrostrategia de la TVR 1 cum își folosește mirosul pentru a stabili cât de sănătos este solul dintr-o fermă, până când analiza specifică a acestuia este stabilită în laborator.

    Inginerul a explicat la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 cum se poate evalua calitatea solului dintr-o fermă doar mirosind pământul. Acesta a spus că analiza solului trebuie făcută profesionist prin teste de laborator dar până la stabilirea acestora, se poate face și o evaluare mai simplă.

    Citiți și: Cum poți afla pH-ul solului folosind varza roșie

    Dan Săvoiu

    Dan Săvoiu: Mirosul pământului ne dă foarte multe indicii despre ce tip de sol avem

    Consultantul tehnic pentru ferme vegetale a subliniat că pentru fermele vegetale cartarea solului rămâne  debază dar până la stabilirea calității pământului din ferme se poate face și o primă evaluare cu ajutorul simțului olfactiv.

    ”Eu trebuie să știu din prima fază pe ce lucrez și pentru asta ne trebuie o cartare agricolă. Adică vreau să vă spun din start că nu am niciun fel de colaborare cu nicio companie dar ce trebuie făcut trebuie făcut și această analiză a solului trebuie făcută profesionist. Dar până la această analiză eu fac o constatare primară pe care am învățat-o de la un francez. Astfel, împreună cu fermierul mergem în câmp și avem o lopățică iar pe un profil de sol de 20-25 cm scoatem din diverse sole pământul și îl miros foarte mult. Știu că mulți se uită la mine un pic ciudat. Dar să știți că acest miros ne dă foarte multe indicii despre ce tip de sol avem”, a explicat Dan Săvoiu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR, ediția de astăzi, joi – 24 aprilie.

    Citiți și: De trei ani, Gheorghe Porubski folosește un produs pe bază de bacterii care i-a crescut fertilitatea solului

    Un sol sănătos miroase a ciuperci sau ploaie proaspătă

    Consultantul a exemplificat cum trebuie să miroasă solul sănătos, cel în care microorganismele funcționează și indică că tipul de agricultură care se practică la acel moment este una benefică.

    ”Dacă solul miroase a ciupercă sau acel miros din pădure care se simte după ploaie, atunci vorbim de un sol sănătos, în care microorganismele funcționează și cei care au un astfel de sol pot să meargă înainte pe același sistem care au mers până acum”, a spus Dan Săvoiu.

    Cum miroase un sol bolnav

    În cazul solurilor nesănătoase, unde s-a făcut abuz de pesticide sau pământul este bolnav, mirosul lipsește cu desăvârșire.

    ”Dacă aveți un sol care nu are niciun miros, o să rămâneți surprins că există așa ceva, este un sol bolnav, este un sol care este prea folosit cu îngrășăminte, cu pesticide adică nesăbuit. Mai departe dacă avem un sol care miroase a fier sau rugină, acolo noi avem o prezență masivă a oxizilor de fier care nechelează, dacă vreți în termeni tehnici, toate elementele importante și nu dau voie să fie asimilate de către plante. Și aici mă refer la fosfor, la potasiu, care sunt macroelemente principale, dar sunt și microelemente principale, cum îmi place mie să le spun, care sunt prinse și sunt legate. Din cauza asta noi nu avem o absorbție corectă a nutrienților, care o dau din micela coloidală acest fier și aluminiul îmi blochează și nu-mi de voie să devină asimilabil”, a mai punctat inginerul.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Dan Săvoiu, Inginer Agronom (24.04.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe Șeful ANPC le răspunde ciobanilor! Piedone: La stâna controlată mirosea a miei intrați în putrefacție!

    Ultimele știri

    Cum miroase un pământ bun. Dan Săvoiu explică cum interpretăm mirosul solului Un mare producător de lactate va reutiliza apa din zer pentru a reduce consumul de apă Cédric Benoist, COPA-COGECA: Nu putem accepta ca grâul și orzul să fie din nou excluse de la protecție în Acordul revizuit cu Ucraina