• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionică Nechifor, Moldoovis: ”Inevitabil trebuie să ne pregătim pentru a valorifica în carcasă sau carnea refrigerată”

    Angelica Lefter -

    Inevitabil trebuie să ne pregătim pentru a valorifica în carcasă sau carnea refrigerată, trage un semnal de alarmă Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis. Nechifor arată că, după sărbătorile pascale, crescătorii de ovine caută să valorifice la export o mare parte din mieii rămași.

    Fermierii sunt interesați înainte de prețul cu care se vând mieii, de menținerea colaborărilor pentru export. Mieii rămași după Paște încep să se maturizeze, să crească, iar consumul devine din ce în ce mai mare, astfel că și fermierii simt că o piață deschisă către export este una care poate salva situația.

    Inginerul Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, invitat în ediția de marți – 29 aprilie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, a menționat că valorificarea tineretului se va face în acest an, după ce fermierii vor avea cheltuieli suplimentare cu hrana meilor aflați în creștere.

    ”În acest moment, prețul este unul acceptabil și cu cât crește interesul mai multor state de a importa din România, vă dați seama că pe noi nu ne interesează în mod neapărat să crească prețul la miei, ci să îl păstrăm, să îl menținem. În această perioadă mieii cresc, cheltuielile cresc, pentru orice animal crește cheltuiala, chiar dacă în anumite zone ale țării se practică și pășunatul, ei bine, tineretul, anul acesta nu putem să-l valorificăm la o greutate optimă dacă nu îl furajăm cum se cuvine și vorbim de concentrate, suplimente, hrană, cheltuieli suplimentare. Și atunci pe noi ne interesează să menținem prețul în așa fel încât să putem continua această activitate, ca din punct de vedere economic să nu avem pierderi”, a adăugat Ionică Nechifor.

    Mai mult, fermierul a spus, la emisiuna Agrostrategia, că în aproximativ zece ani va începe să funcționeze și exportul de carne refrigerată, de carcase, din România.

    ”Această piață începe să se dezvolte, chiar dacă lent, datorită tradiției noastre și aceea de a valorifica, sau mai bine zis lipsa unei infrastructuri pe tot teritoriul României, în așa fel încât să valorificăm cât mai multă carcasă. Dar eu vreau să scot în evidență altceva: inevitabil, și aici fermierii trebuie să înțeleagă, inevitabil ne vom îndrepta spre a valorifica probabil în proporție de 80-90% în carcasă din efectivele pe care le avem. Nu va fi chiar de mâine, dar pe o perioadă de 10-12 ani trebuie să ne pregătim”, a arătat ing. Ionică Nechifor, la Agrostrategia, pe TVR 1.

    Citiți și: ANSVSA – veste bună pentru oieri: Exportul de ovine/caprine către țările terțe continuă fără restricții! Exportul de carcasă, liber și în UE!

    Apar tot mai multe focare de boli în Europa

    Provocările sanitare-veterinare care vin peste Europa afectează în egală măsură și fermierii români. Pentru a evita un blocaj la export, Ionică Nechifor crede că oierii trebuie să se pregătească pentru a putea exporta și carcasă în viitorul cât mai apropiat.

    ”Ne uităm și vedem provocările care vin peste România, peste Europa, în ce privește aceste focare, aceste epidemii cu aceste boli care, iată, de la o perioadă la alta tot apar și ne supun unor provocări extraordinar de mari. Ei bine, noi pentru a evita chestiunile acestea, inevitabil trebuie să ne pregătim pentru a valorifica în carcasă sau carnea refrigerată, indiferent că e piesă sau carcasă, dar până atunci, trebuie să ne gândim cum putem dezvolta această zonă care să aducă avantaje fermierului pentru a încuraja creșterea”, a arătat Ionică Nechifor.

    Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis mai este de părere că toți factorii implicați, producător, procesator, exportator, trebuie să se așeze la masa discuțiilor, pentru a stabili reguli care să ducă activitatea la o continuare pe termen lung.

    ”Evident că fermierul trebuie să câștige cel mai mult fiindcă de acolo pleacă materia primă. Bineînțeles că pe lanțul agroalimentar există procesatorul, cei care se ocupă în mod expres, exportatorul de asemenea. Ei bine, toate aceste chestiuni trebuie să stea la masa discuțiilor în așa fel încât lucrurile să se desfășoare pentru fiecare în parte, de a avea curajul în continuare să funcționeze și să aibă această activitate pe termen lung și nu doar pentru moment”, a punctat ing. Ionică Nechifor, la Agrostrategia, emisiune ce poate fi urmărită în fiecare zi, de joi până vineri, de la ora 10:00, pe TVR 1. 

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Ionică Nechifor, Moldoovis (29.04.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase

    Ultimele știri

    Sol tare ca piatra. Soluții pentru a rezolva compactarea solului Cel mai mare producător de lactate din lume este anchetat de procurori pentru evaziune fiscală Emil Turdean: Sunt fermieri persoane fizice cu o mie de hectare, care nu plătesc nimic statului