• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantarea căpșunilor pe folie. Pregătirea solului, distanțe de plantare

    Violina Gorcinschi -

    Plantarea căpșunilor pe folie – lucrări premergătoare, realizarea biloanelor, distanțe de plantare la căpșuni. Primii pași pentru a obține recolte bune de căpșuni încep chiar înainte de plantare, prin prelucrarea solului și realizarea biloanelor. De asemenea, nu se omite instalarea sistemului de irigare prin picurare, esențial la cultura de căpșuni. Distanțele de plantare și îngrijirea ulterioară sunt și ele esențiale.

    Cultura de căpșuni – producții bogate de căpșuni pe folie de mulcire, primăvara și vara. Folia de mulcire este un aliat de nădejde pentru a obține o recoltă bogate de căpșuni. Mulți o aleg datorită avantajelor pe care le oferă – împiedică apariția buruienilor, protejează plantele de îngheț și de soarele puternic, menține umiditatea și ajută la protecția împotriva dăunătorilor. Combinată cu un sistem de irigare prin picurare, asigură succesul producătorilor de căpșuni.

    Plantarea căpșunilor pe folie. Lucrări premergătoare

    Primul pas înainte de plantarea căpșunilor pe folie de mulcire este pregătirea terenului. În primul rând, se cere o arătură adâncă, la 30 de cm, urmată de mărunțirea pământului cu ajutorul unei freze sau a unui combinator. Se recomandă ca lungimea unei parcele să nu fie mai mare de 120 de metri, pentru a asigura o irigare uniformă.

    Ulterior, se realizează biloanele, care trebuie să fie drepte și echidistante. Pentru acuratețea măsurătorilor, se pot folosi două sfori de lungimi egale, care se întind paralel la o distanță de 70-80 de cm. Apoi, cu o sapă sau o lopată, se aruncă pământul în părțile exterioare ale sforilor, pentru a obține biloanele. Înălțimea recomandată pentru biloane trebuie să fie de 20 de cm.

    Următorul pas este montarea instalației de irigare prin picurare pe biloane, de la un capăt la altul. Astfel, se montează două benzi de picurare, iar picurătorile se așază la 10 cm distanță unele de altele, pentru ca udările să se realizeze rapid și uniform, pe toată lungimea bilonului.  Căpșunile au un necesar de apă mai mare, așa că irigatul este esențial pentru producții bune și de calitate. Totodată, se ține cont și de lumină care trebuie să fie din plin.

    Citește și: Îngrijirea căpșunilor remontante. Calendar cu lucrări pe fiecare lună

    Înainte de montarea foliei, se aplică îngrășăminte organice sau chimice, precum cele de tip NPK (azot-fosfor-potasiu). Ulterior, se poate întinde folia de mulcire care se fixează cu bulgări de pământ pe ambele părți pentru ca vântul să nu descopere plantația. În final, se trage pământul pe ambele părți ale foliei cu ajutorul unei sape, pentru a o fixa.

    Distanțe la plantare în cazul căpșunilor pe folie (foto: davesgarden.com)

    Plantarea căpșunilor pe folie. Distanțe la semănat

    În cazul căpșunilor pe folie, distanța de plantare indicată este de 30 x 30 de cm –  distanța dintre plante, dar și dintre rânduri, este de 30 de cm.

    După două săptămâni de la plantare, se realizează completarea golurilor, adică plantarea materialului săditor de același soi, în cazul în care nu toate plantele au reușit să iasă.

    Citește și: Ruperea florilor la căpșuni pentru o producție mai mare. Metoda pas cu pas

    Pentru o producție bună garantată, se aplică îngrășăminte hidrosolubile prin sistemul de irigare prin picurare pentru ca plantele să primească toate substanțele nutritive necesare săptămânal.

    Recoltarea căpșunilor în folie se face din mai până în iulie, în funcție de soi. Căpșunile se strâng atunci când capătă culoarea roșu aprins, dimineața sau seara.


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” Un fermier român s-a specializat în semănatul ierbii pe lângă autostrăzi folosind tehnica hydroseeding Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold

    Ultimele știri

    Centru de colectare legume-fructe pentru micii fermieri. Marfa ajunge direct în supermarketuri Șefa APIA – apel urgent către fermieri! Termen limită pentru subvenții! Plantarea căpșunilor pe folie. Pregătirea solului, distanțe de plantare