Începe procesul de autorizare a reproducătorilor pentru ferme. Florinel Bîrcă, ANZ: Documentele se depun și online


Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) începe procesul de autorizare a reproducătorilor pentru fermele de oi/capre și vaci, cu bonitarea animalelor. O noutate pentru acest an este că pentru a veni în sprijinul fermierilor, ANZ a lansat o aplicaţie informatică destinată autorizării masculilor reproducători, astfel încât procesul să decurgă mai ușor.
Directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Florinel Bîrcă a anunțat pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, joi – 8 mai că prin intermediul aplicaţiei destinată autorizării reproducătorilor, crescătorii pot crea un cont de utilizator şi pot depune documentele necesare în vederea obţinerii autorizaţiei pentru masculii reproducători deţinuţi în exploataţie.
Florinel Bîrcă, ANZ: Autorizarea masculilor reproducători începe cu bonitarea lor
Șeful ANZ a anunțat prin intermediul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR că fermierii încep activitatea de bonitare a tineretului pentru reproducție iar ulterior urmează activitatea de autorizare a acestora.
”În România, animalele de reproducție sunt autorizate de către statul român, prin propunerea celor care conduc Registre Genealogice fiind necesară certificarea lor ca și rasă. Noi am dezvoltat o aplicație pentru autorizarea acestor reproducători, și astfel venit în sprijinul fermierilor dar și al colegilor din ANZ, fiindcă o activitate online se desfășoară mult mai ușor. Până în prezent avem deja 700 de fermieri care au accesat această bază de dată unde se încarcă documentele solicitate, depun cererea și după desfășurarea tuturor activităților din procedura de autorizare, primesc autorizarea pe un e-mail. Autorizarea se face pentru toate speciile și se adresează doar montei naturale, nu pentru însămânțări artificiale unde vorbim de o procedură mult mai amplă”, a spus Florinel Bîrcă la Agrostrategia.
Citiți și: Șeful ANZ: Rasa românească de vaci care se pretează pentru fermele mici și pentru ferma de munte
Verificări încrucișate cu bazele de date de la ANSVSA
Florinel Bîrcă a mai explicat că funcționarii ANZ pot face cu ajutorul aplicației verificări încrucișate cu celelalte baze date ale altor instituții subordonate Ministerului Agriculturii.
”Și vă spun, prima bază date este cea a ANSVSA. Iar dacă animalul nu este în exploatație atunci îți apare o eroare. Deci sunt niște verificări riguroase, care nu te lasă să greșești. Este mult mai ușor pentru că fermierii nu se mai deplasează. Și eu fac apel la toate asociațiile de crescători, atât cele din COP și cele din Registrul Genealogic, să îi îndrume pe fermieri către aplicație, pentru că informarea este foarte improtantă. Și să le explice ce au de făcut!”, a mai spus șeful ANZ pentru Agrostrategia.
Aplicaţia este disponibilă accesând următorul link: https://monta.madr.ro/login
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Florinel Bîrcă, Director General ANZ (08.05.2025)