Marian Șamit: La un hectar de grâu, cheltuiala se duce la 5.000-6.000 de lei cu tot cu irigat. Prețul – 90 de bani/kg


Prețurile la cereale, o pagubă pentru fermieri. Evoluția multianuală a prețurilor la cereale și oleaginoase nu este una pozitivă. Acest lucru nu ar fi fost neapărat o problemă dacă, între timp, cheltuielile pe hectar nu s-ar fi triplat. În ultimii ani, inputurile, energia s-au scumpit îngrijorător, însă acest lucru nu s-a întâmplat și cu recoltele. Fermierii o simt din ce în ce mai acut, iar în sezonul 2025, la 7 tone de grâu pe hectar abia se mențin pe linia de plutire.
Prețurile la cereale nu mai sunt adaptate la realitate. Aceasta a fost concluzia sumbră a fermierului Marian Șamit, invitat în cadrul ediției de luni, 12 mai, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR. Desfășurându-și activitatea în județul Ialomița, fermierul spune că culturile arată bine, însă acest lucru nu mai face diferență economică, din moment ce prețurile sunt foarte jos, iar cheltuielile s-au triplat.
”Culturile se prezintă foarte bine, dar prețurile sunt la fel de proaste ca în anii trecuți și oricât am scoate noi pe teren – la grâu, la porumb, la orz, la floarea-soarelui, tot nu reușim să ieșim, chiar și cu producții foarte bune. Prețurile nu s-au indexat, ba chiar dimpotrivă, se duc în jos. La ora asta e undeva la 90 de bani grâul, 80 de bani orzul, porumbul încă nu se discută”, a declarat fermierul Marian Șamit.
Prețurile la cereale, o pagubă pentru fermieri: Dăm grâul cu 90 de bani/kg
Invitatul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 și-a făcut deja socotelile și chiar dacă va avea o producție bună, un profit consistent e puțin probabil.
”La un hectar de grâu, cheltuiala se duce undeva la 5.000-6.000 de lei cu tot cu irigat. Cât să faci? Faci 7 tone de grâu. Vă dați, seama, tot acolo ești cu cheltuielile. Acum 10 ani aveai același preț de 80-90 de bani grâul, dar era și motorina 2 lei și ceva, îngrășămintele complexe 1,5 lei.. acum toate sunt de trei ori mai scumpe. E o regulă, că de câte ori trebuie să cumpărăm, atunci se scumpesc toate, dar când e să vindem, se ieftinesc toate. Am făcut un calcul și până acum se duce undeva la 5.000 de lei în anul agricol actual. La 7 tone ne menținem doar pe supraviețuire. Cu 5 tone, ești pe pierdere”, a explicat fermierul din Ialomița.
Citește și: Fără taxe vamale, fără limite: Ucraina – acces la piața UE până în 2028
Grâul și orzul românesc se vând la mai puțin de un leu pe kg, prețurile fluctuând destul de mult în ultima vreme, însă nu pozitiv.
”Grâul la poarta fermei e undeva la 90 de bani. Orzul – cel mult 80 de bani. Rapița – am văzut că 420-430 euro/tonă. Grâul fluctuează foarte mult, între 880-940 lei/tonă, de pe o zi pe alta”, a spus invitatul emisiunii.
Singura șansă a fermierilor este creșterea cotațiilor pe piețele futures, însă acest lucru este imprevizibil și din ce în ce mai rar în acest sezon.
”Am făcut contracte futures pe 30% din cantitatea de grâu. Am prins acum vreo lună și jumătate un preț de 1.020 de lei/tonă la grâu și am făcut atunci. La orz, de 850 lei. Nu am mai ajuns la prețurile de atunci, au fost doar o zi-două. Tot am sperat să mai ajungă peste leu grâul, dar văd că nu nu este nicio șansă. La rapiță a fost o perioadă când a avut un preț bun, apoi iar a scăzut destul de mult. Acum văd că s-a stabilizat în jurul prețului de 420-440 euro/tonă”, a afirmat Marian Șamit.
Citește și: Bursa cerealelor în mai 2025. Prețuri mici la noua recoltă de grâu, porumb și rapiță din Europa
Cerealele din Ucraina blochează prețurile și traficul din port
Întrebat despre o posibilă evoluție a prețurilor, fermierul a spus că nu poate face o estimare, menționând și problema importurilor de produse agricole din Ucraina.
”Nu știu care vor fi, că întotdeauna în timpul recoltării diferă de prețurile de acum și noi avem speranțe să mai crească, dar acum am văzut că pentru ucraineni s-a prelungit perioada fără taxe vamale. Vă dați seama că o să fie presiune pe preț, plus culoarele astea. În campanie nu ai niciodată loc să te duci în port de mașinile și camioanele din Ucraina. Stau în port câte 3-4 zile. Nu mai reușești să duci, adică ce recoltam într-o săptămână, acum trebuie să stăm 3-4 săptămâni din cauza transporturilor. A fost o îmbunătățire (n.r.: în ultimul an). Nu au mai stat așa mult în port. S-au mai făcut niște reglementări, o ordine”, a declarat Marian Șamit.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Marian Șamit, Fermier din județul Ialomița (12.05.2025)