Subvenția de 100 euro/ha, mai ușor de accesat. Document eliminat pentru fermieri


Micii fermieri care solicită la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția de 100 euro/cap de animal sunt scutiți de depunerea unui document de eligibilitate. La cererea unei asociații de crescători, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind simplificarea condițiilor pentru PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.
ANSVSA a publicat ieri, luni – 12 mai un proiect de ordin care vine cu o serie de modificări privind PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Conform autorității, schimbările vin după ce o asociație de fermieri a sesizat că crescătii întâmpină dificultățile în accesarea sprijinului.
Citiți și: Subvenție APIA pentru pășunat – 100 euro/vacă adultă. Condiții, termene, plăți

Modificări pentru subvenția de 100 euro/cap vacă
Conform ANSVSA, modificările la norma sanitară veterinară privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităților, centrelor de colectare, transportatorilor și mijloacelor de transport rutier din domeniul sănătății și protecției animalelor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 10/2024 au fost cerute de Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP.
Condiția pentru subvenții de care s-au plâns fermierii implică înregistrarea sanitară veterinară a unei unități de tipul tabără de vară, pentru care, conform procedurii amintite mai sus este necesară obținerea certificatului constatator emis de oficiul registrului comerţului.
Potrivit reprezentanților Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, impunerea obținerii certificatului constatator îngreunează procesul de implementare a sprijinului acordat prin submăsura PD 27, în condițiile în care activitatea de păsunat (asimilitată taberelor de vară din punct de vedere al unei unități/unui obiectiv supus înregistrării sanitar-veterinare) este sezonieră și nu constantă, așa cum este cazul celorlalte obiective prevăzute în Ordinul președintelui ANSVSA nr. 10/2024.
În urma celor sesizate de fermieri, ANSVSA a decis că este necesară simplificarea procedurii de înregistrare sanitară veterinară unităților de tip tabără de vară, prin eliminarea obligativității depunerii la dosarul de înregistrare a certificatului constatator emis de oficiul registrului comerțului.
Citiți și: Tic-tac pentru subvențiile fermierilor! Ratează Guvernul interimar aceste plăți către fermieri?
Noile reguli pentru eco-schema PD-27
Prin noul ordin publicat în dezbatere publică de ANSVSA se modifică art.3 din norma sanitar veterinară din 18 ianuarie 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 109 bis din 7 februarie 2024, astfel:
Prin excepție de la prevederile alin. (1), reprezentanții legali ai operatorilor care solicită înregistrarea sanitară-veterinară a exploatației de tip tabără de vară/stână, definită la art. 1 pct. 18 lit. d) din Norma sanitar-veterinară pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 208/2022, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutiți de la obligația depunerii/prezentării documentelor prevăzute la lit. b).”
Documentele care sunt eliminate și care erau prevăzute la lit.b sunt: certificatul constatator emis de oficiul registrului comerțului si certificatul de înregistrare, pentru persoanele juridice care funcționează în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, persoanele juridice/forme asociative care funcționează în baza altor acte normative depun documentele echivalente în baza cărora s-au constituit și își desfășoară activitatea, documente din care să reiasă denumirea, sediul social, punctul de lucru, tipul de activitate desfășurată, precum și copia documentului de înregistrare la administrația fiscală, care cuprinde codul de identificare fiscală – CIF.
Pentru a intra în vigoare ordinul emis de ANSVSA trebuie publicat în Monitorul Oficial.
Plata pentru PD-27 se acordă fermierilor ca ecoschemă, cu un cuantum estimat de 100 de euro pe UVM.