• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Anunțul ministrului Florin Barbu despre subvențiile APIA din acest an

    Roxana Dobre -

    Anunțul ministrului Florin Barbu despre subențiile APIA din acest an. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că a prelungit termenul limită pentru depunerea cererii de plată pentru a nu crea un pericol în accesarea subvențiilor. Noua dată pentru fermieri este de vineri, 13 iunie, inclusiv.

    Florin Barbu a explicat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, joi – 15 mai, că este mulțumit de numărul de fermieri care au depus cererile pentru subvenții dar nu și de suprafața solicitată la plată. Anul trecut, în campania 2024, fermierii au putut depune cereri în perioada 4 aprilie – 12 iunie interval în care au fost depuse 730.395 cereri de plată pentru o suprafață de 9.962.885 milioane hectare.

    Citiți și: Ministerul Agriculturii prelungește campania de depunere a cererilor pentru subvențiile APIA

    Florin Barbu: Sunt mulțumit de numărul de solicitanți, nu și de suprafață

    Ministrul Agriculturii a subliniat la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 , o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR, că a decis prelungirea termenului pentru depunerea cererii de plată pentru a nu crea un pericol privind pierderea banilor.

    ”Ca și beneficiari sunt mulțumit. Ca și suprafață solicitată sunt nemulțumit. Pentru a nu crea un pericol în accesarea fondurilor europene privind plățile directe din pilonul I, bugetul din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) am decis să prelungesc depunerea cererilor pentru subvenții”, a spus ministrul.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat deja, în anul 2025, cererile de plată pentru subvenții se depun în perioada 3 martie – 13 iunie. Data limită este 13 iunie 2025 inclusiv și pentru modificările care se fac pentru cereri.

    Citiți și: Fermierii tăiați de la plata subvenției în cuantum de 280 de euro pe hectar

    MADR: Fermierii cu pășuni, în pericol să piardă subvenția 

    În referatul de aprobare al ordinului de ministru care propune prelungirea termenului pentru subvenții, se menționează că fermierii care au arendate pășuni ar fi în pericol să nu poată depune cererea în termen.

    ”Direcției Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurale, în calitate de Autoritate de Management pentru Planul strategic PAC 2023-2027, i s-a semnalat faptul că există situații, independente de voința potențialilor solicitanți, care pot afecta procesul de depunere a cererilor de plată de către unii fermieri. Aceste situații sunt generate de faptul că în prezent unele primării sunt în plin proces de derulare a procedurilor legale de închiriere a suprafețelor de pășuni comunale și pășuni alpine (atribuire directă sau licitație publică, după caz,), proceduri care se vor finaliza după data de 30 mai 2025. Astfel, suprafețele vizate de asemenea contracte nu pot fi incluse de către fermierii respectiv în cererile de plată care, potrivit ordinului în vigoare, pot fi depuse până în data de 30 mai inclusiv. Acest aspect arată că termenul limită necesită prelungire, astfel încât să se asigure un tratament egal tuturor fermierilor, inclusiv celor aflați în situația de fapt prezentată mai sus și să nu se afecteze dreptul fermierilor de a depune cereri de plată”, se precizează în documentul citat.


    Te-ar mai putea interesa

    Marian Șamit: La un hectar de grâu, cheltuiala se duce la 5.000-6.000 de lei cu tot cu irigat. Prețul – 90 de bani/kg Fermieri, verificați conturile! APIA a virat banii pentru subvenții Ministerul Agriculturii prelungește campania de depunere a cererilor pentru subvențiile APIA

    Ultimele știri

    INS: România – efectiv de aproape 12 milioane de oi și capre. Bovine mai avem 1,8 milioane de capete Cultură de șofran abandonată în Gorj. Afinele la ghiveci, mai profitabile Fermierul Vasile Balcan a pierdut o mare parte din producția de orz din acest an